(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Deze week is het twee jaar geleden dat de eerste Cannabis Social Club van Nederland, Tree of Life in Amsterdam, de eerste oogst verdeelde onder de leden. Hoe staat het er nu voor met deze en andere CSC’s in ons land?

De jaren negentig

Spanje is de bakermat van de Cannabis Social Club; al in de jaren negentig werden in Catalonië en Baskenland de eerste verenigingen opgericht, om in coöperatief en non-commercieel verband cannabis te telen voor hun leden. Een van de belangrijkste pleitbezorgers van het model was de dit jaar overleden Joep Oomen. Hij kende iedereen in de Spaanse scene en maakte de Cannabis Social Club tot een speerpunt van Encod, de Europese organisatie voor beter drugsbeleid, waarvan hij de coördinator was.

Trekt Uw Plant in Antwerpen

eerste-plant-actie-tup-antwerpen_27_juli_2005

De eerste plant-actie van Trekt Uw Plant in Antwerpen, juli 2005

En het bleef niet bij woorden alleen. Toen België in 2005 een justitiële richtlijn invoerde die stelde dat bezit van één cannabisplant niet langer vervolgd zou worden, richtte Joep de eerste Belgische CSC, Trekt Uw Plant, in Antwerpen op. In Nederland kreeg het clubmodel landelijke bekendheid toen de Utrechtse wethouder Victor Everhardt in 2013 aankondigde dat zijn stad een experiment wilde starten met een CSC. Dat werd ‘Social Cannabis Club Domstad’, met muzikant Jan van Piekeren als boegbeeld.

Amsterdam en Utrecht

Helaas is er in Utrecht tot op heden nog geen zaadje of stekje de grond in gegaan. Everhardt wil elk risico uitsluiten dat het experiment leidt tot strafrechtelijke vervolging; er moet eerst een ontheffing zijn uit Den Haag. En die krijg je niet zomaar.

cannabis_social_clubs_logoIn Amsterdam liep het anders: daar begon CSC Tree of Life gewoon. Die strategie is nu toe succesvol: zowel de gemeenteraad als burgemeester en wethouders staan achter het initiatief, ook al liet het Openbaar Ministerie in februari 2015 weten dat de activiteiten van de club strafbaar zijn.

Suver Nuver: “We hebben een methode bedacht waarmee we denken dat wij de mensen kunnen helpen, zonder dat justitie direct de aanval op ons kan openen. Het is een soort schaakspel”

De snelst groeiende CSC van Nederland is zonder twijfel Suver Nuver, ook bekend als Medical Social Club Friesland. Initiatiefnemer Rinus Beintema vertelde deze week aan NOS Nieuws dat de club inmiddels 2.600 leden telt. Elke week komen er vijftien nieuwe bij. De club heeft vestigingen in Leeuwarden, Groningen en Zwolle. Beintema: “We hebben een methode bedacht waarmee we denken dat wij de mensen kunnen helpen, zonder dat justitie direct de aanval op ons kan openen. Het is een soort schaakspel. Tot nu toe pakt het erg goed uit.”

Cannabis social clubs vullen coffeeshops aan

encod_csc_flyer_front_small

Een Encod-flyer over cananbis social clubs

Het VOC heeft drie bijeenkomsten georganiseerd voor Nederlandse Cannabis Social Clubs en mensen die interesse hebben om er eentje op te richten. Op verschillende plekken in Nederland, waaronder Limburg, Overijssel en Eindhoven zijn mensen bezig. Zeker in het begin kwam de steun van het VOC aan het CSC model ons op felle kritiek van sommige coffeeshops te staan. Die kritiek is grotendeels verstomd. Clubs zijn geen vijanden van de coffeeshop, maar een aanvulling en vooral een effectieve manier om het zinloze cannabisverbod te ondergraven. Een politiek breekijzer.

‘Confrontatie met justitie’

Rinus Beintsema zei al eerder tegen Leafly dat hij uit is op een confrontatie met justitie. Hij herhaalde dat in zijn interview met de NOS: “We proberen een proefproces uit te lokken. Alles wat helpt om dit bespreekbaar te maken en een gesprek te laten ontstaan tussen cannabisondernemers en de overheid. Kom maar op, wij staan in de loopgraven tegenover justitie.”

Open avond bij Tree of Life

Een tip tenslotte: op dinsdag 11 oktober organiseert Cannabis Social Club Tree of Life een open event om de club en de plannen voor de toekomst aan een breder publiek te presenteren. Van 19.00 tot 22.00 uur bij Mediamatic, Dijksgracht 6 in Amsterdam.

(advertentie)