(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De vervolging van Doede de Jong, ‘s lands bekendste biologische wietkweker en VOC’er van het eerste uur, hoort tot de schrijnendste en kwaad makende uitwassen van de Hollandse Hennepoorlog. Op dinsdag 7 augustus vond bij het hof in Leeuwarden het hoger beroep plaats in de ontnemingszaak tegen Doede. Samen met zo’n dertig andere sympathisanten was ik aanwezig om Doede en Kicky te steunen.

Schuldig zonder straf

De “feiten” in de zaak tegen Doede dateren van 2009 en 2010. Je zou zeggen dat alleen dat al voldoende zou zijn voor een niet-ontvankelijk verklaring, maar helaas is het niet zo simpel. Eerst is Doede strafrechtelijk vervolgd voor het kweken van cannabis. In oktober 2015 wees het hof in Leeuwarden een historisch vonnis in die zaak: Doede werd schuldig verklaard, maar het hof legde hem geen enkele straf op.

Over het vonnis schreef NRC/Handelsblad: “In haar oordeel laat ze meewegen dat De Jong de hennep heeft geteeld in de open lucht, met licht en de warmte van de zon en alleen biologische middelen gebruikt ter bescherming van de hennepplanten. Ook het feit dat De Jong uitsluitend heeft geleverd aan gedoogde coffeeshops en dat de kwaliteit van de door hem geproduceerde wiet ‘beter is van kwaliteit dan van de gebruikelijke hennepkwekerijen’ speelt mee in het besluit geen straf uit te delen.”

Justitie eist half miljoen van Doede

Dezelfde rechter die dit vonnis wees, moet nu ook beslissen in de civiele rechtszaak, over de ontneming van de winst die Doede met zijn kweekactiviteiten zou hebben gemaakt. De manier waarop het O.M. tot het torenhoge bedrag van €477.901,71 is gekomen zou lachwekkend zijn als de potentiële gevolgen niet zo groot zouden zijn. Doede leeft van een AOW-tje en een klein pensioen van zijn vrouw; als hij echt meerdere tonnen moet betalen zal hun boerderij – waarop al jaren conservatoir beslag ligt – worden verkocht en zijn ze dakloos.

Ook al heeft het hof – in de strafrechtzaak – klip en klaar beslist dat Doede “geen straf of maatregel” krijgt, probeert het OM hem financieel op de knieën te krijgen voor exact dezelfde feiten

Doede begon zijn laatste woord met de boerderij waar hij en Kicky al bijna een halve eeuw wonen: “Wij wonen al 48 jaar in een oud boerderijtje. Ik heb dat grotendeels met sloopmateriaal verbouwd. Wij hebben bloementuinen aan alle kanten van het huis. De vele bomen, ik ben een bomenliefhebber, heb ik 48 jaar geleden, zelf geplant. Er liggen dertien honden – ik ben ook een honden liefhebber – begraven. De as van mijn moeder en mijn twee broers zijn er uitgestrooid. Vanuit deze kleine wereld heb ik mijn planten gekweekt met alle liefde die ik had en deelde ik deze liefde in de vorm van hennepbloemen. Ik ben een hippie kweker.”

De volledige tekst van Doede’s laatste woord, een vlammend en door en door menslievend pleidooi, staat HIER op de VOC-site.

Dieptepunt Hollandse Hennepoorlog

Ik heb al heel wat “sterke staaltjes” van het OM gezien, maar deze vertoning van de advocaat-generaal was een nieuw dieptepunt. Ook al heeft het hof – in de strafrechtzaak – klip en klaar beslist dat Doede “geen straf of maatregel” krijgt, probeert het OM hem financieel op de knieën te krijgen voor exact dezelfde feiten.

En dat op basis van volstrekt absurde berekeningen en extrapolaties. Zoals Doede zei in Leeuwarden: “Ongeveer drie kilo werd eerst 41 kilo en werd vervolgens op raadselachtige wijze 200 kilo. Een soort WODC sjoemelrapport. Mijn rapport werd immers ‘ook’ volledig herschreven/versjoemeld om aan de repressieve eisen van de opdrachtgever(s) te kunnen voldoen.”

Altaar van hypocrisie

Het goede nieuws is dat Ernst Ellerman (check zijn serie Doedeledocu] alles op beeld heeft vastgelegd en ook de uitspraak op 21 augustus a.s. zal filmen. Historisch bewijsmateriaal dat laat zien hoe de Hollandse Hennepoorlog aan het begin van de 21e eeuw onze rechtsstaat uitholde en goedwillende burgers slachtofferde op het altaar van de hypocrisie.

(advertentie)