(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een simpele vraag waar eigenlijk geen juist antwoord op is: hoeveel planten kweek je in een kweektent van 80 bij 80 centimeter? Cannabisnerd Muna weegt de voor- en nadelen van veel of weinig wietplanten tegen elkaar af en adviseert Mike, die toch graag een leuk rendement van zijn kweektent heeft.

Beste Muna,

Hoeveel planten in welk formaat potten zou jij aanraden in een 80×80 tent met een 180 Watt Spectrabox pro5 led? Natuurlijk kan het zoveel ik wil en past maar het moet wel een leuk rendement opleveren. Groeten en alvast bedankt, Mike

Hoeveel wietplanten?

Hoi Mike. Er zijn zoals je misschien zelf ook wel weet vele wegen die naar Rome leiden. Net zo zijn er ook geweldige oogsten te behalen met slechts één plant maar ook met een goed gevulde Sea Of Green. Als je mij vraagt hoeveel planten ikzelf in een kweektent van 80 bij 80 centimeter zou zetten dan zeg ik zestien, maar dat betekent natuurlijk niet dat jij dat ook zou moeten doen. Het is maar net hoe je het liefste kweekt en wat je wensen zijn. Sommige kwekers willen bijvoorbeeld niet meer dan de gedoogde vijf planten kweken.

Vijf wietplanten worden eigenlijk alleen gedoogd als ze buiten staan.

Goed, ik laat persoonlijke voorkeuren even buiten beschouwing en zal je uitleggen wat de voordelen en nadelen zijn van veel of weinig planten. Zoals je zelf al zegt kun je zoveel wietplanten kweken als er in je tent passen maar voor het gemak behandel ik drie verschillende situaties. Eén plant, vijf planten en een Sea Of Green met 16 planten. Maar hoeveel planten je ook kweekt Mike, de opbrengst kan altijd hetzelfde zijn en zal met een 180 Watt led waarschijnlijk nooit veel meer dan 180 gram wiet zijn – en dan doe je het dus heel goed!

Eén wietplant scroggen

De eerste optie die ik wil bespreken is dat je slechts één plant in je kweektent zet. Om op deze manier een goede oogst te halen, zul je de plant moeten scroggen. Dat betekent wel dat de plant lang zal moeten groeien en dat je er best wat werk in moet steken. Het kost je dus meer tijd en daardoor loop je ook meer risico dat er gaandeweg iets mis gaat. Je moet de plant met behulp van een scrog-rek trainen zodat hij de oppervlakte van je kweektent mooi opvult. Maar als je dat goed doet, kun je ook met één plant een gram per Watt kweken.

Het voordeel van één plant ten opzichte van bijvoorbeeld vijf of zelfs een Sea Of Green met 16 planten of meer, ligt voor de hand. Je kweek is zeer onschuldig en het kost je maar één zaadje. Mocht je kweek echter door de politie ontdekt worden, dan ben je sowieso je spullen en je plant kwijt. Het is dus de vraag of je wat dat betreft niet beter vijf planten kunt kweken. Mocht er onverhoopt iets met je plant misgaan; het blijkt bijvoorbeeld een hermafrodiet of gewoon een slecht fenotype, dan heb je geen andere planten om dat verlies mee op te vangen.

Het kost je tussen de acht en tien weken en een grote pot van ongeveer 30 liter om één plant groot genoeg te krijgen om 80 bij 80 centimeter aan oppervlakte te vullen. Daarna ben je nog 8 weken kwijt aan de bloeifase zodat een totale cyclus met één plant toch wel zo’n 18 weken zal duren.

Het ‘gedoogde’ aantal van vijf

De tweede optie is dat je binnen het gedoogde aantal van vijf planten blijft. Officieel worden vijf wietplanten alleen gedoogd wanneer er niet meer dan twee hulpmiddelen gebruikt worden. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld je kweektent, professionele aarde, een lamp, een afzuiger of een ventilator voor de luchtcirculatie. Vijf wietplanten gedoogd kweken kan dus eigenlijk alleen buiten in de zomer. In de praktijk kom je met een klein tentje zoals dat van jou en vijf planten of minder weg zonder straf. Je kweekspullen en de planten zelf ben je natuurlijk wel kwijt.

De oppervlakte van je kweektent vullen, gaat met vijf planten natuurlijk wel een stuk sneller dan met één plant. Toch zal je de nodige training moeten toepassen zoals toppen of fimmen en wat low stress training zoals buigen en dergelijke om een mooi gelijkmatig kweekoppervlak te krijgen. Ook vijf planten kun je overigens scroggen. Reken er met vijf planten op 80 bij 80 centimeter maar op dat je toch wel een week of zes tot acht aan het voorgroeien en trainen bent. Tel daar een bloeifase van een week of acht bij op en je zit op zo’n 15 weken voor je eerste oogstfeest. Vijf planten zou ik in potten van 12 tot 15 liter zetten zodat ze groot genoeg kunnen worden om samen de kweektent te vullen.

Een Sea Of Green

De derde optie is om een Sea Of Green te kweken. Dit kan met 16 of 25 planten in vierkante potten of zelfs met nóg meer planten in één grote bak met aarde. Dat laatste zou ik je afraden omdat de planten dan teveel met elkaar gaan concurreren. Heb je een probleem onder de grond dan lijden alle planten daar bovendien onder. Ik zou dus altijd iedere plant een eigen pot geven. Er passen precies 16 potten van 6,5 liter op 80 bij 80 centimeter. Je kunt ook 25 potten van 3,5 liter nemen maar dan heeft iedere plant verhoudingsgewijs aanzienlijk minder ruimte. Ik zou in dit geval dus liever voor 16 planten in 6,5 liter potten gaan.

Afgezien van wat dieven en één keer toppen heb je niet veel werk aan de 16 planten. Wanneer je de vier toppen per plant techniek van Dr. Groen toepast zijn je planten op deze manier al na vijf weken aan bloeien toe. Je totale kweektijd duurt dan zo’n drie maanden. Het kost je wel wat meer zaadjes maar een volle toppenzee is sneller binnen bereik op deze manier.

Je leest het Mike; je kunt eigenlijk alle kanten op wanneer het op planten aantallen aankomt. Maar hoe meer je er kweekt, des te sneller kun je oogsten. Ook loop je minder kans dat er iets misgaat omdat je simpelweg minder lang hoeft te kweken. Je kunt de groeitijd overigens nog verder verkorten door niet op aarde maar bijvoorbeeld op kokos of in een hydrosysteem te kweken. Maar als dit je eerste kweek wordt, dan zou ik daar nog even niet aan beginnen. Succes met je wietplanten Mike, hoeveel het er ook zijn!

-xxx- Muna

(advertentie)