(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Paddestoelen schieten momenteel als …tja paddestoelen uit de grond want de lucht zit vol met water. De luchtvochtigheid is met andere woorden torenhoog. Wiet drogen gaat langzamer en buitenwietplanten lopen veel kans om toprot te krijgen. Maar ook voor bloeiende wietplanten binnen is zo’n hoge luchtvochtigheid niet goed, Jürgen kan erover meepraten en vraagt Muna: ‘Hoe verlaag ik de luchtvochtigheid in mijn kweekruimte?’

Lieve Muna,

Mijn planten staan nu in de derde week van de bloei. Ik heb een probleem met de luchtvochtigheid. Als de lamp uit is, dan gaat de vochtigheidsmeter over de 70%. Heb al een vochtvreter bakske erin gezet, misschien dat ik er een paar extra aanschaf, is dat goed. Dat ik nu ventilators heb staan, is ook geen reden voor die te hoge luchtvochtigheid denk ik. Ik wil het beste resultaat daarom mijn vraag hoe ik dat het best oplos? Dank bij voorbaat alleszins. Grtjs Jürgen

Hoe verlaag ik de luchtvochtigheid in mijn kweekruimte?

Hoi Jürgen, dat de lucht behoorlijk vochtig is heb je goed opgemerkt. Buitenkwekers hebben er misschien nog wel het meeste last van omdat die er ook niet zoveel aan kunnen doen. Maar ook voor bloeiende wietplanten binnen kan het een probleem zijn, het is in ieder geval verre van ideaal.

Een te hoge luchtvochtigheid in de bloeifase werkt toprot en andere schimmels in de hand.

Een hoge luchtvochtigheid is voor zaailingen, stekken en wietplanten in de groeifase geen probleem. In die fasen van het leven van een wietplant kan een hoge luchtvochtigheid zelfs voor een snellere groei zorgen. Maar in de bloeifase wil je juist liever een wat drogere lucht. Een lage luchtvochtigheid in de bloeifase zorgt ervoor dat wietplanten lekker veel trichomen gaan aanmaken om zich tegen uitdrogen te beschermen. Een hoge luchtvochtigheid verhoogt daarentegen het risico op schimmels en toprot. Toch hoef je je in week drie van de bloeifase nog niet meteen ernstige zorgen te maken hoor, maar goed is het ook niet. Hier is een lijstje met fases van het leven van een wietplant en de bijbehorende optimale luchtvochtigheid.

  • Stekken: tussen de 70 tot 80%
  • Zaailingen en wietplanten in de groeifase: tussen de 40 en 70%
  • Bloeiende wietplanten: rond de 40%
  • Vanaf twee weken voor de oogst: 30% of lager

Geen vochtvreters

Om met je eerste vraag over de vochtvreter maar te beginnen, die kun je beter niet in je kweekruimte zetten. Een vochtvreter neemt weliswaar vocht op, maar trekt daardoor ook meer vocht aan. Buiten dat staat er als het goed is een afzuiger die constant de lucht ververst met nieuwe vochtige lucht van buiten je kweekruimte. Dit kan een vochtvreter nooit bijhouden.

Een vochtvreter neemt weliswaar vocht op, maar trekt daardoor ook meer vocht aan

Wat je moet weten, is dat de luchtvochtigheid direct in relatie staat tot de temperatuur in je kweekruimte, we hebben het daarom ook wel over relatieve luchtvochtigheid. Warme lucht kan meer vocht vasthouden en verlaagt daardoor de luchtvochtigheid, terwijl koude lucht omgekeerd de luchtvochtigheid omhoog brengt. Vandaar ook dat de luchtvochtigheid bij jou, juist stijgt wanneer de lampen uitgaan en het dus kouder wordt.

Luchtvochtigheid verlagen

Als de luchtvochtigheid in een ruimte te hoog is kun je die met een degelijke lucht ontvochtiger verlagen. Maar er zijn ook oplossingen waarmee je de luchtvochtigheid gratis kunt verlagen. Omdat het ’s nachts kouder is dan overdag, is de lucht ’s nachts ook veel vochtiger dan overdag. Dit zie je bijvoorbeeld aan de dauwdruppels die vaak na een koude nacht ontstaat. Een hele simpele oplossing kan dan ook zijn om het ritme van dag en nacht in je kweekruimte zo te regelen dat de lampen branden wanneer het buiten nacht is. De temperatuur zakt dan minder wanneer de lampen uitgaan en de luchtvochtigheid stijgt dan ook minder.

Om de luchtvochtigheid te verlagen laat je lampen ’s nachts branden in plaats van overdag. Foto: Alexandru Logel, Shutterstock

Bij het kweken van wiet komt best wat water kijken. Om te voorkomen dat dit water de luchtvochtigheid te hoog laat oplopen, zou je je potten kunnen afdekken met een stukje zwart-wit folie (witte kant omhoog). Kweek je in een hydrosysteem of heb je een waterreservoir in je kweekruimte, dek die dan zoveel mogelijk af om verdamping te voorkomen. Geef je planten ook niet vlak voor de lamp uitgaat water, maar doe dat bij voorkeur juist vlak nadat ze aangegaan zijn.

Een krachtige luchtcirculatie en afzuiger met meer capaciteit zorgen er ook voor dat de luchtvochtigheid daalt. Een actieve inblaas-ventilator helpt dus ook om de luchtvochtigheid te verlagen. Omdat de lucht die uit je kweektent gevoerd wordt, vochtiger is dan de lucht die erin gaat (er verdampt nogal wat in je kweektent wanneer de lichten aan staan), is het ook raadzaam om te kijken of je de lucht naar een andere ruimte kunt afvoeren.

De luchtvochtigheid staat altijd in relatie tot de temperatuur. Foto: Phoric, Shutterstock

Let tenslotte ook op de temperatuur en zet een kachel aan wanneer die overdag of ’s nachts te laag is. Overdag (met de lampen aan) mag het ergens tussen de 21 en de 28 graden zijn. Wanneer de lampen uitgaan mag de temperatuur niet meer dan 8 graden dalen.

Ik hoop dat je de luchtvochtigheid met deze adviezen onder controle krijgt Jürgen, succes met bloeien!

-xxx- Muna

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertentie)