- Black Cherry Gushers
- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
Hoeveel tijd kost het om wiet te kweken?
Een paar wietplanten voor eigen gebruik kweken is een fijne hobby, de tijd die je met je planten doorbrengt werkt bijna therapeutisch en het is prachtig om ze te zien groeien. Daarnaast kun je natuurlijk enorm veel geld besparen door je eigen wiet te kweken maar zo’n groene hobby kost je ook tijd, en wel zoveel.
Heb je plannen om thuis een binnentuin aan te leggen of wil je deze zomer buiten wiet kweken, vraag je dan eerst eens af of je daar wel genoeg tijd voor hebt. Wiet kweken is zoals gezegd een fijne en rustgevende hobby maar zoals met iedere hobby heb je er wel wat tijd voor nodig. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld postzegels verzamelen, kun je niet even een weekje overslaan. Wietplanten leven en hebben dus ook dagelijks aandacht nodig, heb je daar de tijd voor?
In iedere goed gelukte wiettop is geïnvesteerd, kweekapparatuur, water meststoffen, stroom én tijd
In iedere goed gelukte wiettop is geïnvesteerd, kweekapparatuur, water meststoffen, stroom én tijd. Wietplanten moeten altijd genoeg water en voeding hebben. Voor de beste resultaten zul je ze enigszins moeten trainen en in de gaten moeten houden. Soms moeten ze verpot worden en met een beetje pech moet je ze op enig moment van ongedierte ontdoen. Kortom; hoeveel tijd kost het eigenlijk om wiet te kweken?
Eenmalige werkzaamheden
Wietplanten binnen hebben ongeveer drie maanden nodig om van zaad tot oogst te komen. Maar voor je met kweken kunt beginnen moet je eerst een kweekruimte gereedmaken. Hoe groot die moet zijn en welke kweekapparatuur je daarvoor nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid wiet die je hoopt te kweken. Ook moet je een geschikte locatie in je huis vinden, en rekening houden met de afvoer van lucht. Voor je kunt beginnen ben je dus al aardig wat tijd aan het inlezen. Hoe lang precies, verschilt natuurlijk per persoon maar wanneer je eenmaal je keuze hebt gemaakt kun je je kweekruimte opzetten.
Eén keer per kweek
Wanneer je eenmaal een kweekruimte hebt klaarstaan, hoef je die daarna in principe niet meer af te breken en nog eens in te richten. Eén keer na iedere kweekronde moet je de ruimte echter wel grondig schoonmaken. Tenzij je kant en klare stekken gebruikt, zul je iedere kweek een keer moeten ontkiemen en je planten waarschijnlijk steeds een keer moeten verpotten. Ook moet iedere wietplant vroeg of laat geoogst worden en is vooral het knippen een tijdrovend klusje.
- Ontkiemen: +/- 1 uur
- Verpotten: +/- 10 minuten per plant
- Oogsten/knippen: +/- 1 uur per 100 gram
Wekelijkse taken
Wie zijn wietplanten in aarde kweekt, heeft eigenlijk geen wekelijkse taken maar des te meer dagelijkse taken. Hydrokwekers die gebruik maken van systemen hebben het wat dat betreft makkelijker. Zij kunnen hun voedingsreservoirs afhankelijk van de inhoudsmaat, één keer of enkele keren per week bijvullen. Elke twee weken doen hydrokwekers met DWC-systemen er goed aan om hun complete waterreservoir te verversen. Natuurlijk moet de EC- en pH-waarde goed gemeten worden en op peil worden gebracht.
- Voedingswater bijvullen: +/- 30 minuten per keer
- Reservoir verversen: +/- 1 uur per keer
Dagelijkse taken
Hoewel wietplanten af en toe best een dag zonder aandacht overleven, moet je ze eigenlijk wel dagelijks even bezoeken. Ook wanneer je ze bijvoorbeeld om de dag water geeft doe je er goed aan om toch even te kijken of alles nog goed gaat. Alleen dan merk je het namelijk op tijd op wanneer er iets mis dreigt te gaan, en kun je het probleem op tijd oplossen.
- Planten checken: +/- 15 minuten per dag
- Water (+voeding) geven: +/- 30 minuten per m2
Training en overige taken
Je leest het, hobbykweken kost je dagelijks wel een half uur tot een uur de tijd. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je niet zomaar even een weekend weg kunt blijven zonder iets voor je wietplanten te regelen. Naast de dagelijkse, eenmalige en wekelijkse taken, zul je je wietplanten ook nog af en toe moeten trainen. Training is misschien nog wel het meest tijdrovend maar levert je ook veel wist op. Heb je weinig tijd, begin dan bijvoorbeeld niet aan een scrog maar hou het bij toppen en dieven. Heb je helemaal geen tijd, hou het dan gewoon bij buiten kweken en plant wietplanten direct in de volle grond.
- Scroggen: +/- 15 minuten per dag (maar dan kun je het checken overslaan)
- Dieven: +/- 15 minuten per plant (1 keer per kweekronde)
- Supercroppen: +/- 15 minuten per keer
- Ontbladeren (controversieel!): +/- 5 minuten per plant per keer