(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Edje heeft goed nagedacht over de inrichting van zijn nieuwe kweekruimte maar heeft alleen nog wat twijfels over de capaciteit van zijn afzuiger. Hij wil er natuurlijk wel zeker van zijn dat die groot genoeg is om voldoende warmte af te zuigen en dat alle geur ook door zijn filter heen gaat. Zoals altijd heeft Muna weer een passend antwoord.

Lieve Muna, ik ben bezig een goede kweektent op te zetten zodat ik mijn eigen medicijn kan roken. Veel dingen heb ik op RollingStoned al kunnen lezen. Over pH- en EC-waardes, voeding, optimale luchtvochtigheid enzovoorts. Maar nu kom ik dus op mijn dilemma: mijn tent is 2,50 bij 2,50 en 2 meter hoog en ik wil daarin graag met LED gaan kweken. Een softbox moet voor voldoende onderdruk zorgen, maar hoe weet ik zeker dat die voldoende capaciteit heeft om alle lucht en warmte ook daadwerkelijk door de koolstoffilter te zuigen? Ook met het oog op de zomermaanden. Bedankt alvast en groene groet, Edje

softbox1

Een slakkenhuis-ventilator in een softbox is fluisterstil

Hallo Edje,

Jouw kweektent heeft een flink formaat, daar kun je aardig wat LED-kweeklicht en wietplanten in kwijt lijkt me. Je hebt niet geschreven hoeveel Watt aan kweeklicht je er precies in gaat gebruiken. Dat is jammer want dat is ook van invloed op de temperatuur in de tent en heeft dus ook invloed op de keus van je afzuiger. Ik zal uitgaan van een maximale 600 Watt per vierkante meter, zodat je sowieso genoeg capaciteit hebt – ook in de warme zomermaanden. In jouw tent zou dat dus ruim 3600 Watt aan kweeklicht zijn, hoewel ik vermoed dat je niet van plan bent om zoveel lampen te gebruiken.

Onderdruk

Je wil met onderdruk in je kweekruimte gaan werken schrijf je; tenzij je in een hermetisch luchtdicht afgesloten kweekruimte kweekt (wat eigenlijk niemand doet) is dat de enige manier om er zeker van te zijn dat alle lucht via het koolstoffilter weer je kweekruimte verlaat. Overigens zou een overdruk in theorie nog beter voor wietplanten zijn, maar dat terzijde. Wanneer je aan de bovenkant van je kweekruimte lucht afzuigt, heb je al snel een onderdruk in je kweekruimte, daar hoef je niet veel moeite voor te doen. Je zou zelfs nog een actieve inblaas-ventilator kunnen gebruiken en nog steeds een onderdruk in je tent kunnen hebben. Zolang je er maar voor zorgt dat er minder lucht wordt ingeblazen dan er wordt afgezogen. Een actieve inblaas maakt de noodzaak van veel afzuigcapaciteit kleiner en helpt bij de aanvoer van voldoende verse en koele lucht in je kweektent. Ook verminderd het de onderdruk, wat beter voor je planten is. Je zou het kunnen overwegen, maar we gaan uit van alleen een afzuiger – ik wil je tenslotte niet op hoge kosten jagen 😉

Uniteck

Een fancontroller regelt de draaisnelheid van de afzuiger voor een aangename temperatuur (deze is geschikt voor afzuigers tot 2000 m3)

Capaciteit afzuiger berekenen

De capaciteit van iedere afzuiger wordt aangegeven in kubieke meter per uur. Dit is het aantal kubieke meters aan lucht, die de afzuiger in 60 minuten kan verplaatsen. Aan de hand van de capaciteit kun je berekenen welke afzuiger voor je kweekruimte het beste geschikt is.

Capaciteit afzuiger in kubieke meters = (inhoud kweekruimte) x 5 x 60

Kies met het oog op de warmte voor een afzuiger die de luchtinhoud van je kweekruimte minstens 3 tot 5 keer in een minuut kan verplaatsen. Het is daarbij handig om wat overcapaciteit te hebben aangezien de buitentemperatuur zomers en ’s winters wisselt. Met een fan controller kun je de zuigkracht van de afzuiger dan handmatig of automatisch regelen zodat de temperatuur mooi stabiel blijft. Jouw kweektent heeft een inhoud van 12,5 kubieke meter (2,5 x 2,5 x 2 meter, inhoud = lengte x breedte x hoogte). Dan heb je dus minimaal een afzuiger nodig die iedere minuut 62,5 (5 x 12,5) kubieke meter aan lucht kan verplaatsen. Er zitten 60 minuten in een uur dus dan kom je uit op een afzuiger met een capaciteit van 3750 kubieke meter, een flinke afzuiger dus.

Misschien is de capaciteit van 3750 kuub enigszins een overkill aangezien je met LED gaat kweken en waarschijnlijk ook niet de volle 3750 Watt (2,5 x 2,5 meter x 600 Watt) aan licht zal gaan ophangen. In dat geval zou je ook kunnen kiezen om uit te gaan van het 3 of 4 keer verversen van de inhoud van je tent per minuut. Bij 3 keer kom je dan uit op een capaciteit van 2250 kuub en bij 4 keer verversen per minuut kom je uit op 3000 kuub. Ik raad je zeker aan om deze afzuiger aan te sluiten op een fan controller zodat hij niet onnodig voluit hoeft te draaien. Een actieve inblaas-ventilator maakt de noodzaak voor zo’n grote afzuiger ook kleiner natuurlijk.

Veel succes met kiezen Edje. Groetjes van Muna

(advertentie)