(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wessel heeft een probleempje met zijn allereerste autoflower zaailingen. Het blad ziet er een beetje misvormd uit en de plantjes zien er in het geheel niet erg gezond uit. Dit ondanks alle goede zorgen, het LED kweeklicht en het water dat hij netjes om de dag aan de plantjes heeft gegeven. Kijken of ze volgens Lieve Muna nog te redden zijn, en hoe?

De eerste autoflower zaailingen van Wessel worden volgens mij met veel aandacht behandeld. Ze hebben een fijn onderkomen in een kweektent en staan onder een full spectrum LED kweeklamp. Ze hebben de nieuwste air-pots en meer dan genoeg ruimte voor de wortels tot hun beschikking, en krijgen netjes om de dag water. Toch gaat het niet goed met de plantjes; een blad ziet er enigszins aangevreten uit en ze groeien langzaam.

 

Naam
Wessel
Onderwerp
Blad van zaailing ziet er niet goed uit
Bericht
Hallo Lieve Muna, ik heb vandaag precies een week geleden voor het eerst ontkiemde autoflower zaadjes in de grond gepoot. Het leek de eerste paar dagen erg goed te gaan, maar na een bult research te hebben gedaan zien de zaailingen er toch niet zo mooi uit.

Ik kweek in een kleine tent met de Mars Hydro TS1000, deze brandt nu op 40%, en hangt zo’n 30 cm van de potten af. De temperatuur en luchtvochtigheid zitten consistent op 70% en 25 graden en ik heb de zaadjes direct in een grote pot gepoot. De plantjes hebben om de dag water gekregen met een pH-waarde van 6,4 tot 6,8.

Wat opvalt is dat de bladeren horizontaal naar één kant groeien en bij een van de twee zaailingen mist een gedeelte van een blad. Dit is vanaf de eerste dagen al het geval maar het begint nu wel erg op te vallen. Ik ben bang dat de plantjes toch te veel water hebben gehad of te dicht op de lamp staan.

Hopelijk zijn de plantjes niet te ver heen en weet jij wat er met ze aan de hand is.

Bijlagen

 

Hoi Wessel, bedankt voor je vraag en foto’s. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. De plantjes zijn nog klein dus je vraagt je vast af hoe lang je eerste autoflowers het op deze manier zullen volhouden. Wat mij betreft niet heel lang als je niets aanpast. Aan de andere kant denk dat ze best snel kunnen herstellen als je wel ingrijpt.

De pH-waarde is wat aan de hoge kant maar dat is niet het probleem. Zeker als je biologisch kweekt en biologische voeding gebruikt kun je prima kraanwater gebruiken met een wat hogere pH-waarde. Helemaal als je ook nog wat bodemleven aan de aarde toevoegt. Nuttige bacteriën en trichoderma schimmels en dergelijke.

Te veel water

Het probleem is een probleem dat heel veel kwekers in het begin van hun kweekavonturen meemaken. Je geeft het zelf ook eigenlijk al aan; de plantjes hebben te veel water gehad. Je moet het jezelf maar niet verwijten want je geeft al heel snel te veel water als je een kleine zaailing in een grote pot zet. Je denkt, ‘ik doe het goed door om de dag water te geven’, maar al dat water trekt gewoon direct de aarde in.

Als gevolg daarvan staat je zaailing dan al snel te nat, en zeker als de luchtvochtigheid ook nog eens 70% is, verdampt het ook bijna niet. De wortels doen vervolgens ook nauwelijks moeite om te groeien, want die hebben immers al te veel water tot hun beschikking. De oplossing is dan ook simpel; zorg dat je zaailingen in wat drogere aarde komen te staan.

Autoflowers kun je ook verpotten

De vochtigheid van aarde is voor zaailingen veel beter te regelen in een kleiner potje. Ik weet wel dat veel kwekers autoflowers direct in een grote pot zetten maar ik doe dat liever niet. Het is daarnaast ook zo dat autoflowers tegenwoordig groot genoeg worden om ze eerst even twee tot drie weken in een klein potje te laten voorgroeien. Plus, wat niet veel mensen weten, is dat autoflowers in principe gaan bloeien als ze volwassen zijn, en niet na een vast aantal weken.

Voor deze plantjes heb je twee opties. Je kunt ze even voorzichtig en met een flinke schep aarde uitgraven en overzetten in een kleiner potje. Maar je kunt ook overwegen om gewoon even een paar dagen geen water te geven en voor wat meer luchtcirculatie te zorgen. Je gebruikt namelijk air-pots dus de aarde kan daarin vrij snel drogen. Een extra ventilator op de potten zal hierbij helpen.

Ik denk wel dat ze het snelste zullen opknappen als je ze wel even uitgraaft en overzet. In dat geval kun je ook meteen de aarde in de air-pots checken om te zien of die inderdaad erg nat is. Over het blad zou ik me niet te veel zorgen maken; dat trekt vanzelf weg als de plantjes gezonder worden. Er komen nog genoeg nieuwe en mooie bladeren aan de plantjes dan.

-xxx- Muna

(advertentie)