(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Veel memorabele dagen waren er nog niet dit jaar, maar woensdag 24 november was er voor mij zeker eentje. De dag dat de nieuwe Duitse regering, de Ampelkoalition zichzelf en een dik regeerakkoord presenteerde, waarin de legalisering van cannabis is opgenomen. 

Duitsland leidt de Europese wietrevolutie

Vrijwel elke woensdag zijn zowel VOC-secretaris Mauro Picavet als mijn High Tea Potcast co-host Rens Hoppenbrouwers hier op kantoor, dus we maakten dit historische moment samen live mee. De presentatie zou om drie uur ’s middags beginnen, maar ik had een livestream van VinceandWeed via Twitch aan staan.

Vince en zijn studiogast gingen al rond kwart voor drie uit hun dak, toen het regeerakkoord online kwam en ze de passage over drugsbeleid hardop konden voorlezen. Climax: ‘Gecontroleerde levering van cannabis voor recreatief gebruik aan volwassenen in vergunde winkels’.

Natuurlijk weet ik dat er in theorie nog van alles mis zou kunnen gaan. De drie partijen die de stoplichtcoalitie vormen moeten nog akkoord gaan met het regeerakkoord. Er is nog geen wetsvoorstel om de gecontroleerde levering van wiet in vergunde winkels concreet te regelen. En als zo’n voorstel er ligt, moet er nog over worden gestemd. Allemaal waar. Maar ondanks die mitsen en maren is al binnen een week een domino-effect zichtbaar in de rest van Europa.

Italianen krijgen referendum over legalisering cannabis

Zo constateerde de Italiaanse nieuwssite Meteoweek deze week: ‘De recente opening van Duitsland voor de legalisering van cannabis schudt onze regering, die in twee kampen is verdeeld, door elkaar. De PD – Vijfsterrenbeweging-as wordt gevormd.’ PD staat voor Partido Democratico. De Vijfsterrenbeweging is in Nederland vooral bekend vanwege de charismatische oprichter, komiek Beppe Grillo.

De Italiaanse minister van arbeid Andrea Orlando, lid van de Partido Democratico, gooide de knuppel in het hoenderhok na het nieuws uit Duitsland. Op een conferentie over drugs in Genua verklaarde Orlando in typisch bloemrijk en wijdlopig Italiaans: ‘Wanneer een partner die niet bepaald irrelevant is en een niet bepaald verwaarloosbare bondgenoot als Duitsland ingrijpend lijkt te veranderen, denk ik dat het onvermijdelijk is dat er ook in ons land enige reflectie plaats zal vinden. Ook omdat die keuze gevolgen zal hebben voor ons land, of we het nu leuk vinden of niet, in een interne markt zonder grenzen.’

Malta, Luxemburg, Duitsland, Italië, Oostenrijk… het rommelt op een goede manier voor cannabis in Europa momenteel. [beeld: Peruvian Art/Shutterstock]

In de Italiaanse regering, geleid door voormalig Europese Centrale Bank-voorzitter Mario Draghi, zitten niet alleen de progressieve Vijfsterrenbeweging en de PD, maar ook de conservatieve Lega en Forza Italia. Vooral Lega is fel gekant tegen legalisering van cannabis en probeerde eerder een referendum hierover te saboteren, waarvoor ruim 600.000 handtekeningen zijn opgehaald. Die sabotage mislukte; het cannabis referendum vindt waarschijnlijk komend voorjaar plaats.

Grondwettelijke Hof Oostenrijk toetst bestaande cannabiswet

Duitsland is de gamechanger voor Europa, daarvan zijn ook de Oostenrijkse cannabisconsument Paul Burger en zijn advocaat Helmut Graupner overtuigd. Burger is naar het Grondwettelijke Hof gestapt, nadat hij in 2020 werd aangehouden toen hij een joint rookte. Advocaat Graupner dwong eerder het homohuwelijk af bij dit Verfassungsgerichtshof.

De vraag die het nu moet beantwoorden: is de repressieve Oostenrijkse cannabiswet in strijd met de grondwet, het recht op privacy en de zelfbeschikking? In een dinsdag verspreid persbericht schrijven Burger en Graupner: ‘De nieuw gekozen Duitse verkeerslichtcoalitie heeft onlangs haar regeerakkoord gepresenteerd en aangekondigd dat cannabis in de toekomst op een gecontroleerde manier aan volwassenen moet worden gedistribueerd. Na decennia van verbodsbeleid verandert Duitsland van koers op het gebied van cannabisbeleid en wakkert het een debat aan in heel Europa.’

Nederland is inmiddels het zwarte EU-schaap

Nou ja, heel Europa. In één landje blijven de politici en journalisten hun vingers in hun oren en hun handen voor hun ogen houden. Hier te lande krijgt het zoveelste rondje prohibitie-porno van het CDA meer aandacht dan de drugspolitieke aardverschuiving in Duitsland. Om van de positieve ontwikkelingen op Malta en in Zwitserland nog maar te zwijgen. Gelukkig is er CNNBS.nl.

Op de VOC-website brengen we sinds 2009 het grootste cannabisnieuws en sinds een paar jaar de scherpe columns en analyses van columnist Mario Zwart. Zijn reactie op het Duitse nieuws: ‘De legalisering in Duitsland is de genadeklap. Wietwet en Wietproef zijn nu ronduit belachelijk.’

Lees vooral zijn meest recente column, met in vogelvlucht de geschiedenis van ons cannabisbeleid. En volg behalve CNNBS ook het VOC op Twitter voor nog veel meer cannabis nieuws, vallende dominostenen en lichtpuntjes in deze donkere dagen: @vocnederland

[openingsbeeld: ARTPROXIMO/Shutterstock]
(advertentie)