(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor het eerst mag Vincent van zijn ouders een paar wietplanten kweken. Zijn vader maakte er zelfs twee mooie plekken in zijn kas voor vrij. Maar door een overdaad aan kweekinformatie ziet Vincent door de bomen het bos niet meer. Zijn vader heeft meer verstand van kropsla en tomaten, maar gelukkig weet onze lieve Muna wél raad met kweekvragen. 

Beste Muna,

Begin maart ben ik begonnen met het ontkiemen van mijn allereerste wietplantjes. Nu ja, niet exact want ik had het enkele jaren geleden al in het geheim geprobeerd (om het te verbergen voor mijn ouders. Maar die kwamen er uiteindelijk toch achter zo dat mijn zaailingen vernietigd werden).

Dit jaar heb ik meer geluk met de gemoedstoestand van mijn ouders en mijn vader heeft me zelfs toegestaan om 2 planten te kweken in zijn serre. Zo gezegd, zo gedaan; zeven zaden zijn ontkiemd, zes daarvan leven ook nog steeds. Ik koos voor A.M.S en The Church van Green House Seeds.

De dames zijn ondertussen meer dan 2 maanden oud en staan al sinds begin mei buiten. Het valt te zeggen dat ik met mijn eerste kweek meteen wilde experimenteren. Ik heb de beide planten dan ook al vroeg getopt en er voor gezorgd dat er zich op elke plant verschillende hoofdtoppen zullen vormen. Ik heb vanzelfsprekend ook beginnersfouten gemaakt waardoor de planten waarschijnlijk wel wat vertraging hebben opgelopen.

Aangezien er zoveel informatie over zelfkweek te vinden valt, raak ik momenteel een beetje de weg wat kwijt en zie ik door de bomen het bos niet meer. De planten staan er volgens mij geweldig bij maar ik vraag me af wat ik nu best doe? Moet ik de onderste ‘fan leaves’ (schutbladeren, red.) afknippen? Moet ik die kleine onderste vertakkingen verwijderen van de hoofdtop? Aangezien hier zogenaamde ‘popcorn buds’ aan groeien.

Deze twee soorten zijn geen autoflowers en ik heb ergens gelezen dat je eind juli, begin augustus de planten al een keer 24-48u moet verduisteren om ze zo in bloei te laten gaan. klopt dit of kan ik ze gewoon in de serre laten staan?  Hopelijk kan je mij verder helpen met mijn eerste zelfkweek en antwoorden (op toch enkele) van mijn vragen.

Met vriendelijke groet, Vincent

Hoi Vincent,

Laat me je complimenteren, ik vind namelijk ook dat je planten er prachtig bijstaan! Het is ook geweldig om te lezen dat je al meteen aan het experimenteren geslagen bent. En dat de planten daardoor wat vertraging hebben opgelopen, daar zou ik me niet teveel zorgen over maken want ze hebben nog zeker tot halverwege augustus de tijd om te groeien. Heel goed gedaan Vincent!

Ik snap dat je in de war kunt raken van kweekinformatie wanneer je op internet gaat zoeken. Veel informatie gaat sowieso over wietplanten binnen, en er is nergens een advies op maat. Je hebt waarschijnlijk ergens gelezen dat je de onderste schutbladeren moet verwijderen, maar dit is nergens voor nodig bij wietplanten buiten.

Dieven of niet?

Binnenkwekers willen de onderste schutbladeren nog weleens weghalen wanneer ze aan het dieven zijn, maar dit is eigenlijk ook niet nodig. Bij wietplanten worden bij het dieven de groeischeuten van ongeveer het onderste één derde deel van de plant weggehaald. De schutbladeren worden hierbij ook vaak weggehaald, maar deze kun je wat mij betreft beter laten zitten. Bladeren zetten licht om in suikers en leveren zo energie om te groeien. Als een wietplant wat stikstof tekort komt, haalt ze dit uit de onderste schutbladeren dus laat die lekker zitten.

Dieven is buiten veel minder van belang als binnen. Binnen kost licht kostbare stroom, en schijnt het recht boven de planten waardoor de onderste scheuten bijna geen licht krijgen. Deze lager groeiende scheuten zullen dan ook geen noemenswaardige toppen opleveren en de plant is beter af zonder.

Buiten draait de zon elke dag van oost naar west zodat een wietplant overal beschenen wordt. Bovendien kost zonlicht niets, waardoor de noodzaak om te dieven afneemt. Je kunt wel overwegen om het te doen, maar het is eigenlijk niet echt nodig. Wanneer je het wel doet zullen de hoofdtoppen er misschien wel iets dikker van worden, maar als ik jouw planten zo eens bekijk, denk ik dat er weinig te dieven valt. Ik zou het je dan ook willen afraden.

Verduisteren?

Je tweede vraag gaat over het verduisteren. Laat me beginnen met te zeggen dat verduisteren optioneel is. Ook wanneer je de planten gewoon in de kas laat staan zullen ze gaan bloeien. En wel rond 15 augustus wanneer de dagen daar kort, en de nachten lang genoeg voor duren.

Met een paar latten en zeil kun je gemakkelijk een donkere ruimte maken die je dagelijks over wietplanten kunt plaatsen om te verduisteren.

Verduisteren zal echter wel voor veel betere resultaten zorgen als je het wel doet. De bloei begint door het verduisteren eerder zodat de planten bij mooier weer bloeien en veel dikker worden dan wanneer je niet verduistert. Maar je moet er wel wat discipline voor hebben. Om succesvol te verduisteren moet je wietplanten namelijk elke dag om dezelfde tijd in het donker zetten, zodat ze per etmaal slechts 12 uur in het licht staan. Wanneer je met verduisteren begint, zul je het wel iedere dag moeten doen en ermee moeten doorgaan tot halverwege augustus.

Wietplanten één keer voor 24 tot 48 uur in het donker zetten, helpt om de bloeifase snel op gang te brengen. Maar dat heeft natuurlijk geen zin wanneer je de wietplanten daarna vervolgens weer lange lichte dagen en korte nachten voorschotelt. Wat wel zou kunnen is je wietplanten in de eerste week van augustus 48 uur in het donker zetten. De bloeifase gaat daardoor snel van start en met een beetje geluk blijven ze dan daarna ook bloeien omdat het dan (in augustus) toch al zo’n 10 uur aaneengesloten donker is ’s nachts.

Verduisteren heeft echt wel zin, kijk maar eens naar het verschil tussen de twee toppen hierboven. Neem trouwens ook eens een kijkje op deze handige buitenwiet kweekkalender, daarop zie je per maand wat je in de tuin kunt doen. De kalender geeft ook aan hoe lang het dagelijks licht is.

-xxx- Muna

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)