(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Geheime ruimtes waar honderden wietplanten groeiden en bloeiden, allemaal kunstig verstopt onder een hooiberg. Dat trof de Britse politie vorig jaar maart aan op een boerderij in Newchurch. Afgelopen week stonden de hoofdverdachten terecht, onder wie de 64-jarige kankerpatiënt Raymond Nicholls en gaven de cops foto’s vrij van het wietkunstwerk.

De arme Raymond uit de plaats Sheldon stond terecht op beschuldiging van de cultivatie/productie van cannabis, alsmede het bezit van cannabis met de intentie die te verkopen. Allemaal geen grappen in Groot-Brittannië, waar je zomaar 10 jaar cel kunt krijgen voor deze ‘misdrijven’. Gelukkig werd onze creatieve wietteler wel op borg vrijgelaten, in ieder geval tot de rechtbank in een later stadium zijn vonnis velt.

Heel veel ‘skunk’ cannabis

De ellende voor Raymond en zijn twee medeverdachten op hun zogeheten Brackenhurst Farm nabij Burton-on-Trent begon met een huiszoekingsbevel, afgelopen maart. Het zal niet voor niets door de rechter zijn uitgegeven, want de agenten vonden ‘een significante hoeveelheid ‘skunk’ cannabis, duizenden ponden in cash geld en ‘een serie van geheime kamers die compleet verborgen werden door hooibalen maar wel honderden cannabisplanten in huisden’.

‘tonnen hooi’ waren er voor de ingang van de geheime wietplantage geplaatst, aldus de Britse politie

En daarmee – met die wietplanten in drie schuren onder en in de hooiberg – gingen de forensische specialisten van de politie eens fijn aan het rekenen, zeg maar net zoals ze bij ons de ‘Pluk Ze’-wetgeving graag toepassen op wietkwekers en dealers.

Jaaromzet van een half miljoen

Deze rekenwonders ‘schatten’ dat de in beslag genomen planten de capaciteit hadden om per jaar 60,5 kilo ‘skunk cannabis’ te produceren, wat op het eiland gelijk staat aan een waarde van 432.142 Britse ponden, ofwel  op een miezerige 645 euro na precies een half miljoen euro.

Uit een ‘gedetailleerd onderzoek’ blijkt dat de cannabisboerderij minimaal twee jaar operationeel is geweest. Ook is het ‘evident’ dat er plannen waren om de business uit te breiden met nog meer kweekkamers.

Jarenlang de cel in

De twee andere wietboeren kregen wel al een straf te horen van de rechter voor de hooiberg met speciale inhoud, of ‘the huge secret £1million drugs factory hidden inside a HAYSTACK’ zoals de Mirror in grote letters kopt. Ian Locke (63) uit Pine Trees mag 2 jaar en drie maanden brommen, Martin Young (51) uit Farm Lodge is zelfs 3 jaar en 2 maanden de Sjaak, vooral omdat de gehuurde boerderij – voor ongeveer 32.000 euro per jaar – op zijn naam stond.

Forse straffen inderdaad en dan moet je bedenken dat de rechter ervan overtuigd is dat deze mannen niet de hoofdrolspelers zijn van de ‘cultivation operation’. Maar het feit dat ze alle drie tot een dag voor de rechtszaak hun rol ontkenden zal niet hebben geholpen…

Potten vol met het ‘eindproduct’…

Geen paarden maar planten

Verder kreeg het publiek nog wat smeuïge details over de zo mooi verstopte wietplantage te horen. ‘Een tractor was nodig om de hooibalen te verwijderen zodat de ingang tot de diverse groei- en droogruimten blootgelegd kon worden’, vertelde de aanklager. ‘Het was een professionele operatie, opgezet om significante winsten te creëren.’

Young huurde de farm sinds 2009 en fokte er Shire paarden, dieren met een schofthoogte van gemiddeld 1,80 meter waarmee deze viervoeters tot de grootste paardenrassen behoren. Onze kankerpatiënt Nicholls was ingehuurd voor renovatiewerk in de schuren en op de boerderij en ontdekte gaandeweg wat er werkelijke gaande was. Hij zou toen echter onder druk zijn gezet om zijn klus af te maken.

‘Zeldzaam’

Na de rechtszaak verklaarde chief inspector Rob Neeson van de Staffordshire Police dat een wietkwekerij van zulke omvang en zo verfijnd als deze ‘erg zeldzaam’ is. ‘Deze zorgvuldig uitgezochte idyllische plattelandsplek werd geëxploiteerd door de verdachten en er is geen twijfel dat deze set-up een professionele operatie was, uitgevoerd om een aanzienlijk winst te genereren met de verkoop van drugs.’

Nou ja, heel jammer dat het avontuur voorbij is en we duimen voor Raymond Nicholls dat hij er wat genadiger vanaf komt dan zijn partners in crime…

(advertenties)