(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor sprekend visueel beeld van de globale oorlog tegen een plant – inderdaad, dat is de wietplant – doorkruisen we de ganse aardbol dit keer. Naast twee wederom schrijnende gevallen in eigen Nederwietland, wippen we de oceaan over naar Texas U.S.A. om van daaruit door te roeien naar de Fiji eilanden. En op de terugweg maken we dan nog een tussenlanding in het fraaie maar niet direct cannabisvriendelijke Italië.

Wietfoto 1 – Italië

Wat zien wij hier? Een lid in vol ornaat van de carabinieri – militaire politie vergelijkbaar met onze marechaussee – in Milaan. Trots omdat hij mag poseren met 108 kilo wiet, iets wat ook in Italië nog altijd verboden is. De illegale handel zat verpakt in 200 vacuum gesealde zakken, die op hun beurt weer verstopt waren tussen een partij hondenmatten. Het smokkelavontuur mislukte omdat personeel van een logistiek bedrijf in Settala, vlakbij Milaan, een ‘sterk aroma’ opsnoof dat niet van hun cappuccino afkomstig was. Opmerkelijk aan het verhaal is dat de meer dan honderd kilo wiet afkomstig was uit een land waar cannabis volledig legaal is: Canada!

Nieuwsfoto 2 – Nederland

Wat zien wij hier? Het is de afgepakte handelswaar van een wietdealer uit de Schildersbuurt in Middelharnis. Op het eerste gezicht niets bijzonders, al ontbreekt de “grote plak hash” waarover de Politie Basisteam Haringvliet op haar sociale mediakanalen bericht. Wat wel bijzonder is aan de 55-jarige kerel die wegens dealen is opgepakt, is zijn klantenkring. Dat zijn waren namelijk SCHOLIEREN in Middelharnis. Foei toch, maar dat krijg je ervan als je de leeftijdsgrens voor coffeeshops oprekt van 16 naar 18 jaar (in de jaren negentig) en als het aan de huidige ChristenUnie ligt zelfs 21 jaar.

Wietfoto 3 – Verenigde Staten

Wat zien wij hier? Zeven niet al te vrolijk kijkende inwoners van de Amerikaanse staat Texas. Dat ze niet blij zijn is begrijpelijk, want dit zijn ‘mugshots’ gemaakt door het Wood County Sheriff’s Office. Nabij Lake Quitman werden ze vorige donderdag en zaterdag op twee locaties aan de County Road in de boeien geslagen, omdat er nogal grootschalig wiet werd gekweekt. In totaal ging het om 900 kilo. Mag niet in Texas, hè? En dus moesten (vlnr) Ivan Pozdeev, Natalia Semenova, Russell Rothe, Abdil Kulseitov, Oscar Mier, Camila Mier en Gilbert Maynard onvrijwillig op de foto, alvorens voor langere tijd uit ons zicht te verdwijnen (want in Texaanse gevangenis).

Wietfoto 4 – Nederland

Wat zien wij hier? Een doorsnee Hollandse slaapkamer, haha. Nou ja, het zou natuurlijk zomaar kunnen aangezien er toch zo’n honderdduizend landgenoten zijn die van één nogal specifieke kamerplant houden. In dit geval echter is het voorbij met de liefde, met geen enkele dank aan de wijkagenten in Wieringen en Wieringermeer. Zij kregen een anonieme tip dat er iets te scoren viel in Hippolytushoef. Op zijn Instagram schrijft wijkagent Sander Laan voldaan: “1 slaapkamer stond vol met hennepplanten en een kweekkast met ruim 200 plantjes”. Van die stekkenkast zie je hier dan ook de laatste levende beelden…

Wietfoto 5 – Fiji 

Wat zien wij hier? Is het echt wiet? Jawel, maar wel heel exotische wiet. Gekweekt en helaas ook voortijdig gekild op enkele van de 332 eilanden van de Republiek Fiji. De oogst werd door een tevreden Chief Operations Officer Acting Assistant Commissioner of Police Livai Driu aan de media gepresenteerd. Niks geen discussie over legalisatie van cannabis daar in Oceanië, maar lekker ouderwets drugsoorlogje blijven spelen. Nou weten we dat de Fiji eilanden een geweldige vakantiebestemming zijn, maar aan deze schamele anorexia-plantjes te zien kunnen ze hun wietjes wellicht beter importeren…

(advertentie)