(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het komt niet vaak voor dat Muna twee keer in één week een lezersvraag behandelt, maar deze is zo brandend dat ze het niet over haar hart kon verkrijgen ‘m níet te beantwoorden. Niels gaat namelijk over ruim anderhalve maand op vakantie en heeft geen verzorger voor zijn planten. Omdat ze nog niet in de bloei staan vraagt hij zich af of het nog zin heeft zijn planten te verduisteren, zodat hij nog vóór zijn vakantie kan oogsten. 

Lieve Muna,
Ik heb een belangrijke vraag… Het is nu 23 augustus, kan ik mijn wietplant nog verduisteren? Zo ja, tot wanneer moet ik dan verduisteren? Want ik ga 18 oktober op vakantie maar ik heb niemand die mijn wietplant wil verzorgen. Ik maak me heel veel zorgen, dus mijn vraag is eigenlijk: kán ik nog verduisteren, hoelaat moet ik verduisteren en tot wanneer moet ik verduisteren om op tijd te oogsten?
Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden!

Groetjes, 
Niels

Bloeitijd

Hi Niels, zeg maar jij hoor… Allereerst: lekker dat je op vakantie gaat, ik hoop dat je ervan geniet! Maar ik begrijp ook dat genieten niet zo makkelijk is wanneer je je zorgen maakt over je thuisblijvende wietplant. Daarom gaan we eens kijken naar jouw situatie om te zien of je met een gerust hart op vakantie kunt.

Zoals ik eerder deze week uitlegde aan Ronald en Pieter gaat een ‘normale wietplant’, oftewel geen autflower,  bloeien wanneer de dagen korter worden; en de planten minder dan 14 uur licht krijgen. De plant staat dan meer dan 10 uur in het donker en gaat vanaf dat moment haar bloeihormoon aanmaken. Het kan vanaf de eerste 10 uur durende nacht – toevallig vandaag op morgen – nog twee weken duren voor je de eerste tekenen van bloei ziet. Wietplanten gaan dus niet morgen meteen in de bloei, maar hebben een geleidelijke overgang.

Maak de nachten kunstmatig korter door je wietplanten te verduisteren en dwing de plant ermee vroegtijdig in de bloei te gaan. [Foto: shutterstock/ Canna Obscura

Handje helpen

Je hoeft de natuur niet op haar beloop te laten en je kunt nog proberen deze ‘geleidelijke overgang’ te versnellen. Als je jouw wietplant rigoureus 12 uur per nacht verduistert hebben ze nu alvast langere nachten (dus meer tijd om het bloeihormoon aan te maken) en bestaat de kans dat de plant eerder écht gaat bloeien. Je had er echter helemaal goed aan gedaan om al twee of drie weken geleden te starten met verduisteren, dan had je plant nu honderd procent zeker in de bloei gestaan. Maar ja, dat is achteraf ge-penis.

Wanneer ze eenmaal in de bloei staat hoef je haar in principe niet meer te verduisteren. De dag- en nachtduur is immers vanaf vandaag/morgen al zodanig dat ze kán bloeien en niet terug in de groeifase schiet. Wel zou je er goed aan doen tot ongeveer halverwege september te blijven verduisteren. De nachten zijn van nature dan pas 12 uur lang en de weken ervoor pak je zo nog op dagelijkse basis een paar extra nachtuurtjes mee door te verduisteren. Omdat wietplanten in de nacht hun bloeihormoon aanmaken, kan dit de bloei dus versnellen.

Hoe verduisteren?

Je planten kun je het beste verduisteren door ze elke nacht 12 uur lang in het donker te zetten. Een schuur of donkere huiskamer of iets dergelijks is ideaal hiervoor, je zet de plant in de avond (bijvoorbeeld om 8 uur) in de afgesloten ruimte en haalt deze er 12 uur later (weer om 8 uur) uit. Het scheelt constructies bouwen, maar kost je enkel sjouwen. (Hey, dat rijmt!) Denk er wel aan dat je eventueel aanwezige ruiten afplakt zodat het volledig donker is in de ‘verduisterruimte’.

Mocht je geen schuur hebben of andere binnenruimte om je planten in te verduisteren – of je plant staat in de volle grond – zul je een constructie ervoor moeten verzinnen. Je kunt bijvoorbeeld vier palen rondom de wietplant in de grond plaatsen en er een lichtdicht zeil overheen spannen. Loop eens door de bouwmarkt om inspiratie op te doen en zoek vooral stevige maar goedkope materialen. Simpelweg een grote vuilniszak over je plant heen gaat niet werken, want het moet nog wel lucht (en vocht) doorlaten. Heb je dus een constructie met zeil, zorg dan voor voldoende ruimte tussen de plant en het zeil én dat er een beetje lucht in en uit het verduisterhok kan stromen. Anders rot je plant voor je het weet volledig weg en hoef je helemaal niet meer te oogsten.

Geen aparte ruimte voor je wietplanten of staan ze in de volle grond? Maak er een constructie omheen!

Gaat het nog lukken?

Nu de grote vraag, ben je nog op tijd om 18 oktober met geoogste planten op vakantie te gaan? Het antwoord is: héél misschien. Ideaal is het zeker niet Niels, zoals ik net zei had je beter eerder kunnen beginnen met je planten te verduisteren.

Als je vandaag nog begint duurt het minstens nog een paar dagen voor de planten bloeien. Afhankelijk van de bloeiperiode die jouw plant behoeft (7-12 weken) zal het er dus nét om spannen. Of je oogst de plant te vroeg en ze heeft nog niet haar hoogste potentie bereikt, maar wel genoeg om er effect van te merken; je bent net op tijd en de plant is klaar om geoogst te worden voor je vertrekt óf ze zijn nog lang niet klaar – en dan kun je ze beter laten staan om te oogsten wanneer je terug komt. Aan een wietplant die verre van oogstrijp is heb je tóch weinig.

Als je een indica-wietplant hebt staan is de kans het grootst dat je nog kunt oogsten voor je van je welverdiende vakantie gaat genieten, want die hebben vaak een kortere bloeiperiode dan sativa-wietplanten. Het blijft echter heel spannend. Voortaan misschien je kweekplan aanpassen op je vakantieplannen of andersom?

Veel succes en een fijne vakantie alvast!

(advertenties)