(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een vraag die Muna rond deze tijd van het jaar steevast voor haar kiezen krijgt: ‘wanneer kunnen we nou eens een keer oogsten?’ Ook dit jaar zijn er weer buitenkwekers die het willen weten. Carlos in verband met een vakantie en Jeff omdat ie gewoon niet kan wachten tot zijn oogstfeest. Beiden roken er volgens eigen zeggen niets van…

Ik behandel twee vragen in één keer deze week, en ik denk zomaar dat er wel meer mensen zijn die willen weten wanneer ze hun buitenwiet kunnen oogsten. Beide vraagstellers roken zelf gek genoeg niets van hun wiet. Jeff kan niet wachten tot hij eindelijk een oogstfeest kan organiseren. Carlos’ vraag is eigenlijk hetzelfde maar hij wil weten of hij de oogst beter voor of na zijn vakantie naar Amerika kan plannen. Over naar de vragen en de plaatjes dus:

Beste Muna, ik rommel al een paar jaar aan met plantjes. Buiten in de volle grond. Puur voor de bezigheid, ik rook er totaal niets van. Maar wanneer is nu eigenlijk het moment om het oogstfeest in te lassen? Ga ik te vroeg of te laat? Groeten van Jeff

Beste Muna, allereerst wil ik jullie complimenteren met de leuke en informatieve website. Ik volg jullie trouw op Facebook en ben altijd zeer enthousiast. Sinds vorig jaar heb ik voor de grap een paar wietplanten staan. Ik heb zelf nog nooit gerookt maar mijn ouders zijn kweker (van groente hoor) en ik vind het telen van planten ook altijd leuk. Zodoende heb ik de juiste middelen en misschien een beetje de groene vingers om een paar leuke plantjes te laten groeien.

Ik heb de planten altijd buiten staan en heb ze een aantal weken geleden naar binnen gehaald ivm het slechte weer. Voor de zekerheid staat er een 600 Watt lamp boven die wat extra licht genereert. Tot nu toe ben ik weer erg tevreden over mijn plant omdat deze ver boven mezelf uit is gegroeid en het er weer uit ziet als een goeie oogst.

Echter zit ik wel met het volgende. De bloei van de plant ziet er al erg goed uit en het schiet ook al aardig op. Alleen ga ik op 13 oktober voor 10 dagen naar Amerika. Mijn vraag is dus: zal ik de plant vóór de vakantie oogsten of kan ik de plant makkelijk nog 10 dagen laten staan? Ik weet dat het lastig te zien is maar is misschien het bloeiproces te vertragen of juist te versnellen? Groet, Carlos

Wanneer is buitenwiet klaar om te oogsten?

Hallooo jongens! Misschien dat jullie je vrienden in de maling kunnen nemen maar mij fop je niet hoor. Zulke mooie buitenwiet kweken zogenaamd puur voor de lol. Carlos, jij hebt er zelfs een dikke 600 Watt binnenzon boven gehangen!? Goed, ik zal er niet over doorzagen maar ik begrijp dat jullie niet kunnen wachten om te oogsten, puur voor de lol uiteraard…

Nou, ik vind het kweken van planten eerlijk gezegd ook wel heel leuk, dus wat dat betreft kan ik er wel in komen. Maar wanneer oogst je je wietplanten nou precies? Om die vraag te beantwoorden, en duidelijk te maken dat je het oogstmoment in de lage landen buiten, niet altijd zelf voor het kiezen hebt, zal ik eerst even iets vertellen over het ideale oogstmoment.

Wanneer je binnen wietplanten kweekt staan ze onder ideale omstandigheden. Daardoor kun je de oogst uitstellen tot je wietplanten optimaal rijp zijn. Om dat moment te bepalen kijken kwekers naar het uiterlijk van de top. Met het blote oog kun je al aardig goed inschatten of een top oogstrijp is maar door de top onder de microscoop te leggen kun je het nog veel secuurder bepalen.

Het ideale oogstmoment

Even kort door de bocht gezegd is een top klaar voor de oogst wanneer zo’n 80 procent van de bloeiharen bruin en ingedroogd zijn. Heb je een microscoop, dan kijk je naar de minuscule harsdruppeltjes op de toppen, oftewel de trichomen. Wanneer die ontstaan zijn ze eerst transparant van kleur. Naarmate ze rijpen ontstaat er in die trichomen THC (maar dat hebben jullie niet nodig 😉 ) en worden de trichomen wittig van kleur. Wanneer de trichomen daarna overrijp worden, breekt de THC erin weer af en krijgen de trichomen een bruine kleur. De wiet kan het beste geoogst worden wanneer de meeste trichomen wit van kleur zijn, want dan is de concentratie aan THC het hoogst.

Aan de trichomen kun je zien of wiet rijp voor de oogst is. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Buiten oogsten

Buiten werkt het in principe hetzelfde, alleen laat het weer meestal niet toe dat je wacht tot het ideale oogstmoment. In Nederland en België althans niet. In ons klimaat is het meestal een kwestie van zo lang mogelijk met de oogst wachten als je kunt. Soms heb je geluk met een heel mooi najaar, maar meestal is dit niet het geval, en dit jaar zeker niet. De bloei begint in de lage landen pas rond de derde week van augustus en duurt (afhankelijk van de soort) ongeveer tot de tweede week van november.

Maar zoals jullie vast weten is het weer in oktober en november nou niet bepaald zonnig, maar nat en regenachtig. Terwijl de toppen langzaam dikker en rijper worden, worden ze ook steeds gevoeliger voor toprot. Tegelijkertijd wordt het weer steeds natter en kouder waardoor de kans op toprot ook steeds verder toeneemt. Veel kwekers besluiten dan ook om hun buitenwiet planten maar voortijdig te oogsten op het moment dat ze een rotte top ontdekken. Zulke rotte toppen kun je overigens niet meer roken, maar dat maakt in jullie geval toch niet uit want dat doen jullie toch al niet.

Jeff en Carlos

Voor jou Jeff, is mijn advies dus om je planten dagelijks goed te controleren op rotte plekken en je oogstfeest zolang mogelijk uit te stellen. Hier is een artikel dat je kunt nalezen over toprot. Hoe je het enigszins binnen de perken kunt houden en hoe je het herkent.

Omdat jij een kweeklamp hebt Carlos, is mijn advies voor jou een beetje anders. Als ik jou was zou ik de planten vanaf nu binnen laten staan. Laat er een fris briesje langs waaien van een zwenkventilator en stel je kweeklamp in op 12/12 zodat de plant vanaf nu nog maar 12 uur licht per dag krijgt en de andere 12 uur in het donker staat. Oogsten doe je dan gewoon wanneer de toppen echt rijp zijn.

 

Oogst ze mannen! -xxx- Muna

(advertentie)