(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds ze in 2012 burgemeester van Helmond werd, belooft Elly Blanksma (CDA) dat er een tweede coffeeshop zal komen in de stad. Bij de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie herhaalde ze dat voornemen nog maar eens. Ze gaat het aantal shops uitbreiden, “alleen niet nu”. 

Eén coffeeshop voor bijna honderdduizend Helmonders

Het moet één van de langst lopende soapseries in Nederwietland  zijn: de tweede coffeeshop in Helmond. Want deze vlakbij Eindhoven gelegen stad met bijna 95.000 inwoners heeft maar één shop, die ook nog eens buiten het centrum zit.

De vorige burgemeester, Fons Jacobs (CDA), verstrekte in 2010 een vergunning  voor een tweede coffeeshop. Kort voor de opening op 1 juli reed er een auto naar binnen bij Carpe Diem en op 30 juli werden er twee granaten naar binnen gegooid. Jacobs sloot de shop voor vier maanden en later definitief.

Het pand links huisvest de voorlopig enige coffeeshop in het 95-duizend inwoners tellende Helmond: Bonne Ville. [foto: Google Streetview]

Flauwekul

Aan het einde van dat jaar verschenen er politiecabines bij de burgemeester in de straat; hij zou ernstig bedreigd worden. Wat er in deze periode echt speelde is nooit opgehelderd. Jacobs zelf weet nog steeds niet waar de bedreigingen vandaan kwamen en of ze misschien zelfs waren “gebaseerd op flauwekul”.

Uit onderzoek van website Sargasso blijkt dat Jacobs, voorstander van een tweede coffeeshop, destijds nogal solistisch te werk is gegaan. En ook dat de ondernemer die Carpe Diem runde volledig geruïneerd is achter gebleven.

Je stapt niet zomaar over naar een… coffeeshop

Met zo’n voorgeschiedenis kan ik me voorstellen dat de huidige burgemeester zorgvuldig te werk gaat. Maar Blanksma maakt het wel erg bont. Ze is nu bijna elf jaar burgemeester en nog steeds is er geen tweede coffeeshop geopend.

Als 11 jaar belooft burgemeester Elly Blanksma (CDA) dat er een tweede coffeeshop komt in haar Helmond… [foto: LinkedIn]

‘Niet iedereen gelooft nog dat het gaat gebeuren zolang Blanksma het voor het zeggen heeft’, constateerde het Eindhovens Dagblad vorige week met gevoel voor understatement.

Blanksma liet bureau Breuer&Intraval twee keer onderzoek doen, in 2021 en dit jaar, en besloot op basis daarvan dat er voorlopig geen extra shop komt. Uit de onderzoeken blijkt volgens de burgemeester dat “softdrugsgebruikers niet zomaar van een illegale handelaar overstappen naar een coffeeshop”.

‘Dan heeft het voor mij geen zin’, sprak de burgemeester vorige maand.

 

Geloofwaardigheid politiek in het geding

Bij de raadsvergadering van 11 juli zei Blanksma dat ze wakker heeft gelegen over het vervolgonderzoek. Maar ze wil het nu niet, een tweede shop: ‘Zolang ik geen grip heb op kwaliteit en prijs én niets kan doen om de gebruiker echt naar de coffeeshop te krijgen, biedt het te weinig meerwaarde.’

Waar Blanksma eerder zei dat ze de wietproef af wil wachten, liet ze die eis nu vallen. Echt kwalijk is deze reden die ze geeft om nog steeds geen tweede shop toe te staan: ‘Je verstoort een crimineel circuit en weet niet wat de gevolgen zijn.’

Dus: om de dealers niet boos te maken, komt de burgemeester niet aan hun handel. Dat dealers meestal aan alle leeftijden verkopen en minderjarige Helmonders dus makkelijk aan cannabis kunnen komen, neemt ze blijkbaar op de koop toe. En wat denkt Blanksma dat het met de geloofwaardigheid van de politiek doet als je elf jaar lang meer coffeeshops belooft, maar die belofte niet nakomt?

De raadsleden in Helmond proberen het wel. Ze stellen kritische vragen, maar ze bijten niet door. Voor de zoveelste keer nemen ze genoegen met de antwoorden van de burgemeester. Tijd voor vakantie…

[… en dat klopt, onze columnist is weer terug op CNNBS op dinsdag 8 augustus]

[openingsbeeld: Kemedo/Shutterstock]
(advertentie)