(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals zoveel hobbykwekers overweegt ook Martin de overstap van HPS naar LED. Hij kweekt zijn wiet nu nog onder een 600 Watt gasontladingslamp maar wil uiteraard niet inleveren op zijn opbrengst. Zijn vraag aan Muna is dus: wat is het LED-equivalent van een 600 Watt HPS?

Hoi Martin, ik snap dat je de overstap naar LED wil maken. Led kweeklampen produceren wat minder warmte, starten op zonder hoge piekstroom en zijn daarmee wat veiliger om mee te kweken. In de zomer heb je minder last van de warmte en ook de politie kan ze met hun hittebeeld camera’s niet vinden. Het geeft een veilig gevoel. Naast al die voordelen, zijn er tegenwoordig COB (zelfbouw) leds die meer dan anderhalve gram per Watt opleveren!

Toch zijn er ook nadelen aan led kweeklampen te bedenken, het is dan ook lastig om led met HPS kweeklicht te vergelijken. Wietplanten missen soms de nodige stralingswarmte met led kweeklampen en in de aanschaf zijn ze vaak behoorlijk kostbaar. Daarnaast zijn er enorm veel verschillende modellen en zit er ook een hoop kaf tussen het led-koren.

Het LED-equivalent van een 600 Watt HPS?

Om je eerlijk de waarheid te vertellen; ik heb niet alle led kweeklampen geprobeerd en kan je dus ook niet vertellen wat nou de allerbeste led kweeklamp is. Maar het draait uiteindelijk om de efficiëntie natuurlijk. Met andere woorden, hoeveel wiet oogst je per Watt ten opzichte van je HPS kweeklamp?

Veel led fabrikanten prijzen hun lampen aan als het equivalent van een 250, 400, 600 of 1000 Watt HPS. Toch kun je daar vaak niet helemaal op vertrouwen. Kijk, het is natuurlijk wel logisch dat een led fabrikant zijn product op deze manier aanprijst, maar wanneer je als consument gaat vergelijken dan kun je het beste uitgaan van het werkelijke verbruik. Niet het equivalent waarmee een fabrikant zijn led vergelijkt.

Het is natuurlijk wel logisch dat een led fabrikant zijn product op deze manier aanprijst, maar wanneer je als consument gaat vergelijken dan kun je het beste uitgaan van het werkelijke verbruik

Het gaat er natuurlijk ook een beetje om wat je doel met de overstap is; wil je evenveel wiet oogsten maar minder stroom verbruiken? Wil je profiteren van de veiligheid van leds ten opzichte van die van HPS of is het omdat je kweektent te heet wordt, dat je op led wil overstappen?

COB zelfbouw

Zoals ik al zei; er zijn tegenwoordig genoeg kwekers die boven de 1,5 gram per Watt kweken met zelfgebouwde COB (Chip on Board) led armaturen. Hier worden vaak de COB leds van Cree voor gebruikt. Omdat de lampen zelf gemaakt worden, zijn ze vaak goedkoper uit dan met kant en klare led kweeklampen. Als je het mij vraagt zijn deze lampen de beste concurrenten van HPS lampen, maar je moet dan wel best technisch zijn om er een te maken. Neem eens een kijkje op een van de buitenlandse forums zoals Rollitup of ICMag. Op het YouTube kanaal van Growmau5 kun je ook veel leren over het zelf bouwen van zo’n led.

Afgezien van de positieve verhalen, zijn er ook veel negatieve verhalen over led kweken. Dit komt omdat led kweken ook een beetje anders werkt. Je moet je kweek erop aanpassen omdat wietplanten onder led nu eenmaal minder vocht verdampen. Ze zullen dus ook minder water en voeding via de wortels binnenkrijgen. Als je hier geen rekening mee houdt, kun je de beste led kopen die er is en toch na een halve ronde roeptoeteren dat het niet werkt omdat je je planten verzopen hebt.

Een ledlamp kiezen

Omdat er zoveel verschillende led kweeklampen zijn, is het lastig om er een te kiezen. Ze zijn stuk voor stuk verschillend en eigenlijk nauwelijks met elkaar te vergelijken. Je kunt daarom het beste kiezen op basis van de specificaties van een led kweeklamp. Hier is een goed artikel waarin je kunt lezen waar je zoal op moet letten wanneer je een ledlamp gaat aanschaffen. Belangrijk is de kwaliteit en het wattage van de gebruikte diodes, de koeling en algehele kwaliteit van de materialen. Let ook op het lichtspectrum en of er bijvoorbeeld een aparte groei- en bloeistand op de led zit.

Het resultaat van Dr. Groens 100 Watt Hans Panel

Wanneer je een led op het oog hebt, zou ik als ik jou was ook nog niet meteen tot de koop overgaan. Kijk eerst eens op wat forums wat de led bij andere kwekers heeft gedaan. Pas wanneer je daar genoeg goede verhalen leest, zou ik voor een lamp gaan en hem daadwerkelijk kopen.

Omdat ik je toch niet met dit losse eindje wil achterlaten, zal ik een paar leds noemen waarvan ik toevallig weet dat ze het wel goed doen. Merken die wat mij betreft in ieder geval het overwegen waard zijn: Magnus, Hans Panel, Fluence Bioengineering (BML), SanLight, Spectrum King en Mars Hydro. Let wel, er zijn nog veel meer uitstekende merken, dit is slechts een greep uit de merken die ik zelf in ieder geval zou overwegen. De prijzen lopen overigens ook zeer uiteen.

Veel plezier met kiezen!

– xxx – Muna

[Openingsbeeld: Canna Obscura, PopFoto – Shutterstock]

 

(advertentie)