(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een vraag die ieder jaar terugkomt en een vraag waaraan onze lieve Muna gemakkelijk haar vingers kan branden: ‘kun je nog veilig wietolie of hasj maken van beschimmelde toppen?’ Niemand gooit graag wiet weg en dus ook Jan niet. Maar natuurlijk wil hij ook geen schimmel in zijn longen. Wat is wijsheid? Muna?

Hallo Muna,

In één van m’n drie planten zat toprot. Nou wordt er hier en daar geschreven: ‘dat moet je weggooien want het smaakt niet lekker als je het rookt.’ Maar als je nou die rotte topjes gebruikt om olie te maken? Dan haal je via de alcohol toch alleen de THC eruit en heb je van die schimmels toch geen last?  En hoe zit dat met hasj? Dat wordt ook nog flink verwarmd tot 180 graden, dan is alle onreinheid er toch wel uit? Kun je mijn twijfels wegnemen Muna? Alvast bedankt. Jan

Het gevaar van rotte toppen

Hallo Jan, jouw vraag komt ieder jaar terug en is een riskante. Ik bedoel dat de meningen erover verdeeld zijn en er dus altijd voor- en tegenstanders zullen zijn van het antwoord. Let maar eens op de reacties die ongetwijfeld zullen komen wanneer CNNBS dit bericht op Facebook zet. Ik zal me er toch aan wagen want ik denk dat het wel goed is om eens op de gevaren van beschimmelde toppen te wijzen.

beschimmelde wiet onder een microscoop.

Je schrijft dat mensen het roken van rotte wiet afraden omdat het niet lekker smaakt, maar een vieze smaak zou op zich nog geen groot probleem zijn. Nee, het roken van rotte wiet wordt afgeraden omdat het een gevaar is voor je gezondheid. Het grootste gevaar van beschimmelde toppen is dat je de schimmelsporen ervan inademt. Dit gebeurt vrijwel zeker wanneer je beschimmelde wiet rookt. Sommige sporen die je inademt kunnen mogelijk zelfs tot schimmels uitgroeien in de diepe krochten van je longen, en geloof me: dat wil je niet!

Een van de ergste dingen die zouden kunnen gebeuren wanneer je beschimmelde wiet rookt, is dat de sporen in je longen nestelen. Ze kunnen dan uitgroeien tot grote schimmelplekken die soms alleen operatief verwijderd kunnen worden. Beschimmelde wiet roken, betekent sowieso dat je een enorme hoeveelheid sporen binnenkrijgt. Het zal iedereen een knallende hoofdpijn bezorgen maar wanneer je bijvoorbeeld astma hebt of een auto-immuunziekte als aids, loop je nog een veel groter risico.

Alcohol doodt de sporen van schimmels niet, hitte gelukkig wel

Dat gezegd hebbende, zitten er normaal gesproken ook schimmelsporen in de lucht die je inademt. En als je vaker wiet rookt is de kans ook groot dat je ooit weleens een klein beetje beschimmelde wiet hebt gerookt. Kleine hoeveelheden sporen zijn meestal dan ook geen probleem voor mensen met een gezond immuunsysteem.

Beschimmelde wiet kun je voor de veiligheid misschien nog het beste weggooien. Beeld: Blablo101, Shutterstock

Wees voorzichtig, niet paranoïde

Wanneer je wiet met toprot hebt moet je daar om te beginnen heel voorzichtig mee omgaan, maar ook weer niet paranoïde van worden. Ook waneer je het niet rookt, maar het alleen maar bewerkt, kun je trouwens al sporen inademen, dus voorzichtigheid is geboden. Vandaar ook, dat het veiligste advies altijd is om wiet met toprot – hoe vervelend ook – weg te gooien!

Mocht je dat toch niet over je hart kunnen verkrijgen, dan kun je er beter geen hasj van maken omdat je dat alsnog rookt. Wietolie is dan een beter alternatief, maar het is op eigen risico – persoonlijk raadt ik het af.

Even een mythe de wereld uit helpen: alcohol doodt de sporen van schimmels niet, hitte gelukkig wel. Zorg er dus voor dat je je olie goed filtert, en lang genoeg verhit. Schimmelsporen overleven de zure omgeving in je maag ook niet, en mede daarom hebben olie en edibles de voorkeur boven hasj of concentraten die je over je longen rookt.

Zorg ervoor dat je de alcohol na het oplossen van de hars goed filtert met koffiefilters en dat je de alcohol bij het indampen goed verhit. Dit zou de schimmels of sporen eruit moeten filteren en doden. De olie die je overhoudt kun je als wietolie gebruiken of in bijvoorbeeld edibles verwerken. Wees dus zeer voorzichtig bij het verwerken van de beschimmelde wiet, maar ook weer niet paranoïde.

-xxx- Muna

(advertentie)