(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over de hypocrisie van CDA-minister Ferd Grapperhaus (justitie) rond zijn bruiloftsfeest ga ik het deze week niet hebben. Dat hebben al genoeg collega-columnisten gedaan. Ik wil het wel hebben over de hypocrisie van het CDA als het gaat om cannabis.

CDA wil coffeeshops nog harder aanpakken

Op 4 september, nog geen twee dagen na het Tweede Kamerdebat waarin Grapperhaus snotterend en stotterend door het stof ging, twitterde CDA Tweede Kamerlid Chris van Dam:

“Drugsgebruik is niet ‘normaal’. Ook als het gaat om ‘softdrugs’. We zijn gewoon te ver gegaan in Nederland. Het CDA is al jaren zeer expliciet in het afwijzen van (soft)drugs. Ik onderzoek hoe we regels ten aanzien van coffeeshops kunnen aanscherpen.”

Ja, hoor, daar gaan we weer. Bij vorige verkiezingen ging het CDA de campagne in met de boodschap dat alle coffeeshops dicht moesten en dat het gedoogbeleid moest worden afgeschaft. Maar ja, de handtekening van het CDA staat ook onder het regeerakkoord van het huidige kabinet Rutte III, dus pleiten voor afschaffing van coffeeshops zou een beetje raar zijn.

Dus gaat Van Dam, voormalig officier van justitie, “onderzoeken” of de regels nóg strenger kunnen. Tuurlijk joh.

Eigen wijn verkopen… op het CDA-congres

Wat ook deze tweet zo hemeltergend hypocriet maakt, is de bewering dat het CDA “al jaren zeer expliciet (is) in het afwijzen van (soft)drugs”. Als het gaat om drug die veruit de meeste schade en verwoesting aanricht, alcohol, is dit namelijk een keiharde leugen. Tweede Kamerlid Martijn van Helvert verkocht op het CDA-congres in 2016 nota bene zijn eigen wijn, via een standje in de hal.

 

Verschillende CDA kopstukken reageerden via Twitter wild enthousiast op deze actie. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik: ‘Was een goed en gezellig CDA congres! Vele positieve campagne-ideeën zoals eigen “Wijn van Martijn” van Martijn van Helvert’.  En Celina Kremer, social media coördinator voor het CDA in Brussel: ‘Wijn van Martijn! Mooi idee Martijn van Helvert.’

Harddrug alcohol pusher Martijn van Helvert

Stel je even voor dat D66 Kamerlid Vera Bergkamp in de hal van het congres van haar partij, zakjes wiet en voorgedraaide joints zou verkopen of uitdelen. Met als slogan ‘Bergkamps blowtjes’. De Telegraaf zou er mee openen en Chris van Dam en Madeleine van Toorenburg zouden elkaar de tent uitvechten om als eerste Kamervragen aan de minister te stellen.

Die Martijn van Helvert is een echte liefhebber van drank, om niet te zeggen een pusher van deze harddrug. Over een vrijwilligersavond van een parochie (!) twitterde Martijn:

Martijn is ook op te trommelen om nieuwe kroegen en slijterijen feestelijk te openen. Het Wijnstation bijvoorbeeld, in de Molenbeekstraat in Sittard:

1906 Nederlanders overleden in 2018 aan de gevolgen van alcoholgebruik. Aan cannabis is in de hele wereldgeschiedenis nog nooit iemand overleden

Tot zover de expliciete afwijzing van het CDA. Laten we de cijfers er even bij pakken, terug te vinden op de website van Jellinek, de bekendste verslavingszorginstelling van Nederland. ‘224 mensen vonden in 2018 de dood door drugs die wettelijk verboden zijn, de illegale drugs. 98,9% van het aantal doden door alcohol, tabak en drugs is dus toe te schrijven aan de legale middelen alcohol en tabak. 1,1% is toe te schrijven aan de illegale middelen.’

1906 Nederlanders overleden in 2018 aan de gevolgen van alcoholgebruik. De verkeersdoden en moorden onder invloed van drank komen daar nog bovenop. Aan cannabis is in de hele wereldgeschiedenis nog nooit iemand overleden.

Met de hartelijke groeten van het CDA

Nog twee cijfers. Het aantal verkooppunten van alcohol in Nederland ligt rond de zestigduizend. Het aantal verkooppunten van cannabis -coffeeshops- is inmiddels gedaald tot onder de 600. En waar horen we het CDA vooral over? Goed geraden.

Van mijn ouders heb ik geleerd dat schelden niet netjes is, dus ik citeer Joop Visser, alias Jaap Fischer, het slot van zijn geweldige lied ‘Heineken is een harddrug dealer’:

Laat je toch niet belazeren

Laat je toch niet verneuken

Heineken is een harddrug dealer

En zolang de Haagse hufters liever hennep strafbaar stellen

Zit Heineken schijnheilig thuis …

En telt en telt en telt en telt …

En raakt niet uitgelachen

(advertenties)