(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dieven is een snoeitechniek die bij veel gewassen wordt toegepast. Door een deel van de vruchten en takken nog voor de bloei weg te halen, krijgt de rest de kans om extra groot te worden. Dieven bij wietplanten wordt ook wel lollipoppen genoemd omdat dikke toppen op kale stammen voor een mooie lolly-vorm zorgen.

Tuinders dieven hun gewassen al honderden jaren, simpelweg omdat het een beproefde methode is om een betere oogst mee te verkrijgen. Door een deel van de vruchtbeginsels weg te snoeien voor de vruchten beginnen aan te dikken, krijgen de overgebleven vruchten meer energie en zullen ze groter en mooier worden. In het Nederlands noemen we de techniek dieven omdat de takken die weggesnoeid moeten worden als dieven, energie stelen van de hoofdtakken als we ze zouden laten zitten. In het Engels heet de snoeitechniek lollipoppen, omdat wietplanten er door hun kale stammen en hun dikke toppen, een lolly-vorm van krijgen.

Tomatenplanten worden ook gediefd en gescrogd, dit is één enkele tomatenplant!

Dikkere hoofdtoppen zijn niet de enige voordelen waarom je zou kunnen dieven, er is meer. Doordat je bij het dieven kleine takjes onderaan de plant weghaalt, hoef je de kleine topjes die hieraan groeien na de oogst ook niet te knippen. Omdat de kleinste topjes vaak juist het meeste knipwerk opleveren, kun je een goed gediefde plant ook in veel minder tijd oogsten.

Microklimaatjes & CO2

Het dieven zorgt daarnaast ook voor een betere beluchting in het gewas. Omdat je een groot deel van de takken onder aan de planten weghaalt, krijgen wietplanten een open structuur waar lucht gemakkelijk doorheen waait. Dit zorgt ervoor dat er dus meer lucht langs de planten stroomt waaruit CO2 opgenomen kan worden. Ook voorkomt de open structuur schimmelproblemen door microklimaatjes. Een microklimaat is een plek in het gewas waar stilstaande lucht blijft hangen. Op dit soort plekjes waar lucht opgesloten zit zorgt het dikwijls voor schimmelproblemen. Wanneer de plant minder dichtbegroeid is door het dieven voorkom je het ontstaan van dit soort microklimaatjes.

Verreweg de belangrijkste reden waarom kwekers hun wietplanten dieven, is echter nog altijd het betere oogstgewicht en de dikke toppen die je door het dieven kunt kweken. Aangezien de dikste toppen het hoogst groeien, behelst het dieven alleen de onderkant van de plant. De takken die daar groeien vangen het minste licht op, met name bij het binnen kweken waarbij het licht recht van boven komt.

Wanneer dieven?

Dieven kun je het beste in de groeifase toepassen, althans, dan heeft je wietplant er het minste last van. Maar omdat je in de groeifase niet altijd goed kunt inschatten welke toppen wel en welke toppen niet de moeite waard zijn, kun je je wietplanten het beste in de tweede en derde week van de bloeifase dieven. Wanneer de planten bijna klaar zijn met strekken kun je goed zien welke takken wel, en welke niet de moeite waard zijn om te laten zitten. Om je wietplanten zoveel mogelijk te ontzien is het het beste om alles in één keer te dieven en je planten daarna de kans te geven voor herstel.

Omdat dieven voor meer licht op het bovenste gedeelte van je planten zorgt, is het in sommige situaties bijzonder effectief. Met name wanneer je met een dichtbegroeid bladerdek te maken hebt zoals een SCROG, waar licht niet goed doorheen dringt. Ook wanneer je bijvoorbeeld met TL licht kweekt is dieven een bijzonder effectieve snoeitechniek, omdat het licht van een TL kweeklamp niet erg diep straalt.

Van boven of onder dieven

Wanneer je gaat dieven kun je op twee manieren te werk gaan, van bovenaf of van onderaf. De eerste manier is erg rigoureus en houdt in dat je van boven naar beneden werkt. Je kiest simpelweg een punt – ongeveer vier tot vijf nodes van bovenaf – en snoeit alle bladeren en zijtakken daaronder van de plant af. Sommige kwekers dieven supersnel door hun vingers gewoon langs de stam naar beneden te laten glijden en daarbij alle takken en bladeren er vanaf te halen. Dit is echter niet iets wat we aanraden, omdat je hierbij snel de hoofdstam beschadigd, je kunt beter met een scherp mesje zoals een scalpel, of een scherpe schaar werken.

Iets minder rigoureus is het om van onderaf te werk te gaan. Verwijder van onderaf om te beginnen alle zijtakken die de hoogte van het bladerdek niet zullen halen. Dit kun je dus het beste inschatten na de strekkende periode, zo’n twee tot drie weken nadat de bloeifase (12/12) is ingegaan. Maak het onderste 1/3e deel van je plant helemaal kaal en vrij van bladeren en zijtakken.

Wanneer je voor het eerst gaat dieven, probeer het dan eerst eens uit op één of twee planten voordat je je hele kweekruimte kaal knipt. Mocht je het toch niet helemaal goed gedaan hebben, dan is er geen man overboord. En als het wel goed gaat dan kun je na de oogst goed vergelijken hoe effectief het dieven is geweest. Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap bij het dieven.

(advertentie)