(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het viel te verwachten natuurlijk met zulk k*tweer in september; de mailbox van Lieve Muna stroomt vol met vragen over bloeiende buitenplanten en de regen die nu al twee weken het weer domineert. Wat komt er van de buitenwiet terecht met zoveel regen? 

Hallo Muna, schreven Erik en Niels. Hun wietplanten staan sinds begin september in de bloei en hebben sinds die eerste bloeihaar eigenlijk alleen nog regen gezien. Zowel de wietplant van Erik, als die va Niels hebben al een aardig formaat. Erik vraagt zich af wat er van zijn oogst moet worden en Niels wil graag weten wat hij het beste kan doen om zijn bloeifase zo goed mogelijk af te ronden, helemaal aangezien hij op 18 oktober ook nog eens op vakantie gaat…

Bloeien in de regen…

Hallo Erik en Niels, de bloeifase begon inderdaad erg slecht dit jaar. Jullie zullen zeker niet de enige buitenkwekers zijn die zich afvragen wat er in hemelsnaam van hun oogst moet worden.

Als ik het even gok aan de hand van de bladeren, schat ik in dat de plant van jou Erik (de bovenste twee foto’s) wellicht een Amnees is, of in ieder geval een sativa dominante kruising? Het is een mooie donkergroene plant om te zien, en hij heeft inderdaad een aardig formaat. Ik zal zo uitleggen wat jullie eventueel kunnen doen tegen al die regen, maar zou je voor volgend jaar alvast willen aanraden om voor een indica wietsoort te gaan. Liefst een die bekend staat om de goede bestendigheid tegen schimmels en de vroege bloeifase zoals Biddy Early van Serious Seeds, Frisian Dew of Hollands Hoop van Dutch Passion of bijvoorbeeld een Early Skunk of Sensi Skunk van Sensi Seeds.

Binnen afbloeien of buiten drooghouden

Om het beste van het slechte weer te maken, kunnen jullie je wietplanten beiden eigenlijk het allerbeste naar binnen halen en daar onder een kweeklamp laten afbloeien. De bloeifase is al goed en wel begonnen dus zal nog ongeveer een week of zes tot acht duren. Alleen op die manier kun je er honderd procent zeker van zijn dat je oogst niet in het water valt. Maar waarschijnlijk hebben jullie die mogelijkheid niet, anders zou je het natuurlijk ook niet aan mij vragen…

De tweede optie staat ook wel bekend als het zogenaamde pappen en nathouden. Niet letterlijk natuurlijk want wat dat betreft komt het juist voornamelijk neer op drooghouden.

Nu de toppen gevormd worden, lopen ze ook veel risico op toprot. Regenwater en vocht uit de lucht kunnen wiettoppen snel laten rotten dus het is belangrijk om de planten zo droog mogelijk te houden. Een rotte top kun je niet roken en toprot grijpt erg snel om zich heen. Heb je er eenmaal last van, dan is er vaak niet veel meer aan te doen. Als jullie je wietplanten echter van toprot weten te behoeden, zullen de toppen nog enorm veel groter en dikker worden.

Deze plant werd buiten gegroeid en binnen afgebloeid.

Afdak en beluchting

Om schimmels geen kans te geven, is het belangrijk dat je de planten droog houdt. De eerste stap is dan ook om de ‘dames’ sowieso onder een afdak te zetten. Liefst een doorzichtig afdak zodat alleen het regenwater, maar geen zonlicht wordt tegengehouden.

Maar regenwater is niet het enige vocht waar wietplanten in het najaar mee te maken krijgen. Er zit in de herfst ook veel water in de lucht. De luchtvochtigheid is met andere woorden ook erg hoog, vooral wanneer de zon zich niet vaak laat zien. Om de planten te helpen in de strijd tegen de hoge luchtvochtigheid, zet je ze het beste op een plaats in de wind. Ik zie dat allebei jullie planten in een hoek staan en ik denk dat het daar niet erg waait.

Een plaats in de wind zou beter zijn. De wind houdt de toppen dan droog en dat gaat nog beter wanneer de planten geen dichtbegroeide struiken zijn. Om meer lucht langs de toppen te krijgen, kun je de planten dan ook het beste uitdunnen door een groot deel van de schutbladeren weg te snoeien.

Geen garanties

Het is in Nederland helaas zo dat een goede buitenwiet-oogst nooit gegarandeerd is. Vorig jaar hadden we een waanzinnig goede nazomer maar dit jaar houdt het niet over. Hopelijk trekt het weer nog een beetje bij want anders zullen jullie echt naar binnen moeten met die buitenplanten.

-xxx- Muna

(advertentie)