(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietplanten kunnen weleens last hebben van het een of het ander. Zo ook de autoflower wietplanten van David, die kregen sinds een aantal weken namelijk gaatjes, vlekjes en tot overmaat van ramp nog een misvormd blad ook. Tja, wat doe je dan als gezonde Hollandse buitenkweker? Precies, dan vraag je Muna om hulp.

Lieve Muna,

Ik kweek mijn eerste planten om Rick Simpson Oil van te maken, heb 5 critical autoflower’s en 2 medical mass. Ik kweek ze op de ventsterbank en zet ze bij mooi weer in de zon en sinds deze week laat ik ze in een muurkasje voor tomatenplanten staan. Een paar weken geleden kreeg 1 van de criticals vlekken en een gaatje op de bladeren en een ander ook misvormde bladeren. Deze week kreeg er 1 uitgedroogde gele punten. De meeste hebben nu in meerdere en mindere mate die vlekjes en een paar gaatjes. Kun je mij vertellen wat dit is en hoe ik het eventueel zou kunnen oplossen? Alvast vriendelijk bedankt en een dikke hug van David.

Beschadigde wietbladeren

Hoi David, goed plan om je eigen wietolie te maken! Iedereen zou een flesje moeten hebben thuis als het aan mij ligt, al is het alleen maar om lekker van te slapen. Met 5 Critical Autoflowers en 2 Medical Mass planten moet dat in ieder geval wel lukken. Voor ik inga op de vlekjes en de gaatjes en het misvormde blad, kan ik je wel vast melden dat ik denk dat je wietplantjes het wel zullen overleven allemaal. Maak je dus niet teveel zorgen.

Een van je planten (zie de foto hiernaast) heeft misvormde bladeren. Het ziet er wat mij betreft uit als een genetische misvorming. Ik zou me daar sowieso geen zorgen over maken. Zolang niet je hele plant vol met zulke vreemde bladeren komt te zitten is er niets aan de hand. De bladeren zien er niet mooi uit, maar doen gewoon hun werk. Ze zetten dus gewoon net als alle andere bladeren, zonlicht en koolstofdioxide om in suikers (voor de groei van de plant) en zuurstof (voor jou en mij om in te ademen 😉 ).

Vergeelde bladpunten

Ik ben benieuwd wat je aan water en voeding aan je planten geeft. Je schrijft daar niets over in je vraag, maar een beetje teveel voeding is meestal de oorzaak van zulke vergeelde bladpuntjes. Vergeelde bladpuntjes zijn samen met een overdreven groene kleur de eerste indicators waarmee de plant aangeeft dat je haar iets teveel verwend. Stop maar even met de voeding en geef je planten een tijdje alleen kraanwater, liefst aangezuurd tot een pH-waarde van rond de 6,5. Je zult zien dat nieuwe bladeren dan weer mooie groene bladpunten houden. De puntjes die nu al vergeeld zijn zullen niet meer groen worden, maar erg problematisch is dat natuurlijk niet. Het gaat uiteindelijk om de wietolie, toch?

Witte vlekken en gaatjes

De witte plekjes en de kleine gaatjes op de planten lijken me het werk van de trips te zijn. Tripsen zijn langwerpige beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Ze zuigen de sappen uit de blaadjes en laten daarbij dan deze wittige plekken achter. In een kweektent kunnen de beestjes snel tot eenplaag uitgroeien, maar buiten gaat dit gelukkig wat minder snel.

Je planten staan nog niet in bloei, dus kun je ze nog goed behandelen met neem olie. Neem olie is een biologisch middel dat je veilig kunt gebruiken. Het werkt prima tegen een hoop ongedierte, alleen laat het een vieze smaak en geur achter waardoor je het beter niet op bloeiende wietplanten kunt gebruiken. Maak een mengsel van 5 tot 8 milliliter neem olie en een liter handwarm water en spuit dat op je wietplanten.

Olie en water mengen niet goed, dus zul je steeds moeten blijven schudden. Wat je ook kan doen is een druppeltje afwasmiddel of een beetje groene zeep toevoegen. Groene zeep biedt op zichzelf trouwens ook al bescherming tegen trips, dus dat is zelfs nóg iets beter.

Succes in de strijd tegen de trips David, en een dikke hug terug!

-xxx- Muna

(advertentie)