(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eens in de 4 jaar mogen we onze stem uitbrengen op kandidaten voor de Provinciale Staten. Behalve de machtsverhoudingen in de provincies, worden hiermee ook de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer bepaald. En dat is weer van belang voor het goedkeuren van allerlei landelijke wetgeving, bijvoorbeeld die over drugs. En dan met name natuurlijk alles ten aanzien van cannabis. Gelukkig is er voor ons soort mensen ook een kieswijzer!

Cannabis: wat willen de partijen?

De steun voor legalisering van cannabis in de Eerste Kamer neemt toe. Voor de Provinciale Staten verkiezingen maakte de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) een nieuw overzicht van de standpunten van de partijen over cannabis.

Het VOC zet zich sinds 2009 in voor beter cannabisbeleid en werkt rond verkiezingen samen met de stichting Maatschappij & Cannabis, makers van de Cannabis-Kieswijzer.

Nederland telt 1,1 miljoen volwassen en dus stemgerechtigde cannabisconsumenten, zo’n acht procent van het totale aantal. Met het overzicht ‘Cannabis: wat willen de partijen?’ kunnen zij in een oogopslag zien wie voor hun rechten en belangen opkomt en wie niet.

Bij de christelijke partijen hoef je niet aan te kloppen

Nieuwkomers in het overzicht zijn de BBB en BVNL. De Boer Burger Beweging is de meest cannabisvriendelijke rechtse partij. De drie christelijke partijen – CDA, ChristenUnie en SGP – scoren het laagst.

De scores zijn gebaseerd op verkiezingsprogramma’s, Kamerdebatten en de Stemwijzer-stelling ‘Zowel inkoop als verkoop van softdrugs door coffeeshops moet legaal worden’ uit 2021.

Het antwoord van de BBB op die stelling: ‘Eens. In landen waar softdrugs legaal zijn, is gebleken dat zowel criminaliteit als gebruik dalen. Politie en justitie kunnen volgens BBB hun aandacht beter aan andere zaken besteden.’

Grijpen boeren de macht in de provincies (en Eerste Kamer)?

BBB-leider Caroline van der Plas zei eind 2021 in debat met justitieminister Grapperhaus: ‘Hoe kijkt de minister aan tegen het eventueel reguleren van bepaalde vormen van met name softdrugs? Het is namelijk niet zo dat ik wil dat alles wordt losgelaten en ik laat me ook graag overtuigen, maar als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de drooglegging in Chicago of in Amerika in de jaren twintig, dan zie je dat de criminaliteit nooit zo erg floreerde als in die tijd. Voor ons is dat de overweging om te kijken of je misschien beter sommige drugs kunt reguleren, zodat je er grip op hebt en de kwaliteit van het spul ook beter is.’

Hoe dan ook, maak Nederland een stuk groener – met of zonder de boeren – en breng op 15 maart een pro-cannabis stem uit. De planten zijn je er vast dankbaar voor!

Meer informatie vind je op de website Cannabis-Kieswijzer

[openingsbeeld: iQoncept/Shutterstock]
(advertentie)