(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij Dokter Groen komt het HPS avontuur met de geboorte van tien Night Queen planten op stoom. De HPS zon brandt inmiddels vurig boven de zaailingen en alle nachtkoninginnetjes staan in potjes met aarde. Het ziet er goed uit voor de zaailingen, behalve voor moeder Groen…

Exact één week is verstreken sinds ik de 10 Night Queen zaden vorige week tussen natte ongebleekte koffiefilters deed om ze te laten ontkiemen. Zoals ik al voorspelde, kwamen alle zaden op deze 100% succesvolle ontkiem-methode uit. Op woensdag gingen ze tussen het natte papier, op zaterdag kon ik bij alle zaden een mooi wit worteltje verwelkomen.

Hoe de 100% succesvolle kiem-methode in zijn werk gaat en waarom ik deze mannier van ontkiemen verreweg het beste vind, heb ik in mijn laatste verslag uitgelegd. Dat ga ik nu dus niet nog eens doen, maar als je nieuwsgierig bent kun je het uiteraard in mijn verslag van vorige week teruglezen, de link staat in de alinea hierboven.

Afgelopen zaterdag was het dus tijd om de zaden over te plaatsen in de aarde. Eigenlijk moet je daarmee niet langer wachten wanneer je ziet dat je zaadje een worteltje heeft. Tussen nat papier in het donker is wat mij betreft puur en alleen goed om het worteltje uit het zaadje te krijgen.

Zou je langer wachten dan wordt het worteltje alleen maar langer, en dat kost onnodig veel reserves die niet aangevuld kunnen worden. Bij mij was het langste worteltje nu ongeveer 1,5 centimeter en de kortste een millimeter of twee, drie. Hierboven zie je ze alle tien.

Zaden poten

Om de zaden in de grond over te plaatsen, vulde ik eerst 10 kleine potjes met aarde. Met een satéprikker prik ik vervolgens gaatjes in de aarde voor het worteltje. Vervolgens neem ik een theelepel waarmee ik de zaden voorzichtig een voor een oppak.

Ik laat het zaadje op het lepeltje liggen terwijl ik het worteltje over de rand laat hangen. Vervolgens kan ik het zaadje zo gemakkelijk met het worteltje naar beneden! in het gaatje laten zakken. Zorg er hierbij voor dat je het zaadje zelf niet begraaft, maar eigenlijk net op het grondoppervlak laat liggen. Ik heb geprobeerd om duidelijke foto’s te maken, die zeggen immers meer dan 1000 woorden.

En zo gingen de negen koninginnen van de nacht afgelopen zaterdag de aarde in. Overigens is dit nog gewone potgrond van de supermarkt. Ik had even niets anders bij de hand, maar wanneer ik de zaden verpot naar hun eindpotten van 7 liter krijgen ze iets speciaals. Ik denk aan een mengsel van Batmix en lekker veel perliet om de grond lekker luchtig te houden.

Moederplant dood

Inmiddels is het weer woensdag, en zijn de zaadjes in zaailingen veranderd. De 150 Watt HPS lamp brandt nu ook vurig boven de zaailingen, en ik ga iedere avond even kijken. Misschien had ik dat gisteravond echter beter niet kunnen doen, want daarbij heb ik dus een van de zaailingen om zeep geholpen.

Ik had speciaal een extra zaadje laten kiemen, omdat ik graag een Night Queen moederplant had willen hebben. Dat gaat dus even niet door helaas, het potje viel bij het uitnemen van de tray met zaailingen om en werd bruut onthoofd door de rand van een ander potje. Ik heb er vanmorgen nog een foto van genomen dus zeg maar even gedag.

Zo kan het soms gaan helaas. Ik zou nog kunnen beslissen om toch voor minder planten in de kast te gaan, zodat ik toch een moederplant kan maken, wie weet? Vaak neem ik gaandeweg een kweek nog wel zulke beslissingen. Ook in een plantenleven is immers niets zeker. Gelukkig gaat het met de rest van de zaailingen wel goed!

Dr. Groen

(advertentie)