(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De vraag van de week komt deze keer van Claudio. Hij heeft goede ervaringen met een 400 Watt HPS kweeklamp, maar is onlangs op LED overgestapt. Alleen valt de topontwikkeling hem in vergelijking met zijn eerdere kweken onder HPS nogal tegen. Hoe kan hij onder led dezelfde toppen kweken die hij gewend is? Muna schijnt er haar eigen lichtje op.

Lieve Muna,

Ik zie mezelf echt niet als beginner, maar op het gebied van led kweken kan ik volgens mij wel wat hulp gebruiken. Ik kweek al zeker drie jaar mijn eigen wiet en gebruikte daar altijd een 400 Watt HPS lamp voor. Onlangs heb ik met hoge verwachtingen mijn eerste led kweeklamp gekocht, omdat ik de veiligheid en de lage energiekosten wel zag zitten. Het is een ScrogMaster lamp die vergelijkbaar is met een 360 Watt HPS lamp, maar hij verbruikt maar 240 Watt. De planten staan nu vijf, zes weken in bloei, maar ik vind de topontwikkeling toch een beetje tegenvallen. Zeker in vergelijking met mijn 400 Watt HPS lamp. Doe ik wat fout? Hoe kan ik onder deze led dezelfde toppen kweken als onder de HPS? De led zou vergelijkbaar zijn met een 360 Watt HPS dus ik snap dat het iets minder oplevert, maar het scheelt toch ook weer niet zoveel? Ik hoop dat je me kunt helpen. Groet, Claudio

Kweken met LED

Hoi Claudio, goed dat je op led bent overgestapt. Dat scheelt in ieder geval aanzienlijk in je stroomverbruik en is iets veiliger bovendien. Leds produceren zoals je wellicht weet minder warmte en trekken geen piekstroom bij het opstarten. Het is alleen wel de bedoeling dat je er inderdaad evenveel of in ieder geval bijna evenveel wiet mee kweekt, anders schiet je nog niets op met dat verlaagde stroomverbruik. Ik snap je.

Laat ik beginnen met te zeggen dat de scrogmaster wel aanzienlijk minder stroom verbruikt als de HPS die je gewend bent. 240 Watt ten opzichte van 400 Watt verbruik van de HPS. Hoewel de fabrikant aangeeft dat dit vergelijkbaar is met een 360 Watt HPS lamp, is het toch aanzienlijk minder power. Waarschijnlijk kan deze led de concurrentie met 360 Watt aan HPS licht wel aan, maar fabrikanten rekenen dan wel vaak met de ideale omstandigheden.

Ga bij de aanschaf van LED kweeklampen af op het werkelijke verbruik, en niet het met HPS vergeleken vermogen. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Werkelijk verbruik

Hoewel ik goede verhalen over de ScrogMaster gehoord heb, denk ik dat je het vergeleken vermogen van leds in het algemeen met een klein beetje zout moet nemen. Ik weet natuurlijk niet wat je gemiddelde oogst onder de HPS was, maar als je met de scrogmaster een oogst van 240 gram (één gram per Watt) haalt dan kun je denk ik heel tevreden zijn. Laten we ons daar dan ook op richten, ik zal je uitleggen hoe je het meest uit led kweeklampen kunt halen.

Led kweeklampen produceren minder warmte bij dezelfde hoeveelheid licht. Er gaat dus minder energie verloren aan warmte en in die zin zijn led kweeklampen efficiënter. Dit kan in de zomer heel goed van pas komen, omdat je de temperatuur in je kweekruimte daardoor beter onder controle kunt houden. In de winter kan het er echter ook voor zorgen dat de temperatuur in je kweekruimte wat te laag wordt. Let er met led dus op dat de temperatuur niet te ver daalt. Het zou altijd tussen de 21 en 28 graden moeten zijn, ook ’s nachts.

Voeding aanvullen

Het gebrek aan stralingswarmte (de warmte van leds wordt naar boven afgevoerd) zorgt er ook voor dat wietplanten onder leds minder vocht verdampen. Hierdoor zuigen ze met hun wortels ook minder vocht aan en krijgen ze dus ook minder voeding binnen. Wie met led gaat kweken moet dus niet alleen veel minder water geven, maar moet er ook voor zorgen dat de plant toch de benodigde hoeveelheid voeding binnenkrijgt.

Het is dus om te beginnen belangrijk dat je wietplanten onder led niet teveel water geeft. Het water dát je geeft, mag daarentegen wel een klein beetje meer voeding bevatten. Overdrijf het niet, maar experimenteer met een iets hogere dosis voeding dan je gewoonlijk aan een plant onder HPS zou geven. Daarnaast is het een goed idee om de voeding aan te vullen via de bladeren.

Geef wietplanten onder led extra voeding via de bladeren. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Je kunt een basisvoeding in een halve dosis met water mengen en dat via een plantenspuit op de bladeren sproeien, maar het is beter om een speciale bladvoeding zoals BioQuant Allround. Hiermee kun je de voeding die de plant binnenkrijgt aanvullen tot de gewenste niveau’s.

CO2 toevoeging

Om het maximale uit wietplanten onder leds te halen, heeft het toevoegen van CO2 verder ook veel zin. Omdat de led minder warmte produceert, hoef je wat minder lucht af te zuigen waardoor de toegevoegde CO2 ook beter in je kweektent blijft hangen. Let op, je hoeft tijdens de donkere periode geen CO2 toe te voegen, alleen wanneer er fotosynthese plaatsvindt (overdag dus) heeft dit zin. In een kweektent kun je op een veilige manier CO2 toevoegen door gebruik te maken van een zogenaamde CO2 emmer. De CO2 wordt daarin biologisch geproduceerd door schimmels om je planten te verrijken.

Ik denk dat je oogsten met deze aanpassingen wel in de buurt van die 240 gram kunnen komen Claudio, gewoon doorgaan dus. Met led kweken werkt nu eenmaal wat anders dan met HPS.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertentie)