(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De kweektent van G. is goed gevuld en zijn White Choco Haze planten hebben ook al behoorlijk grote wiettoppen. Maar goed, dat is dan ook niet waarom hij de hulp van Lieve Muna inroept want dat zijn de bladeren. Deze beginnen te vergelen en dat begon na het gebruik van wat extra PK 13/14. Was dat misschien iets te veel van het goede?

G. is bang dat zijn oogst ten onder gaat aan een bladprobleem. Ik kan me goed voorstellen dat hij zich zorgen maakt want hij heeft al best veel wiet te verliezen. Maar met een beetje liefde en goede zorgen natuurlijk ook te winnen, dus laten we daarvoor gaan. Kijken wat er precies aan de hand is en wat ik daaraan kan doen.

 

Naam
G.
Onderwerp
Muna, ik heb je hulp nodig!!!
Bericht
Beste Muna, ik heb een probleem.

Tot nu toe waren jouw artikelen altijd mijn vraagbaak tot eventuele oplossingen. Echter is er nu het volgende aan de hand: ik heb een aantal White Choco Haze dames staan, op een oppervlakte van 1,50 x 1,50. Voor het eerst onder LED’s van het merk SANlight. Ik heb drie lampen van elk 215 Watt aan vermogen op een afstand van 40 cm. In het verleden heb ik altijd met HPS gewerkt.

De dames krijgen als voeding de Canna Terra lijn, Canna Flores, Canna Rhizotonic en Canna Boost.

De EC stelde ik af op 1,6 tot ongeveer negen dagen geleden. Toen heb ik twee keer PK 13/14 toegevoegd. En het leek erop dat kort erna het probleem begon (zie foto’s). Vervolgens na twee keer PK 13/14 ook niet meer te hebben gebruikt en terug te zijn gegaan naar de basis van een EC van 1,6. Dat was mét PK 13/14 een EC-waarde van 1,9.

Nu geef ik vervolgens water met een EC waarde van 1,2 maar het lijkt erop dat het probleem zich begint te verspreiden. Geef ik te veel voeding? Moet ik al overschakelen naar water? De pH-waarde is altijd 6,0 of soms 6,1, ook met de voeding erbij. De dames gaan nu ongeveer week zes in als ik het zo gok op hun uiterlijk. Ik wil deze afrijpingsfase heel graag zien te redden!!

De foto’s laten de verschillende fases zien van het blad. Wil je mij helpen mijn oogst te redden?

Groetjes, G.

Bijlagen

 

Hoi G. bedankt voor de foto’s en je vraag. Leuk om te horen dat mijn vragenrubriek je vaker geholpen heeft om je planten groen te houden, alleen deze keer lukt dat niet helemaal begrijp ik. Ik zie de roestige plekken natuurlijk. Ik zie echter ook een paar planten met mooie groene bladeren, die er geen last van lijken te hebben. En in het midden staat een top waarvan het blad bijna helemaal verdord is.

Hoe is het klimaat?

Je beschrijft je pH- en EC-waardes vrij uitgebreid maar ik ben ook benieuwd naar het klimaat in je kweekruimte. Het is immers zomer, en op sommige dagen ook behoorlijk heet buiten. Ik kan me zo voorstellen dat het in je kweektent ook erg heet wordt als het buiten 30 graden is. Dit zal de verdamping van het water in je potten ook versnellen, en is wel iets om rekening mee te houden.

Uitgedroogde aarde?

Er staan zogezegd dus ook planten die geen last van de problemen lijken te hebben, en anderen die er extra veel last van hebben. Daarom raad ik je aan om de planten even uit de tent te nemen en even het gewicht te voelen. Er is best een kans dat er planten zijn waarvan de aarde een keer is uitgedroogd, en die nu niet goed meer water opnemen. Het valt ook op dat de planten met de meeste vergeling wat meer topontwikkeling laten zien, dus misschien hebben die gewoon wat meer water nodig en zijn ze wat te kort gekomen.

Als je planten verder samen in een grote lekbak staan, en sommigen nemen niet goed water op, dan gaat al dat lekwater weer naar andere planten. Sommigen krijgen hierdoor te veel terwijl anderen te droog staan. als water te snel verdampt heeft dit verder ook invloed op de EC-waarde in de potten. Je geeft water met een EC van 1,6 (1,9 met PK 13/14) maar als het snel verdampt kan de EC in de aarde snel oplopen.

Yuccah of een druppel afwasmiddel

Als je merkt dat sommige planten inderdaad uitgedroogde aarde hebben, ga dan even na of dat ook de probleemplanten zijn. In dat geval heb je meteen de oorzaak van je probleem gevonden maar het is sowieso een heel goed idee om de aarde weer goed te krijgen nadat het een keer is uitgedroogd.

Dat kun je doen door de planten een keer afzonderlijk water te geven met een uitvloeimiddel erin. Als uitvloeimiddel raad ik iets met de natuurlijke uitvloeier yuccah erin. Als de nood heel hoog is kun je echter ook éénmalig water met een druppel afwasmiddel gebruiken. De planten met gezonde aarde kun je hierbij natuurlijk overslaan, en wellicht wil je daarna afzonderlijke schalen/lekbakken onder je potten zetten.

Voedingsadvies

Qua voeding zou ik in ieder geval even stoppen met de Rhizotonic, want het wortelgestel groeit nu toch niet meer veel nu de bloei al zo ver gevorderd is. De PK 13/14 werkt wel goed in combinatie met Rhizotonic volgens Canna, maar ik raad je voor de zekerheid aan om het even bij de bloeivoeding te houden nu, dus ook de Boost kan weg. Boost versnelt de stofwisseling maar die zal met de warmte ook wel snel genoeg verlopen.

Verlaag de EC-waarde voor de zekerheid ook maar wat, en zeker als je weet dat het erg warm gaat worden en ook geen uitgedroogde aarde kunt vinden. In dat geval lijkt het me erg logisch dat de hogere EC-waarde toch de boosdoener is geweest. Verder kunnen wietplanten best goed bij een lagere EC-waarde gedijen; veel beter dan bij een te hoge EC-waarde in ieder geval.

De problemen zien er inderdaad uit als een overschot aan fosfor en kalium, maar dat komt denk ik door een te snelle verdamping door de warmte. Je planten zitten in ieder geval nog goed in het blad, dus als je ze toch een voor een even onder handen neemt, zou ik de probleembladeren meteen verwijderen. Dat brengt meteen ook wat extra lucht in het gewas, en ziet er meteen wat frisser uit. De vergeelde bladeren zullen daarnaast toch niet meer groen worden.

Check bij die ene top in het midden meteen ook even of daar geen toprot aan het groeien is. Het is verdacht als bladeren in een dikke top helemaal afgestorven zijn, en toprot midden in zo’n top is daar vaak de oorzaak van. Ik hoop dat je oogst hiermee gered is G. Nog een paar weekjes volhouden, en dan wordt het zo te zien smullen van een mooie White Choco Haze!

-xxx- Muna

(advertentie)