(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En ook die andere oorlog, de war on drugs, dendert lekker voort. Hoewel de politie niet nalaat om steen en been te klagen over werkdruk en onderbezetting, gaan er dagelijks de nodige manschappen op plantenjacht. En dit redelijk krankzinnige en vooral volkomen nutteloze gedoe beperkt zich geeneens tot de vaderlandse polders, ook over de grens kunnen ze er wat van. Ach ja, geen moeite om onze fotorubriek te vullen in ieder geval…

Wietfoto 1 – Nederland

Wat zien wij hier? De trieste aanblik van verlaten moeders in een chalet in het Gelderse dorp Lathum. Al dan niet bewust in de steek gelaten door hun baasjes en eveneens te laat ontdekt door de politie (want morsdood die moederplanten) die het trieste tafereel vastlegde. Wij kwamen er dan weer op door een berichtje in dagblad De Gelderlander met de valse kop ‘Politie doet grote drugsvondst in huurhuis in Duiven‘. Bleek om tien kilo toppen en gruis (!) te gaan. In hetzelfde artikel deze foto van de dooie mama’s, uitsluitend omdat beide voorvallen zich in februari 2023 afspelen in een gebied dat men de Liemers noemt.

Wietfoto 2 – Groot-Brittannië

Wat zien wij hier? De wietkwekende broer van Prins Harry? Welnee, het zijn ijverige ambtenaren van de Lancashire Police, hard bezig met het knippen van wietplanten. Wij dachten eerste dat het bamboeplanten waren om eerlijk te zijn, want deze cannabis ladies hebben wellicht iets te enthousiast gestretched. Behalve de planten op rücksichtslose wijze kortwieken, kwamen de politieagenten ook langs om de 42-jarige eigenaar ervan in de boeien te slaan. Overigens na een tip uit het publiek, want dat verschijnsel is van alle tijden en alle landen helaas…

Wietfoto 3 – Nederland

Wat zien wij hier? Een hoop wiet in het Brabantse Sint Willebrord die tot het moment dat deze foto werd genomen heerlijk hing te drogen. Omdat de foto is gemaakt door de politie, was de pret echter voorbij nog voordat het Carnaval losbarstte, godnondeju. Wij sloegen behalve door de fraaie hangtoppen ook aan door de titel van het nieuwsbericht van Omroep Brabant over de bust: ‘Hennepkwekerij, 25.000 euro cash en peperdure schoenen ontdekt in huis‘. Helaas geen foto’s van die peperdure schoenen, wel eentje van het geld maar die is saaier dan een doos met een dooie mus erin.

Wietfoto 4 – Groot-Brittannië

Wat zien wij hier? Nee, geen moderne kunst van een getroebleerde halve zool ziel. Het is wel een warmtecamerabeeld vanuit een drone van de politie in het Britse Hartlepool. We zien een stukje vuurrood kleuren op de foto en guess what? Dat is een wietkwekerij. Niet zomaar eentje ter waarde van 700.000 Britse pond (grofweg driekwart miljoen euro) maar eentje die zo HEET (op de foto dus rood) van binnen was dat de politie niet in het kweekhok kon blijven. Of zoals de nieuwszender ITV  het op de site brengt: ‘Hartlepool cannabis farm ‘so hot’ officers had to leave room after finding £700k worth of plants’.

Wietfoto 5 – Nederland

Wat zien we hier? Een deel van de vijfhonderd bijna volgroeide wietplanten in de Amsterdamse Bijlmer. Maar zoals we weten is bijna drie keer niks en die vlieger gaat hier met dank aan Politie Basisteam Bijlmermeer ook op. De reden van het falen is er echt eentje voor Het Grote Pechboek. De politie ziet een auto rijden op het fietspad van de Bijlmerdreef. Agent bekeurt de stoute automobilist, ruikt al doende een sterke henneplucht in de dichtstbijzijnde woning en daar gaan je 500 zo goed als rijpe dames kansloos ten onder, net voor de finish. Hoe jammer toch weer.

Wietfoto 6 – Ierland

Wat zien wij hier? 120 kilo wiet, voor de foto uitgestald door het Garda National Drugs & Organised Crime Bureau met hulp van nog wat andere Ierse misdaadbestrijders van de Special Crime Task Force. Deze Ieren scoorden de kiloknaller door twee voertuigen in de wijk Tallaght in hoofdstad Dublin te doorzoeken plus een huis in de buurt Knocklyon. Twee mannen van in de veertig zitten er voor vast. Wat ons echter echt triggerde is de prijs van 120 kilo wiet daarginds. Volgens deIerse politie goed voor €2,4 miljoen. Ofwel een fraaie 20.000 euro per kilo wiet!

[openingsbeeld: Krakenimages.com/Shutterstock]
(advertentie)