(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De regen slaat tegen de ruiten terwijl ik mijn CNNBS column schrijf. Wat een verschil met het stralende weer in Barcelona, waar ik de afgelopen dagen was voor de grootste cannabisbeurs van de wereld. Ik reisde niet per vliegtuig deze keer, maar in de auto van mijn compañero en High Tea Potcast cohost Rens Hoppenbrouwers.

Van Belgische sneeuw naar Spaanse zon

Er zouden nog twee mensen meerijden op deze Spannabis roadtrip, die anders dan ikzelf wél een rijbewijs bezitten. Maar de plannen veranderden en dus moest Rens de ruim 1.400 kilometer van Brabant naar Barca in zijn eentje afleggen. Gelukkig konden we logeren bij vrienden in Frankrijk. Onderweg naar hen toe belandden we in de Ardennen in een korte maar hevige sneeuwstorm. Het glooiende, beboste landschap werd er nog mooier van, maar voor Rens was het zwoegen.

Na een korte nacht begonnen we ’s ochtends aan de tweede étappe, met guur, regenachtig weer en een temperatuur van twee graden. Iets voor vieren, in de buurt van Nîmes, konden de zonnebrillen op en kleurde het landschap groen.

En toen we om acht uur ’s avonds Barcelona binnen reden was het daar nog twintig graden. Warm genoeg voor blote voeten in mijn Birkenstocks. Opnieuw hadden we met een groep cannabista’s een ruim AirBnB appartement gehuurd, dat dubbelde als High Tea Potcast studio.

De beide hosts van The High Tea Potcast aan het werk in Barcelona…

Twee High Tea Spannabis specials

We namen twee Barcelona specials op, de eerste met de oprichter van Lume Extracts, een Vlaming die al jaren in Spanje woont en uitzonderlijke concentraten produceert van planten die hij zelf kweekt. Hij controleert het proces dus van zaadje tot potje en vertelt er smakelijk over. Bovendien heeft hij uitgesproken meningen over de cannabiswereld, die hij niet onder stoelen of banken steekt. Deze aflevering, 71, komt later deze week online.

Andrew Bonello en Karen Mamo uit Malta, binnenkort te gast in de potcast…

In High Tea Potcast 72 staat Malta centraal. We verwelkomden Andrew Bonello, voorzitter van ReLeaf Malta en Karen Mamo, cannabis onderzoeker en sinds kort werkzaam voor de nationale cannabis autoriteit (ARUC) van Malta. Als je wil weten hoe het echt zit in het eerste Europese land dat wiet heeft gelegaliseerd, luister dan naar deze aflevering die eind maart beschikbaar is.

Druk bezochte Spannabis met minder U.S.A.

Spannabis beleefde zijn negentiende editie, de tweede sinds de corona pandemie. Vorig jaar was het weer uitzonderlijk slecht en hing er een wat matte sfeer op het beursterrein. Nu was het op alle drie de beursdagen stralend weer met volop zon. Al op vrijdag, normaal de rustigste dag, was het druk. Op zaterdag sloot de organisatie zelfs een tijdje de ingang af omdat er te veel mensen binnen waren.

Opvallend was de sterk verminderde aanwezigheid van Amerikaanse bedrijven. Op de prominente plek waar Weedmaps de laatste jaren stond, prijkte nu een grote stand van de Spaanse vloeifabrikant Smoking, met gratis popcorn (“Munchies Time”). In de glazen piramide en de hallen erom heen heb ik weinig tijd doorgebracht. Ik ben wel even gaan basketballen bij de Seedstockers stand en bakte er niks van.

Genieten in de 300 cannabisclubs van Barcelona

Zeker op de megadrukke zaterdag was het uitstekend toeven op het dakterras van Royal Queen Seeds, pal naast de piramide. Kudos voor Boy Ramsahai, mijn eerste opdrachtgever in cannabisland, bijna dertig jaar geleden.

Het leukste van Spannabis zijn de ontmoetingen, op het beursterrein en in de Cannabis Social Clubs. Oude vrienden en vriendinnen, medestrijders voor legalisering, ondernemers, kwekers… zo’n beetje de hele wietwereld komt op de beurs af, doet zaken, smeedt plannen en geniet van de zon en de vitale cannabiscultuur van Barcelona.

Het niet te versmaden cannabis menu van de Dank Grass Club…

De stad herbergt zo’n driehonderd cannabis social clubs, van piepklein tot megagroot. De menu’s van de betere clubs zijn om van te watertanden, met een enorme keuze aan wietsoorten en concentraten.

Knetterstonede lentekriebels

Het blijft heerlijk om high als een vlieger in korte broek door de stad te lopen in de Spannabis week. De Barcelonezen hebben hun winterjas nog aan, maar zitten al wel op de terrassen om zich te koesteren in de lentezon. De palmbomen steken scherp af tegen de blauwe hemel, de eerste roze bloesems zijn ontploft in de bomen en zelfs de daklozen zijn vrolijk.

Frosted Onions rosin van Lume Extracts…

Ik heb redelijk wat foto’s gemaakt, maar ik miste de Spannabis bezoeker met op zijn T-shirt de tekst ‘I smoked more weed in Barcelona than in Amsterdam’. Dat geldt voor mijzelf misschien ook wel. En better weed, dat zeker.

(advertentie)