(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voordat een wietplant de bloeifase ingaat, maakt ze eerst een overgangsperiode door waarin ze nog even flink de hoogte in zal schieten. Sommige soorten worden door deze groeispurt wel twee maal zo hoog als ze daarvoor waren en kunnen daardoor voor nogal wat problemen zorgen.

Wanneer je er niet op berekent bent dat je wietplant voor de bloei nog eens twee keer zo groot wordt, kan je kweekruimte al heel snel te klein worden. Maar je kunt ook handig gebruik maken van deze metamorfose die je wietplant voor de bloeifase doormaakt.

Explosieve groei

De enorme explosieve groei en strek maakt een wietplant kort nadat het lichtregime voor de bloeifase is ingegaan door. Sommige soorten worden hierdoor meer dan twee keer zo groot worden maar bij andere soorten is er nauwelijks een groeispurt op te merken. Het is belangrijk om je voor te bereiden op een eventuele groeispurt zodat je plant niet in je lamp groeit. Met alle gevolgen van dien.

Deze planten van Master Kroblo verdubbelden in slechts twee weken tijd in hoogte

Sativa’s, indica’s en hybrides

De mate waarin een wietplant zal strekken in de overgang van groei naar bloei hangt heel sterk af van de soort. Sommige soorten worden wel twee keer zo groot en andere soorten zullen bijna helemaal niet strekken. Over het algemeen strekken sativa’s een stuk meer dan indica’s. Maar aangezien de meeste soorten tegenwoordig een kruising strektussen beide ondersoorten zijn, kun je beter even te rade gaan bij het zadenbedrijf. De gemiddelde hoogte van de soorten staan meestal aangegeven op de websites.

Licht

De kleur van het licht maakt ook uit, blauw licht (groeilampen) gaat strek tegen terwijl het rode licht van een bloeilamp de strek juist bevordert. De hoeveelheid licht (of de afstand tot de lamp) heeft ook invloed. Een plant die te weinig licht krijgt omdat de lamp te zwak is of te hoog hangt, zal extra haar best doen om meer licht op te vangen door te strekken.

Maak een ‘strekplan’

Een slimme kweker maakt handig gebruik van de strek van zijn wietplanten en plant de strek gewoon in in zijn kweekcyclus. Vooral kwekers die het met kleine kweekruimtes moeten stellen zijn hier ontzettend handig in. Bedenk van tevoren hoe hoog je lamp maximaal kan hangen en weet welke wietsoort je kweekt. Zet je planten niet te laat in de bloei en gebruik technieken als toppen en fimmen of scroggen om de hoogte van je planten te beperken.

Supercropping

 

Supercroppen is ook een hele goede vorm van hoogtebeperking

Sommige kwekers zetten ook simpelweg een (denkbeeldige) horizontale streep waarboven de planten niet mogen komen. Alles wat boven de streep uitgroeit wordt simpelweg omgeknakt zoals bij het supercroppen.

 

(advertenties)