(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er is maar één ding waar Justitie in België nog bozer om wordt dan mensen die betrapt worden met wiet(planten) en dat zijn mensen die gevangenen van wiet voorzien. Sprekend voorbeeld van dat laatste is de veroordeling van een oud-gevangene deze week. De jongeman (22) was tijdens de coronapandemie zo aardig geweest om voor zijn voormalige lotgenoten in de bajes geestverruimende rokertjes over de muur te gooien. Het levert hem zomaar 3 jaar onvoorwaardelijke celstraf op!

Je moet toch iets tijdens corona nietwaar?

Gek, gekker, België dus weer. Helemaal in de rechtbank van het vlak bij de Nederlandse grens gelegen Turnhout, waar de 22-jarige oud-gedetineerde uit Retie dinsdag terechtstond. Zelf had de jongeman in de  gevangenis van Turnhout gezeten wegens een drugsdelict, dus helemaal op onbekend terrein begaf hij zich niet tijdens de coronapandemie.

Uit onderzoek, zo klonk het in de rechtszaal, zou blijken dat onze verdachte C.A. tussen maart 2020 en mei 2021 ‘meermaals drugs over de muur van de gevangenis in Turnhout heeft gegooid’, aldus de Vlaamse omroep VRT over de zaak.

Dagelijkse drugspraktijken in Turnhout

“Vanaf het begin van de coronamaatregelen en de afschaffing van het gevangenisbezoek op 18 maart 2020 werden bijna dagelijks pakketjes drugs over de gevangenismuren gegooid”, wist de rechtbank. Of die allemaal op het conto van de jongeman uit Retie kunnen worden geschreven, dondert blijkbaar niet al te veel in Turnhout.

Sfeerbeeld van Turnhout bij nacht… [beeld: zef art/Shutterstock]

Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat C. hier wellicht dienst doet als de bekende Barbertje, en die móet hangen zoals we allemaal weten. Nadat er begin mei 2021 opnieuw pakketjes met drugs van zogeheten ‘overgooiers’ in de bajes werden gevonden, ging de politie daarom maar eens streng(er) controleren.

Kleren maken hier even niet de man

Met als gevolg dat op 10 mei 2021 onze aardige weldoener – die zijn voormalige medegevangenen niet in de spreekwoordelijke kou wilde laten zitten – in de kladden werd gegrepen in een straatje naast de bak. De politie herkende C. omdat ‘omdat hij dezelfde kleren droeg als iemand die dagen voordien al meerdere keren was opgemerkt tijdens het gooien van drugs’, aldus de VRT.

Nadat hij gearresteerd werd en terugkeerde naar zijn oude stek binnen de gevangenismuren, gaf C. wel toe dat hij twee keer van buitenaf met cannabis had gegooid. Die geintjes kosten hem in België dus mooi 3 jaar van zijn leven (die hij achter de tralies mag doorbrengen).

En omdat zweepslagen er inmiddels per wet verboden zijn, mag de betrapte weldoener ook nog even 20.000 euro boete overmaken naar die fantastische Belgische staat…

[openingsbeeld: cesar fernandez dominguez/Shutterstock]
(advertentie)