(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

RollingStoned Top 50 #4 Staar je er niet dood op, het plezier van het kweken en het roken van je eigen wiet is natuurlijk de voornaamste reden om een binnentuintje te beginnen. Toch is die ene gram droge wiet per watt aan kweeklicht echt wel mogelijk, we schreven er in april van 2016 nog een uitgebreid kweekplan voor dat jullie massaal lazen. Met stip staat het dan ook op nummer vier in de RollingStoned jaar Top 50, we zijn zeer benieuwd of het gelukt is?

Wie voor het eerst zijn eigen wiet wil kweken, doet er goed aan om voor het eerste zaadje de grond in gaat, een degelijk kweekplan te maken. Elke situatie is anders, maar een eigen plan op maat (en deze tips) helpen je om je kweek tot een succesvol één gram per Watt einde te brengen.

Het kweken van je eigen wiet, begint niet met het kopen van een zaadje, zoals je wellicht denkt, maar het aanschaffen van goed kweekmateriaal. Goed gereedschap is immers het halve werk. Wanneer je naar een gespecialiseerde winkel gaat, bereid je dan voor zodat je weet wat je wil hebben, en je geen overbodige kweekspullen worden aangepraat.

Heb je alle spullen compleet bij elkaar, dan kies je het best voor een eenvoudig en duidelijk systeem. Ga niet telkens van systeem veranderen zodra je ergens wat leest of hoort, maar zoek je fout(en) uit en pas je systeem aan!

Trek je eigen plan, maar trek daar ook echt wat tijd voor uit

Goed beslagen ten ijs komen, is al het halve werk, 50% dus. Een redelijke basiskennis geeft je ook nog eens 25-30%. Die overgebleven 20% leer je al doende. De beste kwekers zijn diegene die graag pietje precies zijn en niet alles zomaar klakkeloos aannemen! Maak aantekeningen en markeer zaken die je logisch en natuurlijk overkomen. Hou ook een agenda/rooster bij van hetgeen je doet en vooral op welk tijdstip je dat deed, dat zal je later altijd van pas komen. Probeer in het begin een paar keer met dezelfde soort plant te werken, dat geeft je sneller inzicht in de hele kweekmaterie.

Brent Miller

Laat jezelf ook niet gek maken door de verhalen van kwekers die zogenaamd altijd 1 gram per watt kweken. Als je de eerste 3 rondjes 75-80% daarvan oogst doe je het gewoon goed. Zelfs heel goed! Bosjes kwekers met ingewikkelde en vooral dure systemen zullen voor 0.8 gram per watt direct hun handtekening zetten. Maar die ene gram per watt is echt mogelijk, dus mettertijd zul jij dat ook moeten kunnen halen.

Regenwater

Dat we zo vaak doorzeuren over de juiste pH-waarde is een feit. Dit moet ook wel want de zuurtegraad is enorm belangrijk voor de opname van voedingsstoffen. Hoe meer je jezelf verdiept in de zuurtegraad van het medium waarop je kweekt, hoe beter je andere, ermee samenhangende zaken ook begrijpt.

wietinregen

Neem nu bijvoorbeeld de gewone situatie buiten in de vrije natuur. We hoeven echt geen regenwater op te vangen om het af te zuren voordat het je planten mag geven. Regenwater is zuur genoeg om eenmaal gemengd in de grond een hardheid te verkrijgen die de plant accepteert en daardoor dus opneemt om vervolgens de meegekomen suikers, zouten en nutriënten als bouwstof te gebruiken. Hoe dan ook, zaak voor beginnende kwekers is dat ze leren zo spoedig mogelijk het medium te doorzien en op de streep af te kunnen zeggen wat de zuurgraad van het medium is tijdens elk moment van de cyclus. Op grond is je ideale pH-waarde 6.3 ook al behoor je (vooral op potten) vaak af te zuren naar 5.8 tot 6.0 of soms nog lager.

Niet gokken

Wees eigenwijs en neem zelf de proef op de som. De goede lezer heeft begrepen waar we heen willen, wat we hier in principe duidelijk proberen te maken. Het kennen van de zuurgraad (pH-waarde) van je medium is van het allergrootste belang. Zolang je niet weet wat die waarde is, kun je gewoonweg geen drinkwater aanbieden op de juiste zuurgraad! Dan ben je gewoon aan het gokken. Soms valt die gok goed uit, en vaak zul je ook best 0.7-0.8 gram per Watt kunnen kweken door stoutweg telkens pH 6.0 te geven! Maar geloof het nou maar, als je 1 gram per Watt wilt oogsten, dan kom je vroeg of laat tot de conclusie dat je dat niet zonder pH-perfectie kan doen!

Het kennen van de zuurgraad van je medium is van het allergrootste belang. Zolang je niet weet wat die waarde is, kun je gewoonweg geen drinkwater geven op de juiste zuurgraad! Dan ben je gewoon aan het gokken

pH-staat

pH waardes en hun invloed op de zuurtegraad van het medium

Hoeveel planten?

Voor veel kwekers, maar vooral beginnende kwekers is het een raadsel hoeveel planten ze onder een lamp (of per vierkante meter) moeten neerzetten. Als je uitgaat van stekken (i.p.v. zaadplanten) dan is 16 per vierkante meter het maximum. Heb je een geweldige ventilatie dan zelfs 20. Kweek je met stekken die je eerst voorgroeit dan zul je misschien wel een net moeten spannen, maar dat kost weinig geld en moeite. Waarom 16 tot 20 planten? Wel, het gaat er uiteindelijk om wat je aan het einde aan rendement hebt. En let op: 75% van je eindgewicht (drooggewicht dus) is afkomstig van de hars die de planten hebben gevormd. Het droge bladgedeelte en de takjes wegen bijna niets. Als je er vanuit gaat dat 80% van je te knippen wiet uit de hoofdtoppen bestaat is dat sommetje snel gemaakt.

25694842792_f1b168eb0e_k

Niet toppen

Op een uitzondering na leveren de zijtakken vooral veel knipwerk op. Dat brengt ons meteen bij de vraag: Wel of niet toppen? Nee dus, niet als je voor de gram per Watt gaat in ieder geval. Tenzij je maar 8 planten op een vierkante meter zet en ze langer laat voorgroeien. Dan nog zul je goed moeten weten met welk soort je dat doet, want niet alle planten lenen zich daar goed voor. Een goed voorbeeld: Afghaantjes, Kush, White Widow en K-2. Dat zijn van nature al redelijk compacte (indica) soorten, dus die kun je juist beter de lucht in zien te krijgen. Een sativa leent er zich er juist wel weer voor, maar dan ook al toppen als de planten goed beginnen aan te schieten. Je zult zien dat zo’n sativa dan erg snel vanuit onderen begint door te groeien en meerdere hoofdtoppen gaat vormen. Ga voor de hoofdtoppen wanneer je voor die gram per Watt gaat.

[Openingsfoto: Iriana Shiyan, Shutterstock.com]
(advertentie)