(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
War on Drugs in Beeld – weer 5 wietfoto's om bij stil te staan

Vorige week trapten we af met een nieuwe rubriek, waarin we treffende beelden laten zien van de nog immer voortwoekerende war on drugs. En dan uiteraard ingezoomd op één nogal specifieke soort drugs, namelijk de onze: cannabis! Ook deze week zijn er weer wat van die foto’s waar je even bij kunt nadenken, en twee daarvan komen zelfs uit ons bloedeigen kikkerlandje…

Wietfoto 1 – Guyana

Wat zien wij hier? Een tafel vol lekkers, dat is zeker. Afkomstig uit de Verenigde Staten en op weg naar dealers en vervolgens consumenten in het Zuid-Amerikaanse Guyana, buurland van Suriname. Maar helaas mensen, de wiet – bijna twee kilo in totaal – zal daar nooit arriveren. Het eindstation van de partij die in een doos werd verzonden is namelijk het hoofdkantoor van CANU. En die letters staan voor de in Guyana gevreesde ‘CUSTOMS ANTI NARCOTIC UNIT’. Dus, dan weet je het wel weer.

Wietfoto 2 – Nederland 

Wat zien wij hier? Een goedgevulde doos, zonder twijfel. Een doos met 15 kilo wiet die nu in handen van de Nederlandse politie is, terwijl dat toch echt niet de bedoeling was. De doos die in beslag genomen werd bij een distributeur in het Brabantse Best, was namelijk onderweg van Tsjechië naar Frankrijk. ‘Met de verkoop van de in beslag genomen drugs hadden de dealers ongeveer 67.500 euro op kunnen strijken’, meldt de politie ook nog volkomen overbodig – gezien de stand van zaken.

Wietfoto 3 – Griekenland

Wat zien wij hier? In ieder geval niet het doorsnee toeristische Griekse beeld van zon, strand en zee. Wel ’s lands eerste productiefaciliteit voor medicinale cannabis, gelegen in de plaats Examilia. Niet dat de Grieken dit helemaal zelf ineens bedacht hebben, het is een initiatief van het Israëlische mediwietbedrijf Tikun Olam dat graag de vleugels uitslaat in Europa. Toch net een iets grotere afzetmarkt, zeg maar. Adonis Georgiadis, de Griekse minister van Ontwikkeling & Investeringen heette de overzeese wietgasten van harte welkom. Nu nog even de thuisteelt voor de gewone Griek vrijgeven, Adonis!

Wietfoto 4 – Suriname 

Wat zien wij hier? Iemand, of beter gezegd twee broers in Suriname die wel heel graag mobiel bereikbaar zijn! We tellen zomaar even elf gsm’s. Dat die uitgestald liggen op een tafel bij de politie is een veeg teken en inderdaad zijn de broers opgepakt in Meerzorg. Niet zomaar willekeurig van de straat geplukt hoor maar volgens de popo daar ‘op een bekende drugslocatie aan de Redjoweg’. Naast die 11 handy’s vallen de drugs dan toch ietwat tegen eerlijk gezegd. Zakje met 26 gram coke (die daar in Zuid-Amerika geen drol kost) en een plastic zak met iets wat we met heel veel goeie wil wiet zouden durven noemen op een slechte dag…

Wietfoto 5 – Nederland

 

Wat zien we hier? Een kiekje van de Politie Noord-Nederland op Instagram. Geschoten van boven, vanuit een drone met een camera die bediend wordt door een speciaal droneteam van de politie. Het gebied onder de drone is een stuk land in in de gemeente Súdwest-Fryslân. Onze aandacht wordt direct getrokken door de rode cirkel, daarbinnen moet het wellicht te doen zijn. En inderdaad, dankzij de warmtecamera valt deze wietteler genadeloos door de mand. ‘Op de beelden was duidelijk een warmteafwijking in de nok van het pand zichtbaar. Hierop gingen de collega’s naar binnen en troffen zij in het pand de in werking zijnde hennepkwekerij aan met in totaal 435 planten en 1600 stekjes’, aldus de politie.

[openingsbeeld: selivanoff1986/Shutterstock]
(advertentie)