(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

RollingStoned Top 50 #14 Soms is er niet veel meer voor nodig dan een monster van een wietplant om een plekje in de RollingStoned Top 50 te krijgen. Neem dit kweekverslag van kweker Pablo. Hij kweekte notabene een autoflower onder een 600 Watt HPS lamp om tot dit indrukwekkende resultaat te komen. Hoe je zelf ook een monsterplant van een autoflower kunt kweken, en waarom sommige autoflowers zo monsterlijk groot kunnen worden legt Pablo uit in dit uitgebreide kweekverslag. 

Kijk voor je met lezen begint eerst maar eens goed naar deze monsterplant. …ongelooflijk! Wie had een jaar of 10 geleden kunnen voorspellen dat autoflowers zulke formaten zouden kunnen aannemen? Wij in ieder geval niet. De plant werd gekweekt door Pablo, hoe heeft die het voor elkaar gekregen?

De onwaarschijnlijk grote autoflower waar dit verhaal over gaat werd gekweekt door een kweker die zichzelf Pablo noemt. Hij kweekte de monster-autoflower onder een 600 Watt HPS met een parabolische reflector in een gewone kweektent van 1,2 bij 1,2 meter. Om de plant zo groot te kunnen laten worden gebruikte hij een 30-literpot met bemeste aarde van Plant Magic en zette hij de autoflower gedurende de hele cyclus dagelijks 18 uur in het zonnetje. Het resultaat mag er zijn, kijk nog maar eens.

au-pablo7

Een 30-literpot en een leven onder 18/6, zou dat het geheim zijn om monster-autoflowers te kweken?

Natuurlijk liet Pablo het niet bij lange dagen en een grote pot met aarde alleen. Een plant van dit formaat krijgt op een gegeven moment een ontzettende eetlust en drinkt wanneer ze op haar dorstigst is wel meer dan 5 liter voedingswater per dag. Die dorst werd gestild met de plantvoeding van Advanced Nutrients. In het bijzonder de Bloom, Carboload, B52, Rhinoskin, Big Bud en een Magnesium/Calcium supplement. Uiteraard speelde de genetica hier ook een grote rol. De beste autoflowers kunnen enkele hoderden grammen wiet produceren dankzij de lange dagelijkse lichtperiode.

Autoflower monsterplanten

Een autoflower van dit formaat maakt indruk, en de genetica speelt dan ook een belangrijke rol in dit verhaal. Pablo gebruikte een autoflower wietsoort die bekend staat om haar gigantische oogsten: AutoUltimate. Deze soort werd speciaal veredeld voor haar grote oogsten. Pablo’s AutoUltimate stond in dit geval onder 18 uur licht en 6 uur in het donker, maar er zijn ook geweldige autoflowers die liever 20 of zelfs 24 uur licht opnemen. Niet alle autoflowers presteren overigens zo goed onder 24 uur licht.

au-pablo4

Mama mia wat een oogst!

600 Watt onder een paraplu

De 600 Watt HPS is misschien wel de meest gebruikte kweeklampen voor thuiskwekers. Het is ook het meest efficiënte wattage onder HPS kweeklampen, en een goed betaalbare kweeklamp. De parabolische kap doet het ook goed onder thuiskwekers, en niet voor niets. Dit soort kappen worden in Nederland gek genoeg niet veel gebruikt, maar zorgen voor een uitstekende lichtspreiding en dieptestraling. Het enige nadeel van de parapluvormige kappen is dat ze veel ruimte innemen. Wanneer de planten groot worden kan dit voor krapte in de kweekruimtes zorgen, maar laten we eerlijk zijn; monsterplanten zoals deze zijn vooral een luxeprobleem.

Grote planten, grote oogsten

Om de monster-AutoUltimate te kweken gebruikte Pablo een 30-literpot met rijk bemeste aarde. Veel kwekers gebruiken vaak kleinere potten, 15 liter en 12 liter zijn de meest gebruikte potmaten. Door kleinere potten te gebruiken, passen er meer planten in een kweekruimte. Geweldige resultaten zagen we (Dutch-Passion, red.) ook met kleine 6-literpotten gevuld met kokos. Hoe groter de pot, hoe groter de wortelkluit. Grote wortelsystemen zijn essentieel wanneer je grote planten kweekt, hiermee kan de plant haar onverzadigbare trek in water en meststoffen stillen. De beste moderne autoflower wietsoorten kunnen meer opbrengst opleveren dan niet-autoflowers. Ze hebben een cruciale voorsprong op niet-autoflowers, namelijk het vermogen om tot 24 uur per dag lichtenergie op te kunnen nemen. Een voorsprong in de fotosynthese waardoor ze meer biomassa produceren, lees: meer wiet. Als je grotere planten en zwaarder wegende oogsten wil kweken, overweeg dan eens een grotere potmaat.

au-pablo3

Deze AutoUltimate is een en al top.

De juiste balans

Natuurlijk kunnen we niet één aspect van Pablo’s kweek aanwijzen waardoor zijn plant zo’n monster is geworden. Het is het resultaat van meerdere factoren, zoals het licht, de voeding, de omstandigheden en de genetica. Alle aspecten van de kweek moeten in de juiste balans zijn voor een topresultaat als dit. De optimalisatie begint met de juiste zaden. Geoptimaliseerde omstandigheden zijn nutteloos als de genetica niet in staat is om de gewenste monsterplanten te produceren. Het licht moet ook optimaal zijn, een 600 Watt HPS is uitstekend voor een tent van 1,2 bij 1,2 meter. De meest gemaakte kweekfouten zijn het geven van teveel water en voeding. De wortels hebben ook voldoende zuurstof nodig en een te natte aarde zorgt ervoor dat de wortels niet voldoende zuurstof kunnen opnemen. Het is net zo slecht om teveel voedingsstoffen te geven. Dit zorgt voor verdorde bladeren en wortels en vertraagt de groei. Wanneer je een autoflower kweekt met een vaste levenscyclus is het belangrijk om geen vertragingen op te lopen. Een optimale omgeving waar temperatuur, licht, voeding en lucht in de juiste balans zijn is wat je nodig hebt voor een kweeksucces als dat van Pablo.

au-pablo2

Als alles klopt, dan is dit het resultaat.

Geen concessies voor zaad

Als er een factor is waar je geen concessies moet doen dan is dat bij de zaadkeuze. Je kunt een paar euro besparen op een goedkoop zaadje, maar wat betekent dat kleingeld als het zaadje het verschil maakt tussen een monsterplant als die van Pablo of een gemiddelde wietplant? Je oogst vergroten door goed zaad te kopen is waarschijnlijk de goedkoopste investering die je kunt doen. Wanneer je alle kosten van een kweek naast elkaar legt, zijn de zaden meestal nog de kleinste kostenpost. Maar met het juiste zaadje en optimale omstandigheden kun je monster-resultaten halen, zoals Pablo met zijn AutoUltimate heeft laten zien.

[Dit artikel is een vertaald artikel, en verscheen eerder op het blog van Dutch Passion]

 

(advertenties)