(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Michael heeft een viertal mooie autoflowers gekweekt. De planten gaan best lekker onder de twee led UFO’s en spaarlampen, alleen nu vertoont een van de planten bladeren met roestkleurige plekken. Wat zou het kunnen zijn, en belangrijker: hoe kom je ervan af? Muna stelt de diagnose en komt met de oplossing. 

Lieve Muna

Eén van mijn 4 plantjes heeft een probleem. Ik zal eerst even vertellen hoe ik het tot nu toe gedaan heb. Ik heb een tentje van 80x80x160cm met koolstoffilter en twee pc fans voor luchtcirculatie. Ik heb twee 70W UFO led lampen en als extra twee CFL 36W warm wit en 2 led lampen van 28W. Totaal dus 268 Watt aan licht.

Ik heb daaronder een auto AK47 en drie auto Anesthesia planten in potten van 17 liter Pokon aarde. Ik heb de plantjes op 20/4 licht staan en ben als enige voeding na vier weken begonnen met Plagron Terra Bloom en aquariumwater. Nu heeft een van mijn Anesthesia plantjes sinds twee weken een soort roestplekjes op de blaadjes. Ze zijn nu 10 weken oud en moeten nog wel even denk ik.

De andere drie planten vertonen dit niet en er is niets verschillends gedaan met ze. De plant lijkt wel gewoon door te groeien maar de plekjes op het blad worden wel erger. Heeft ze iets tekort of juist teveel door bijvoorbeeld het aquariumwater? en waarom hebben de andere drie er geen last van?

De Pokon aarde heeft voor 6 maanden voeding en er zitten van die groene balletjes als voeding in. Of is het een zieke of schimmel? Ik heb natuurlijk super goed gezocht naar beestjes zelfs met de microscoop maar niets gevonden. Wat is nu het beste dat ik kan doen? Groetjes, Michael

Aquariumwater bevat dikwijls een hoog gehalte aan silicaat ofwel kiezelzuur. Een hoog gehalte aan dit zuur veroorzaakt een laag calciumgehalte

Hoi Michael

Eerst even een compliment, ik denk dat je planten er heel mooi bijstaan! Hoewel het op afstand altijd lastig te zeggen is waar een probleem precies door veroorzaakt wordt, denk ik dat het bij jou redelijk duidelijk is dat we hier te maken hebben met een calciumprobleem. En dan met name een calcium tekort. Maar wacht even met extra calcium toedienen; je probleem is weliswaar een calciumtekort, maar wordt niet veroorzaakt omdat er niet genoeg calcium in de grond zit. Ik zal het uitleggen.

Ik vermoedt trouwens wel dat het aquariumwater er iets mee te maken heeft, dus ik zou je sowieso willen aanraden om op gewoon leidingwater over te stappen. Heb je in je aquarium wellicht last van wat bruinalg? Dan bevat het aquariumwater wellicht een hoog gehalte aan silicaat ofwel kiezelzuur. Een hoog gehalte aan dit zuur veroorzaakt een te laag calciumgehalte.

Calcium is een belangrijk mineraal voor cannabisplanten. Het geeft stevigheid en helpt de planten tegen stress door warme kweeklampen. Meestal heeft een calciumtekort te maken met een verkeerde pH-waarde, in Nederland in ieder geval. Doordat de zuurtegraad van het medium (aarde in jouw geval) te laag of te hoog is, kan de plant de stof niet goed opnemen en ontstaat een tekort. Je vindt de plekken bij een calciumtekort vooral op de jongste en bovenste bladeren die aan veel licht blootgesteld worden, of andere bladeren waarbij een lamp in de buurt brandt.

Calcium probleem oplossen

Ik zal je zeggen hoe je het probleem kunt verhelpen, alleen de vlekken die nu reeds op je bladeren zitten, zullen niet meer weggaan. Maar er zullen dus ook geen nieuwe vlekken meer bijkomen.

Het kan zijn dat je calciumprobleem al meteen verholpen is zodra je op gewoon kraanwater overstapt in plaats van aquariumwater, maar als ik jou was zou ik ook de pH-waarde van je aarde even goed checken. Gezien je een aquarium hebt, heb je misschien ook wel een pH-meter. Neem een paar lepels aarde en meng die in een beker met water met een pH-waarde van exact 7,0. Meet de pH-waarde van dit moddermengsel een half uurtje later nog eens, en je weet de pH-waarde van je medium (bij benadering).

Vervolgens is het belangrijk om de pH-waarde via het voedingswater aan te passen. Ligt de pH-waarde van je aarde boven de 6,8 dan geef je voortaan water met een pH-waarde van 6,3. Ligt de pH-waarde van je aarde onder de 6,3 dan geef je voortaan water met een zuurtegraad van 6,8. Ligt de pH-waarde van je aarde tussen de 6,3 en 6,8 dan geef je voortaan gewoon water met een zuurtegraad van 6,5. Maak eerst je voedingswater aan met je basis bloeivoeding en doe er eventueel een klein beetje groeivoeding bij en zuur daarna (bij voorkeur de volgende dag) aan met pH-min of citroenzuur of witte natuurazijn.

Omdat teveel kalium ook wel tot problemen kan leiden die op een calciumtekort lijken, zou het ook kunnen dat je iets te scheutig met de Plagron Terra Bloom bent geweest. Geef in dat geval even een lichte dosis groeivoeding, maar laat de bloeivoeding even tijdelijk achterwege en doe het daarna wat rustiger aan met de voeding.

Veel succes Michael, ik denk dat je Anesthesia plant er wel weer bovenop komt.

-xxx- Muna

(advertentie)