(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Honderdduizend mensen op het Malieveld in Den Haag, op een gratis festival waar tolerantie centraal staat: dat is de droom van coffeeshop-ondernemer Jo Koopman en muzikant Henk Westbroek. VOC-voorzitter Derrick Bergman is ook betrokken en vertelt ons alles over dit mooie cannabis initiatief!

Veteraan in cannabisland

Op de website tolereer.nl schrijven de initiatiefnemers: ‘Het is de bedoeling dat dit gratis toegankelijk festival met  een keur van de grootste namen uit de Nederpop de sfeer ademt van het roemruchte Holland Pop Festival in het Rotterdamse Kralingse Bos in 1970’.

nederland-tolerantDeze week kwam Jo Koopman en zijn rechterhand Raymond van Hoorn naar het VOC-kantoor om het ambitieuze plan te bespreken. Jo is wat je noemt een veteraan in cannabisland. Hij rookte zijn eerste joint in 1968, met dank aan de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders. Hij runde niet alleen een van de allereerste coffeeshops van Maastricht, soms was hij het enige adres waar de tevreden roker terecht kon. Nog steeds is Cool Running een begrip in Maastricht en ver daarbuiten.

Nederlandse Woodstock

Vanaf het prilste begin heeft Jo Koopman de cannabis scene zich zien ontwikkelen in Nederland. Met als startpunt het legendarische Holland Pop Festival in 1970, waar de politie voor het eerst actief gebruik en verkoop van cannabis tolereerde. Het festival ging de geschiedenis in als het Nederlandse Woodstock. Een tijd waarin tolerantie in de hele maatschappij hoogtij vierde. Niet alleen voor cannabis, maar ook voor homoseksuelen, bewust ongehuwde moeders, buitenlanders, gehandicapten, psychiatrische patiënten…

Het Tolerantie Festival moet één groot positief statement worden, tegen de verharding en voor tolerantie. De bedoeling is dat de coffeeshops het evenement sponsoren

Eerder dit jaar sprak Jo met Henk Westbroek, die hij kent sinds hij een clip opnam in de Cool Running, over hoe de tolerantie onder druk is komen te staan sinds het begin van deze eeuw. En ook over hoe de coffeeshops de tolerantste plekken van Nederland zijn. Al pratend ontstond het idee voor een groot gratis popfestival met tolerantie als centraal thema. Op 15 september kondigden ze samen hun plannen aan in dagblad De Limburger.

524a3838

Muzikant Henk Westbroek (links) en coffeeshophouder Jo Koopman roepen alle shops op om het Tolerantie Festival te sponsoren…

Smeerolie van samenleving

“Tolerantie is de smeerolie van de samenleving,” aldus Westbroek in De Limburger, “Maar wat zie je in de praktijk? We worden erg onaardig voor elkaar. Van het gedoogbeleid en de tolerantie van de jaren zeventig is weinig meer over.” Het Tolerantie Festival moet één groot positief statement worden, tegen de verharding en voor tolerantie. De bedoeling is dat de coffeeshops het evenement sponsoren; Jo en Raymond zijn druk bezig met de fondswerving.

VOC steunt festival

Omdat het VOC het initiatief toejuicht en ondersteunt, ben ik deze week toegetreden tot het comité van aanbeveling. Ik bevind me in goed gezelschap; behalve Henk Westbroek zitten ook DJ’s Rob Stenders en Gijs Staverman en burgemeester van Utrecht en voormalig VVD voorzitter Jan van Zanen aan tafel…

Als afsluiter voor nu deze clip van Het Goede Doel, de populaire nederpopband waarin Henk Westbroek vroeger zat, met de toepasselijke song ‘Tolerantie’:

 

(advertenties)