(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zoals zovelen is ook Bert begonnen zijn eigen wiet te kweken. Dat doet hij in een kweektent van één vierkante meter met een 600 Watt HPS. Op zich een uitstekende keus natuurlijk, alleen wordt het erg heet en droog in zijn tent. Wat zou Muna erover te zeggen hebben?

Lieve Muna,

Ik ben beginnend hobbykweker en heb een probleempje met mijn kweektent. De vochtigheid is namelijk te laag (soms maar 25%) en temperatuur veel te hoog (tot wel 33 graden). Ik weet niet hoe ik deze kan verhogen en verlagen. Kan jij me hier bij helpen?

Even schetsen. Ik heb pas een kweektent aangeschaft en heb mijn eerste zaadjes ontkiemd. Ze zijn reeds geplant en zijn net boven de aarde gekomen. Mijn kweektent is 1×1 m en 1,80 m hoog. Ik werk met een hps lamp van 600 watt. Er is een klein ventilatortje en een buisafzuiging met koolstoffilter.

Ik heb al geprobeerd om zeil open te laten staan om de temperatuur te doen zakken, dat lukt wel maar dan verlies ik licht en later ook geurlast. Ik heb ook al schaaltje water bij onder de lamp geplaatst om luchtvochtigheid te doen stijgen maar tot nu toe nog geen succes. De lamp heb ik ondertussen hoger gezet, maar ook dat maakte niet veel uit. De lamp staat ongeveer 90 cm van plantjes momenteel.

Ik vroeg me af of jij me zou kunnen helpen met een oplossing te zoeken? Zou ik best een zachtere lamp kopen, bv 400 watt? Of een luchtbevochtiger? Zouden daar de problemen mee opgelost zijn of is dit eerder geldverspilling? Alvast bedankt!

Bert

Hitte en droogte

Hallo Bert, ik vind het TOP dat je de stap hebt genomen om zelf je eigen wiet te kweken! Ik hoop dat je alles netjes en veilig hebt aangesloten met een relais en dat je geen stroom steelt. Dat is namelijk nergens voor nodig met één 600 Watt lamp, je stofzuiger verbruikt meer energie.

Ik heb goed nieuws voor je; eigenlijk heb je maar één probleem

Ik heb goed nieuws voor je; eigenlijk heb je maar één probleem en dat is de hoge temperatuur. Wanneer je die onder controle hebt, zul je merken dat de luchtvochtigheid ook omhoog gaat. De te hoge temperatuur zorgt er namelijk voor dat het ook te droog is in je tent. Vergelijk je tent maar eens met de natuur, op dit moment is het een soort woestijn, en wat je wil is eigenlijk een iets gematigder klimaat zoals dat van een bos.

Het gevolg van een ‘woestijnklimaat’ is desastreus, de temperatuur moet omlaag.

Een tent van één bij één meter is eigenlijk de minimale ruimte waarin een 600 Watt lamp nog kan hangen. Eigenlijk past een tentje van 120 bij 120 centimeter beter bij een 600 Watt lamp, maar het kan wel hoor. Het is een kwestie van het klimaat in balans brengen, dus je moet de oplossing zoeken in de luchtcirculatie en de luchtverversing in het bijzonder.

2 Oplossingen

Er zijn eigenlijk twee goede oplossingen te bedenken. Eén oplossing heb je zelf al aangedragen en dat is om je 600 Watt HPS te vervangen met een 400 Watt HPS. Houdt natuurlijk wel in dat de opbrengst dan ook wat minder wordt, maar als je het goed doet kun je nog steeds zo’n 400 gram oogsten. Technisch gezien is dit wel de makkelijkste en waarschijnlijk ook de goedkoopste oplossing. De growshop zal de 600 Watt lamp wellicht zonder bijkomende kosten voor je omruilen. Verder is het een kwestie van die gewoon ophangen en je kunt zonder problemen kweken. Uiteraard dien je dan ook het voorschakelapparaat te vervangen, dat begrijp je.

De tweede oplossing is om voor een betere afzuiger te zorgen. Of liever gezegd een afzuiger met een hogere capaciteit. De afzuiger zorgt er namelijk niet allen voor dat er verse lucht wordt aangevoerd, maar ook dat warme lucht wordt afgevoerd. En dat laatste gebeurd nu niet snel genoeg, anders zou het niet zo heet worden. Een luchtbevochtiger is geen oplossing en ook niet nodig, daar krijg je de temperatuur niet mee onder controle.

Een afzuiger met een grotere capaciteit zal de temperatuur wel omlaag krijgen.

Aan- en afvoer

Kijk ook eens naar de aan- en afvoer van de lucht in en uit je tent. Heb je de tent in een kamer en zuig je de lucht daaruit aan en blaas je het ook weer in diezelfde omgeving, dan is het logisch dat het daar steeds warmer wordt. Het beste is om de lucht uit een andere ruimte aan te zuigen en ook in een andere ruimte af te voeren, niet alleen voor de temperatuur maar ook voor de aanvoer van voldoende CO2. Veel mensen volstaan echter met het aanzuigen en afvoeren in dezelfde ruimte. Het kan wel, maar zorg dan in ieder geval voor voldoende aanvoer van lucht van buiten. Minimaal door een raam open te zetten.

Beide oplossingen zijn goed, dus vraag jezelf af hoe belangrijk de opbrengst voor je is. Als je puur voor eigen gebruik kweekt, kun je in de meeste gevallen ook heel goed met een 400 Watt lamp kweken. Maak je bijvoorbeeld ook wietolie om anderen mee te helpen, dan heb je misschien toch liever die 600 Watt lamp. Hier een artikel over afzuigers en de benodigde capaciteit.

-xxx- Muna

(advertenties)