(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hallo Muna, ik heb een vraag over de afmetingen en vorm van een kweekruimte. Ik heb al uitgezocht dat een 250 Watt HPS ongeveer 0,36 vierkante meter beschijnt, een 400 Watt 0,8 en een 600 1,2 vierkante meter. Maar de kopse kanten stralen volgens mij maar weinig licht uit, dus zou een rechthoekige kweekruimte dan niet beter zijn? Groet, Bram

Hoi Bram, zo te lezen heb je erover nagedacht! Je hebt gelijk voor wat betreft de kopse kanten van een HPS-kweeklamp. Wanneer je deze in een rechthoekige kweekruimte ophangt, moet je hem dan ook haaks op de lange zijde van je ruimte hangen en er wellicht een breedstralende kap voor kiezen. Want de kap maakt heel veel verschil uit voor wat betreft het te belichten oppervlak.

coverageguide

Lichtbereik van verschillende wattages HPS lampen in vierkante feet (één vierkante feet is ongeveer 30 x 30 cm)

Er zijn ook rechthoekige tenten te koop, maar de meeste kweektenten zijn vierkant, en dit is niet zonder reden. Want hoewel een HPS zijn licht voornamelijk langs de lange zijde straalt, beschijnen de meeste standaardlampen (kappen) een vierkant vlak. Dit komt voornamelijk door de vorm van de kap en die van de bulbs zelf. Probeer het maar eens uit, hang een kweeklamp in een grote ruimte en je zult zien dat deze een vierkant vlak op de grond belicht. In rechthoekige kweektenten wordt daarom juist vaak een aanpassing gedaan aan de lampen. Hetzij met een breed stralende kap zoals de Adjust-A-Wings, hetzij door twee lampen op te hangen in plaats van één.

rechthoekige tent

In een rechthoekige tent wordt ook meestal in ‘vierkantjes’ gekweekt, zoals hier met twee lampen in plaats van één

Rechthoekige kweekruimte

Wanneer je dus uitgaat van een 400 Watter met een gewone hamerslag kap, dan kun je voor wat betreft de lichtopbrengst, dus het beste kiezen voor een kweektent van 90 x 90 centimeter. Toch hebben rechthoekige kweekruimtes ook zo hun voordelen. Je kunt in een rechthoekige ruimte bijvoorbeeld een stuk makkelijker bij je planten voor de dagelijkse verzorging. En als je inderdaad voor een breed stralende kap gaat, heb je een groter kweekoppervlak voor je 400 Watt lamp. De extra ruimte is ook handig voor de plaatsing van randapparatuur zoals een zwenkventilator of een eventueel voedingsvaatje.

Veel succes Bram, groetjes Muna

(advertentie)