(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het klinkt een beetje filosofisch misschien maar het is ook een waarheid als een koe. Wanneer je je volle aandacht erbij houdt als je met wietplanten bezig bent, en je planten de tijd gunt om te groeien en bloeien, dan kweek je niet alleen betere maar ook meer wiet!

Naast aandacht kunnen we ook liefde of positiviteit toevoegen aan de belangrijkste voorwaarden voor ieder groot kweeksucces. Ook planten blijken namelijk letterlijk te floreren wanneer ze liefdevol behandeld worden.

Schelden tegen planten

Dat bleek uit een bizar experiment van IKEA. Om aan te tonen hoe schadelijk beledigingen en pesterijen zijn zette de Zweedse meubelgigant planten in scholen in de Verenigde Arabische Emiraten. Identieke planten die een identieke verzorging kregen, op één belangrijke – zo bleek – kweekfactor na: liefde.

De helft van de planten weden namelijk 30 dagen lang bestookt met beledigingen als ‘Je ziet er verrot uit.’ en ‘Leef jij überhaupt wel?’, terwijl de andere helft constant complimentjes te horen kregen. Je verwacht het misschien niet maar raadt het waarschijnlijk wel; de gecomplimenteerde planten stonden er na 30 dagen beduidend beter bij!

Aandacht voor wietplanten

Hoewel het experiment van IKEA natuurlijk een beetje commercieel is, geeft het wel aan dat een beetje liefde een hoop voor mens en plant kan doen. En helemaal hoe destructief het tegenovergestelde is natuurlijk. Ook jouw wietplanten kunnen profiteren van je aandacht en je tijd of verrotten wanneer je ze slecht behandelt. Want aandacht is uiteindelijk natuurlijk ook een vorm van liefde. En als je daar genoeg van geeft, zul je dat terugzien in de planten zelf.

Want aandacht is een vorm van liefde. En als je daar genoeg van geeft, zul je dat terugzien in de planten zelf

Niet alleen is het leuk en meditatief om bij je wietplanten te zijn, het is ook goed voor je wietplanten zelf. Wanneer je namelijk iedere dag minimaal een half uurtje met je wietplanten besteed, en je aandacht daar goed bijhoudt, zul je het onmiddellijk opmerken wanneer er iets aan de hand is. Of er een wietplant een beetje water nodig heeft bijvoorbeeld of dat er iets ergers aan de hand is zoals een beginnende plaag of een schimmelprobleem.

Besteed elke dag tijd en je onverdeelde aandacht aan wietplanten. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Wanneer je je wietplanten tijdens je dagelijkse bezoek steeds een klein beetje water geeft, is dat aanmerkelijk beter voor ze dan bijvoorbeeld om de dag een sloot water om te voorkomen dat ze uitdrogen. Omdat je iedere dag aanwezig bent, merk je ook kleurverschillen snel op zodat je wat meer kunt bijvoeden wanneer de bladeren bijvoorbeeld lichter van kleur beginnen te worden. Je hoeft echt niet te wachten tot ze geel zijn om ze wat biologische plantenvoeding te geven.

Wietplanten als spiegel van jezelf

Omgekeerd merk je dat wietplanten er vaak minder gezond en mooi bijstaan wanneer je zelf een slechte periode hebt. Dit is ook een van de dingen die (wiet)planten kweken zo leuk maken. Wietplanten zijn in die zin een soort spiegel van jezelf en waarschijnlijk is het omgekeerde zelfs ook waar, namelijk dat je je eigenwaarde op kunt krikken door goed voor je planten te zorgen.

Laat een wietplant verpieteren en dit is wat je zult oogsten.

Ga maar na, wanneer je niet lekker in je vel zit heb je ook vaak minder energie. Je hebt minder zin in dagelijkse klussen en laat de afwas een paar dagen liggen. De kans is ook groot dat je je wietplanten dan een beetje verwaarloost want planten hebben dagelijks aandacht nodig. De afwas blijft gewoon op je wachten maar als je je planten een paar dagen vergeet, zullen ze uitdrogen en binnen een week kunnen ze dood zijn.

Kortom: geef je wietplanten dagelijks aandacht en besteed tijd aan ze! Net als mensen zul je zien dat ze daardoor opbloeien en je belonen met in het geval van wietplanten bergen heerlijke cannabis! En geef ze ook eens een complimentje, god mag weten wat dat wel niet voor ze zou kunnen doen!

(advertentie)