(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Cannabis is een tweeslachtige plant. Dat betekent dat sommige exemplaren mannelijk, en andere vrouwelijk zullen zijn, net als bij mensen eigenlijk. Maar meer als bij mensen komen er ook wietplanten met beide geslachten voor. Alleen de vrouwen krijgen toppen, maar er valt meer over het geslacht van wietplanten te vertellen.

Goed, als het je dus om de wiet te doen is, zijn voor jou alleen de vrouwelijke planten nuttig, de mannen kun je niet roken en zullen voor ongewenste bevruchting van de vrouwen zorgen. Dus die moeten weg. Het is echter, voordat de bloei begint, aan een wietplant niet te zien wat het geslacht ervan is.

Vrouwelijke bloemen

Een enkele vrouwelijke bloem bestaat uit een klein groen zaadzakje waar twee witte haartjes uit groeien. Deze haren zijn de stempels van de bloem en zijn meestal wit, maar kunnen ook een andere kleur hebben. Tijdens de bloei groeien er steeds meer van dit soort bloemen en vormen samen de top van de plant waar we als blowers zo gek op zijn. De eerste vrouwelijke bloemen verschijnen op de stam van je plant op de plaats waar ook de zijtakken uit groeien.

Vrouwelijke wietplanten blijven meestal korter en bossiger dan hun broertjes. Wanneer je het lichtschema op 12/12 instelt duurt het tussen de 7 en 21 dagen voor de bloei op gang komt.

Vrouw wordt man

Zelfs de vrouwelijkste wietplant kan in een mannelijke of hermafrodiete plant veranderen. Dit kan gebeuren wanneer de plant wordt gestrest of wanneer ze met speciale hormonen of zilverwater wordt behandeld. Wat ook geregeld voorkomt is dat een onbevruchte vrouwelijke plant aan het einde van haar bloei een paar mannelijke stampers met stuifmeel produceert om zichzelf te kunnen bevruchten en de soort in stand te houden. Te lang gebruikte moederplanten kunnen ook ineens stekken gaan produceren die van geslacht veranderen.

Hermaphrodite

Mannelijke bloei in een vrouwelijke top

Hermafrodiet

Hermafrodiete wietplanten zijn zowel mannelijk als vrouwelijk. Sommige sativa’s zijn van nature hermafrodiet. Wanneer zadenbedrijven met deze planten kruisen kunnen hermafrodiete planten in het nageslacht de kop opsteken. Of hermafrodiete planten ontstaan door stress. Wanneer je ze opmerkt in je kweekruimte kun je ze het beste verwijderen, de oogst zal vrijwel altijd slecht zijn en vol met zaad zitten. Ook de vrouwelijke planten in de kweekruimte.

Mannelijke bloemen

Mannelijke bloemen zien er aan het begin een beetje uit als kleine groene minitrosjes druiven. Deze trosjes bestaan uit pollenzakjes. Naarmate de mannelijke bloei vordert gaan deze pollenzakjes open en komen de stampers tevoorschijn en laat de mannelijke bloem zijn stuifmeel los. De mannelijke bloemen bevatten nauwelijks THC en van het stuifmeel kun je onwel worden. Tenzij je zelf zaden wil produceren kun je mannelijke wietplanten het best weggooien.

mannelijke bloei

Mannelijke bloei

Mannelijke planten worden vaak wat langer dan hun zusjes. Dit heeft een biologische reden, doordat ze wat langer zijn kunnen ze hun pollen namelijk beter over de vrouwelijke planten laten waaien. Ze hebben ook vaak minder blad en zien er wat slungeliger uit dan de vrouwelijke exemplaren. Mannelijke bloei komt ook wat sneller op gang, zo’n 7 tot 14 dagen nadat het lichtregime is aangepast naar 12/12.

Het geslacht van een moederplant bepalen

Als je stekken wil maken is een goede sterke moederplant die vrij is van stress onontbeerlijk. Maar hoe kom je achter het geslacht zonder haar eerst te laten bloeien en vervolgens weer in de groeifase terug te brengen, met alle stress van dien? Simpel, je neemt gewoon een paar stekken van de plant die je in de bloei zet. Deze stekken dienen er puur voor om je het geslacht van de moeder te laten weten dus je hoeft ze niet heel veel zorg te geven.

(advertenties)