(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De bloei zit er op zich lekker in, maar toch krijgt Karins Master Kush opvallend paarse / rode stammen. En dat is gek, want de Master Kush is geen paarse wietsoort. Zou het wel goed gaan met de plant, of is er iets mis met deze dame? Over naar onze eigen dame, lieve Muna voor het antwoord.

Lieve Muna,

Mijn buitenkweek Master Kush heeft een wat paars/rode stam gekregen. Is dit wel goed??? Ik heb 3 planten buiten staan, ze krijgen 12 uur licht (buiten onder afdak) en 12 uur donker in de schuur. Door vervelende buren kan ik ze helaas niet bij elke zonnestraal meer in de volle zon zetten.  Ik heb de planten geen voeding of dergelijke gegeven. Ze staan ieder in een grote bak, met luchtgaten onderin. Kun je me vertellen of het wel goed gaat of dat de plant iets tekort komt? Het is de eerste keer dat ik zelf buitenwiet planten heb, dus alle tips en adviezen zijn welkom.

Groetjes Karin

Paarse stammen?

Paarse stammen komen bij wietplanten met regelmaat voor, het is voor sommige rassen heel normaal om niet alleen paarse stammen, maar aan het einde van de bloeifase ook paarse bladeren en zelfs paarse of rode toppen te krijgen. Je hebt vast wel eens van Purple Haze of Blueberry gehoord, het zijn twee bekende paarse planten.

Wanneer een jonge wietplant paarse stammen en bladstengeltjes laat zien, maar er verder gewoon gezond uitziet, dan is er meestal geen reden tot paniek. De paarse stammen zullen in zo’n geval waarschijnlijk genetisch van aard. Het zou er ook aan kunnen liggen dat het ’s nachts koud is, en daardoor paarse stammen krijgen. Kwekers die van paarse wiet houden, maken deze soms extra paars door de temperatuur in de laatste week extra laag te houden.

Magnesium- of fosfortekort

Dan over naar jouw eigen Master Kush. Genetisch gezien zijn die niet paars maar je schrijft dat je ze geen voeding gegeven hebt. Dat klopt ook redelijk goed met wat ik op de foto’s zie, zo te zien zijn al veel bladeren afgevallen en de bladeren die nog wel aan de planten zitten, vergeeld. Ik kan bijna met zekerheid zeggen dat je planten het een en ander tekort komen.

Wat de paarse kleur veroorzaakt, is waarschijnlijk een tekort aan magnesium of fosfor maar dat is niet het enige dat ze tekort komen. Dit is in mijn ogen dan ook een kwestie van een algeheel tekort aan voeding, dat je in een eerder stadium had kunnen voorkomen door gewoon een goede basisvoeding te geven. Uiteraard een groeivoeding tijdens de groeifase en een bloeivoeding in de bloeifase.

Je kunt proberen om de wietplanten alsnog van wat voeding te voorzien, maar daar zullen de afgevallen en gele bladeren niet meer door terugkomen of groen worden. Ik denk wel dat een mengsel van zowel groei- als bloeivoeding je planten goed zou doen. Wellicht dat de bloei daar nog wat beter mee kan doorzetten maar voor volgend jaar zou ik je aanraden om toch wat bij te voeden.

Wil je volgend jaar trouwens alleen biologische middelen geven, ga dan voor een puur biologische voedingslijn zoals BIOCANNA of gebruik compost uit het tuincentrum of beendermeel en bloedmeel. Bloedmeel bevat veel stikstof, dus gebruik dat zolang je wietplanten nog niet bloeien. Beendermeel bevat veel fosfor wat goed is voor de bloei. Je zult zien dat je Master Kush het dan stukken beter doet.

Succes met de laatste weken en doe de groetjes maar aan de buren 😉

-xxx- Muna

(advertenties)