(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietplanten groeien én bloeien in de natuur ’s nachts in het licht van de maan, en staan dus niet per se in het absolute donker. Waarom moeten wietplanten binnen dan wel in het pikkedonker staan, en mag er absoluut geen licht bij een bloeiende wietplant? Goeie vraag! …Muna?

Hallo Muna,

Ik heb een vraagje over het dag- en nachtritme bij de plantjes. Waarom mag er tijdens de nachturen beslist geen licht bij de planten komen, ook zelfs niet een klein beetje? In de natuur is het s’nachts toch ook niet altijd helemaal donker. Ik ben daar echt wel benieuwd naar. Groetjes van Rob, een benieuwde volger.

Hoi Rob

Interessante vraag stel je me daar. Het is natuurlijk ook ergens een beetje gek hè, dat wietplanten in de natuur uitstekend tot bloei weten te komen, maar dat binnenkwekers al panisch worden wanneer er ook maar het kleinste lichtstraaltje de tent in schijnt. Toch verschilt de binnenteelt een hoop van de manier hoe wietplanten in de natuur groeien en tot bloei komen.

Zon vs. kunstlicht

Laat me je wat vertellen over de manier waarop wietplanten in de natuur tot bloei komen, dan zal ik daarna uitleggen waarom het binnen net iets anders werkt. Cannabis groeit van nature doorgaans in warme oorden niet al te ver van de evenaar. De dagen duren in zulke gebieden lang en zelfs in december is het er nog een uur of tien licht. De groeifase van wietplanten duurt in deze gebieden dan ook wel een half jaar of langer. Wanneer het na al die tijd dan eindelijk lang genoeg nacht is om tot bloei te kunnen komen, zijn wietplanten er ook zeer aan toe om te bloeien. Een klein beetje maanlicht houdt ze dan niet meer tegen.

In gebieden waar cannabis van nature groeit zoals hier in Afghanistan, zijn wietplanten maanden oud voor ze gaan bloeien. Foto: Nate Derrick, Shutterstock

Binnen bootsten we de natuur na, maar er is geen wietkweker die zijn planten eerst een half jaar onder kunstlicht laat groeien, voor hij ze op 12/12 zet. Commerciële kwekers laten hun wietplanten vaak niet eens langer dan twee tot drie weken groeien en hobbyisten nemen meestal ook niet veel meer dan een week of vijf de tijd voor de groeifase. De wietplanten moeten dan echt geforceerd worden met pikdonkere nachten, want volgroeid zijn ze na twee tot vijf weken nog niet.

Herma’s

Ook de genetica speelt een rol bij de reden waarom wietplanten hun nachten binnen het best in een zo donker mogelijke ruimte kunnen doorbrengen. De wietsoorten die binnen gekweekt worden zijn veredeld en gekruist en dikwijls gefeminiseerd. Dit heeft de commerciële rassen er niet stabieler op gemaakt. Vooral gefeminiseerde wietplanten kunnen door lichtstress nogal eens hermafrodiet worden. Ogenschijnlijk vrouwelijke wietplanten gaan dan mannelijke bloemen aanmaken en stuifmeel produceren. Je zult begrijpen dat stuifmeel in een kweekruimte vol bloeiende wietplanten de grootste nachtmerrie voor een kweker is, dus hermafrodiete wietplanten moeten altijd voorkomen worden.

Veredelde rassen zijn gevoeliger voor lichtstress. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Wanneer een wietplant hermafrodiet wordt, heeft dit negen van de tien keer met lichtstress te maken. Je hebt gelijk dat wietplanten in het schemer van maanlicht ook wel tot bloei komen. Op zich kunnen wietplanten binnen ook wel met een heel klein beetje licht tot bloei komen, het is alleen beter om het zekere voor het onzekere te nemen en het zo donker mogelijk voor wietplanten te maken.

Groen licht

Een speciale groene lamp om bloeiende wietplanten ’s nachts mee te kunnen bekijken

Het enige licht waar wietplanten ’s nachts niet gestoord door worden is groen licht. Dat wietplanten zelf groen zijn, betekent dat ze groen licht afstoten. Daarom zie je wietplanten namelijk ook in de kleur groen. Mocht je ’s nachts dus eens bij je wietplanten willen kijken, doe dat dan in het groene licht van een lamp die daar speciaal voor gemaakt is. Voor de rest kun je het beter maar zo donker mogelijk voor je wietplanten maken ’s nachts.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: Igor Zh., Shutterstock]
(advertentie)