(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dave heeft zoals zovelen een CNNBS kweekkast aangeschaft. Hij wil daarin zo comfortabel mogelijk zijn eigen wiet kweken en heeft daar ook een eigen kweekplan bedacht, waar hij graag eens de mening van onze Muna over wil horen. Hoe kun je gemakkelijk kweken in de CNNBS G-Kit, zonder dat de wiet ‘opgejaagd’ of ‘volgepompt’ wordt?

Hoi Muna,

Ik ben mijn eerste kweek vorige week gestart, ik heb in het verleden aardig wat afgekweekt maar nog nooit cannabis. Mijn vraag is dan ook of jij als ervaringsdeskundige je licht op mijn voorgenomen kweekmethode wil laten schijnen en wat aandachts- en evt. verbeterpunten aan kan dragen.

Ik heb 3 Jamaican Dreams en een Cream Caramel gestart in de CNNBS kast met led. Ik kweek in 8 liter Root Pouches gevuld met een mengsel van biologische potgrond gemengd met perliet (10% ongeveer) en 20 gram Vertafort biologische voedingskorrels per pot. Onderin de pot heb ik 3cm perliet gedaan (beetje als verzekering, is de eerste keer dat ik een Smart Valve gebruik). De pouches staan in een lekbakje waar een smartvalve zorgt voor de (kraan)waterhuishouding, ik heb direct in de grond en dus ook de grote Root Pouch gezaaid.

Op het moment hanteer ik een 18/6 lichtregime, ik was gestart op “groei licht” maar vond de zaailingen nogal strekken, de lamp hing er 30 cm boven dus daar kon het niet aan liggen dacht ik. Temperatuur was stabiel op 24 in de dag periode en 20 in de nacht periode, leek me ook wel ok, ik ben over gegaan op de bloeistand van de lamp in de hoop dat wat rood licht mijn meiden gerust stelt en ze laat stoppen met strekken, het lijkt te werken.

Je zal het wellicht al uit mijn kweekmethode afgeleid hebben, ik ben op zoek naar een methode om fijne binnenwiet te telen die comfortabel kan groeien en niets te kort komt maar zeker niet “opgejaagd” of “volgepompt” word.

Ik ben van plan over gaan naar 12/12 als de sativa’s rond de 30cm hoog zijn, ik wil ze daarvoor 1 keer toppen. Wat denk jij ervan zo ? Groeten, Dave

Comfortabel kweken op aarde

Hallo Dave, goed om te horen dat je na al dat kweken nu ook de cannabisplant eens probeert. Ik heb je verhaal gelezen. Ik denk dat er zeker wel punten zijn om rekening mee te houden maar denk ook dat je al een heel goed doordacht kweekplan hebt. Ik vertel eerst wat volgens mij punten zijn waar je extra aandacht aan moet besteden.

Voor vier planten zijn de 8-liter potten van textiel (Root Pouches) wellicht wat klein. Wellicht dat je nog kunt verpotten naar 12-liter potten, wat meer ruimte bij de wortels zorgt meestal voor een wat betere opbrengst.

Ik heb zelf nog nooit met het Smart Valve systeem gewerkt maar ik weet wel dat het systeem heel goed werkt met de potten van textiel die jij ook gebruikt. Het systeem zorgt er eigenlijk voor dat er automatisch van onderaf water gegeven wordt.

Let op de hoogte van sativa’s. Soms is low stress training nodig om de planten laag te houden.

Sativa’s laag houden

De groeistand van een led kweeklamp is bedoeld voor de groeifase. Dan branden voornamelijk de blauwe en witte leds. Door de bloeistand in te schakelen worden ook de rode leds ingeschakeld waardoor de led kweeklamp op de bloeistand niet alleen een roder licht, maar ook gewoon meer licht produceert. Op zich zorgt het blauwe licht van de groeistand er bij wietplanten juist voor dat ze korte internodes aanmaken en minder strekken. Rood licht laat wietplanten juist wat meer strekken maar ik denk dat het in jouw geval het strekken heeft gestopt omdat je planten gewoon meer licht kregen op de bloeistand.

Je bent van plan om op de bloeifase over te stappen wanneer je planten 30 centimeter groot, en één keer getopt zijn. Nu weet ik natuurlijk niet bij welke node je wil toppen, maar ik denk dat je wellicht wat problemen kunt krijgen met de hoogte. Je kweekt sativa dominante hybrides en die kunnen nogal hoog worden. Ze zullen zeker nog meer dan twee keer zo groot worden tijdens de overgang naar de bloeifase. Misschien is het een idee om je planten twee keer te toppen en de takken een beetje te trainen met wat low stress training.

Volgepompt?

Wat opgepompt of opgejaagde wiet betreft maakt de manier van kweken niet veel uit. Hoewel biologisch kweken wellicht nog het minste opgejaagd is, kun je door goed te spoelen aan het einde ook zeer zacht smakende wiet kweken. De potentie of THC waarde van een bepaalde wietsoort is grotendeels afhankelijk van de soort en niet de manier van kweken. Gewoon de laatste twee weken schoon water geven zonder voeding dus.

Succes met de sativa’s Dave, volgende keer wat foto’s meesturen 😉

 

 

(advertentie)