(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vroeger was alles beter? Nou, niet voor hobbykwekers in ieder geval. Als je vroeger uit zaad kweekte moest je goed opletten welke planten mannelijk waren en die zo snel mogelijk verwijderen. Wilde je een garantie op vrouwelijke planten dan moest je wel stekken gebruiken, en de nadelen die daarbij horen voor lief nemen. Gefeminiseerde wietzaden hebben het leven een stuk makkelijker gemaakt.

Je kunt als je gelovig bent, god voor van alles en nog wat bedanken, maar zeker niet voor gefeminiseerde wietzaden. Dat is namelijk een regelrechte uitvinding van de mens. Ze kwamen in de jaren negentig voor het eerst op de markt toen Dutch Passion hun wietzaden begon te feminiseren. Tegenwoordig zijn meer dan 95 procent van alle verkochte wietzaden gefeminiseerd.

Gewone of reguliere wietzaden produceren ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijke wietplanten. Maar daar worden er bij Dutch Passion in ieder geval nog geen 3 procent van verkocht vandaag de dag. Ondanks dat ze met 15 reguliere soorten toch een uitgebreide keuze hebben. De meeste thuiskwekers spenderen simpelweg liever geen tijd en energie aan het kweken van onbruikbare mannelijke wietplanten. De beste manier om jezelf van een 100% vrouwelijke binnentuin te garanderen is door stekken te gebruiken of gefeminiseerde wietzaden.

De ontdekking van gefeminiseerde wietzaden

Terug naar de jaren negentig. Dutch Passions oprichter Henk van Dalen kweekte wat wietplanten uit gewone wietzaden, dat was nu eenmaal het enige soort wietzaden die in die tijd beschikbaar waren. Gefeminiseerde wietzaden waren de droom van iedere kweker, maar men dacht over het algemeen dat dat niet mogelijk was met cannabisplanten.

Op een dag merkte Henk iets opmerkelijks op toen hij zijn planten bestudeerde. De planten waren overrijp en hadden al wat langer in de bloeiruimte gestaan dan goed voor ze was. Bij wijze van experiment had hij zijn planten langer laten staan om te kijken wat er zou gebeuren. Achteraf bleek het een experiment die de cannabiswereld voorgoed zou veranderen. De vrouwelijke planten begonnen mannelijke stampers te produceren, en Henk verzamelde daar het stuifmeel van. Hij gebruikte het om andere vrouwelijke planten mee te bestuiven en oogstte er de zaden van. Nogmaals, dit was gewoon een huis tuin en keukenexperiment om te zien wat er zou gebeuren.

Een wietplant die lang in bloei staat maakt soms mannelijke stampers met stuifmeel aan. Hier zie je zo’n ‘banaantje’.

De zaden werden opgekweekt en tot ieders verbazing zat er geen enkele mannelijke plant tussen. Iedereen die erbij betrokken was was natuurlijk reuze benieuwd hoe dit kon, en of het experiment misschien wel herhaald kon worden. Dus meer wietplanten werden opgekweekt en weer werden de planten langer doorgebloeid dan gewoonlijk. Weer produceerden de vrouwelijke planten stuifmeel en weer werd het stuifmeel verzameld. Dit grotere tweede experiment bevestigde de vermoedens van het eerste experiment, Dutch Passion had gefeminiseerde gemaakt, hoewel men er in het begin niets van geloofde.

Het proces van wietplanten te lang laten bloeien en het stuifmeel verzamelen leende zich echter maar slecht voor een productie op grote schaal. Vandaag de dag heeft zo’n beetje ieder zadenbedrijf zijn eigen voorkeur om met bepaalde stoffen zoals colloïdaal zilver vrouwelijk stuifmeel te maken voor de productie van gefeminiseerde wietzaden.

Gefeminiseerde autoflowers en CBD wietsoorten

Gefeminiseerde wietzaden zijn cruciaal voor alle soorten kwekers. Gefeminiseerde autoflower wietzaden worden ook steeds populairder en worden al bijna net zo veel verkocht als fotoperiode wietsoorten. Ze bieden een gemakkelijke manier om zowel binnen als buiten goede wiet te kweken. Veel beginnende kwekers kiezen voor autoflower wietzaden vanwege het kweekgemak.

Gefeminiseerde wietzaden van CBD-rijke soorten worden populairder onder medicinale cannabisgebruikers. Buitenkwekers vertrouwen ook graag op gefeminiseerde wietzaden, anders lopen ze het risico dat mannelijke planten hun oogsten bestuiven. Reguliere zaden worden nog steeds verkocht, en zijn vooral gewild onder een handjevol old school kwekers en kleine zadenbedrijven. Dutch Passion verkoopt nog maar zo weinig reguliere wietzaden dat ze het meer als een service zien dan een handel. De meeste kwekers werken gewoon liever met gefeminiseerde wietzaden.

[Dit is een vertaald artikel dat eerder in het Engels werd gepubliceerd op het Dutch Passion blog]
(advertentie)