(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Groeiweek drie zit er alweer op voor de negen Night Queen planten in de kweekkast van Dokter Groen. De zaailingen genieten van een warm tropisch klimaat onder de 150 Watt HPS kweeklamp en groeiden afgelopen week dan ook uit hun potjes. 

Vandaag is exact de 21ste dag uit het leven van mijn koninginnen van de nacht. De groei zit er goed in dankzij de extra stralingswarmte die de HPS kweeklamp toch heeft ten opzichte van de led kweeklamp. Het zorgt ervoor dat de planten wat meer vocht verdampen, en dus ook meer vocht en voedingsstoffen van onder aanzuigen met hun wortels.

Potgrond & Perliet

Aanvankelijk was ik van plan om een zak met ‘speciale’ aarde te kopen, maar afgelopen zondag konden de zaailingen voor mijn gevoel echt niet langer wachten. Ze waren hun potjes ontgroeid en ik wilde niet langer wachten met verpotten. Een nieuwe, grotere pot zorgt namelijk ook voor een nieuwe impuls in groei.

Omdat het tuincentrum hier in de buurt gewoon op zondag open is, heb ik mijn eigen aardemengsel gemaakt. Bestaande uit 40 liter moestuingrond, 10 liter rijk bemeste kwekersgrond, 6 liter perliet en nog een klein restje potgrond van de Albert Heijn. Volgens mij moet dat wel goed zijn voor de Night Queens, en bovendien een leuk experiment om eens te zien hoe de wietplanten het erop doen.

Verpotten

Nadat ik de drie mediums goed door elkaar gemengd had, en de nieuwe potten ermee had gevuld, was het tijd om de dames naar hun nieuwe onderkomen te brengen. Omdat de negen 7-literpotten die ik heb, nét niet in de RollingStoned kweekkast passen, gebruik ik zes 7-literpotten en drie 6-literpotten. De drie 6-literpotten staan midden onder de lamp zodat het gebrek aan volume gecompenseerd kan worden door een overdaad aan kweeklicht.

Bij het verpotten heb ik de zaailingen wat dieper ingegraven. Zoals ik vorige week al vertelde waren ze namelijk een beetje te lang naar mijn smaak. Wanneer je hier last van hebt, kun je ze simpelweg weer wat lager krijgen door ze wat dieper in te graven. De steeltjes krijgen op den duur gewoon nieuwe wortels, maar graaf ze niet dieper in dan tot aan de eerste ronde lob blaadjes.

Voor de rest houdt verpotten bij mij gewoon in dat ik een gat maak in de nieuwe aarde en de plantjes ondersteboven hou en ze met wat subtiele kneepjes uit de potjes laat glijden. Vervolgens zet ik ze op hun plek in het gat, en dek ik ze af met wat verse aarde. Zondag gingen de jongedames in hun nieuwe aarde, hieronder twee foto’s van vandaag.

Voeding hebben de planten nog helemaal niet gekregen. In de kleine potjes begonnen de onderste bladeren al wel wat te vergelen, maar met de nieuwe aarde hebben ze nu ook weer de nodige nieuwe voeding. Ik ben benieuwd hoe lang ze zonder kunnen op deze aardemix van moestuingrond, perliet en kwekersgrond…

Bloeien…

Nu ik negen planten aan het kweken ben, voor het eerst onder de HPS ben ik een beetje aan het twijfelen over het moment van bloeien. Kijk, de planten zullen nog wel minstens drie keer zo groot worden wanneer ik nu naar 12/12 overschakel, en veel ruimte om te trainen (scroggen, supercroppen et cetera) heb ik niet.

Aan de andere kant wil ik graag dat mijn planten wat dikkere stammen hebben voor ik ze de bloei in trek. Ik heb daarom besloten dat ik de planten nog even zal laten doorgroeien, en dan later zal terugsnoeien. Op deze manier zal ik dus iedere plant toppen en bereik ik twee dingen. Het aantal toppen verdubbelt en de planten krijgen de tijd om nog wat aan te dikken voor ze tot bloeien overgaan.

Dr. Groen

(advertentie)