(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Gaatjes in blaadjes van een zaailing

Freddy heeft drie Gorilla Glue autoflower zaailingen maar met ééntje gaat het niet zo lekker. Het plantje is wat vergeeld en heeft een paar kleine gaatjes in de twee eerste gekartelde blaadjes. Zou het nog goed komen met dit plantje vraagt hij, en wat is er nog aan te doen? Lieve Muna geeft advies.

Ik kreeg deze week een hulpvraag van Freddy, die zoals je in het intro hebt gelezen, een zaailing heeft met gaatjes in de eerste twee bladeren. Deze gaatjes zijn denk ik niet zo uit het zaadje gekomen, dus laten we kijken wat de mysterieuze gaatjes veroorzaakt kan hebben. De vraag is of het nog goed komt, en ik denk dat dat met de juiste zorg wel moet lukken. Lees je weer mee?

 

Naam
Freddy
Onderwerp
Autoflower (Gorilla Glue) met gaatjes in de eerste blaadjes?
Bericht
Goedemiddag Muna,

Het volgende is er aan de hand: ik heb op 7 juni drie zaadjes geplant. Rechtstreeks in de pot waar ze ook in verder groeien. Niks voorkiemen of ontkiemen maar gewoon puur natuur zoals het moet toch????

Maar nu het volgende. Op 9 juni kwam de eerste al boven. De andere twee zagen op 10 juni het daglicht. Er zit er echter één bij bij die al gelijk gaatjes heeft??? Zie ook de foto,’s, ze zijn van 16 juni. Het plantje is ook nog heel klein dus gaat dit nog goed komen????

Het plantje dat op 9 juni is uitgekomen gaat super volgens mij, maar de andere twee en vooral het plantje met gaatjes gaan niet zo super, vergeleken met de anderen.

Met vriendelijke groet, Freddy

Bijlagen
Gaatjes in blaadjes van een zaailing

 

Hoi Freddy, bedankt voor je vraag. Voordat ik daarop in ga wil ik het eerst even hebben over het ontkiemen. Het is superfijn dat jouw zaden alledrie netjes binnen enkele dagen boven de grond zijn gekomen, maar bij velen gaat het ook mis als ze hun zaadjes rechtstreeks in de grond kiemen.

Ontkiemen zoals het hoort?

Soms kiemen zaden onder de grond wel, maar lukt het de kiempjes niet om boven de grond uit te komen. Ook kun je onder de grond niet zien wat er gebeurt, waardoor mensen de zaadjes weer gaan opgraven, en andere keren droogt de toplaag van de aarde, en dus het zaadje uit.

Puur natuur is het inderdaad wel, want daar kiemen wietzaden ook gewoon in de grond. Maar de natuur levert dan ook honderden zaden, zo niet duizenden. Maar een klein deel van deze zaden wordt in de natuur daadwerkelijk een nieuwe plant.

Dus hoewel in de grond ontkiemen zeker natuurlijk is, ben ik het niet met je eens dat het zo hoort. Sowieso heeft iedereen zijn eigen voorkeur voor het ontkiemen, maar de kans op succes wordt veel groter als je het wel even apart voorkiemt. Ik doe het zelf het liefste op de koffiefilter-methode. Daarmee worden mijn worteltjes altijd kaarsrecht, en omdat ik kan zien hoe lang het worteltje is kan ik ze op het ideale moment planten.

Gaatjes in de blaadjes

Dan de gaatjes die in de eerste blaadjes van een van de zaailingen ziet. Dit kan mogelijk een beschadiging zijn die tijdens het kiemproces is ontstaan. Het valt me op dat ik ook geen gezonde lobblaadjes zie, dus dat zou er iets mee te maken kunnen hebben. Misschien zijn die ook wel aangevreten of zelfs opgegeten.

Het valt me ook op dat de zaailing met gaatjes ook een beetje vergeeld is, en ik denk dat dat komt door te veel water. De aarde zal wat te nat (geweest) zijn, waardoor het worteltje als het ware verstikt, en het plantje niet goed water en voeding kan opnemen.

Te natte aarde is een probleem dat vaak voorkomt bij kleine zaailingen die al meteen in een grote pot staan. De grote hoeveelheid aarde neemt veel water op. Dat zakt omlaag, waardoor je steeds meer blijft geven, tot het uiteindelijk te nat wordt voor de zaailing.

Dit zorgt ervoor dat je plantje verzwakt is, en verzwakte plantjes zijn altijd een gewilde prooi voor allerlei soorten beestjes. Dat is ook puur natuur maar ik zou toch niet zeggen dat het zo hoort. Het is de manier van de natuur om plaats te maken voor alleen gezonde plantjes, en hoort bij de evolutie. Zo zullen alleen de sterkste planten met de sterkste genen overleven.

Ik vermoed zelf dat het hier om ongedierte gaat. Misschien heeft een klein rupsje of een of andere larve van je plantje gesnoept, of een ander beestje. Waarschijnlijk zijn het er niet veel, gezien de kleine beschadigingen, dus wordt het ook lastig om ze te kunnen zien.

Ik raad je wel aan om even goed te zoeken. Kijk even goed onder de blaadjes en in de aarde met een vergrootglas. Mocht je iets vinden dan kun je het natuurlijk meteen verwijderen en doodmaken. Mocht je niets vinden dan kun je eventueel proberen met een spray van water, een beetje neemolie en een druppel afwasmiddel maar dat zal je plantje ook niet leuk vinden gezien haar huidige staat.

Misschien is het daarom beter om goed op te letten dat het niet erger wordt, en je plantje eerst weer gezond proberen te krijgen. Geef dus even geen water, want de aarde is volgens mij al te nat. Let wel op dat de bovenste laag van de aarde niet uitdroogt.

Je kunt proberen om wat huishoudfolie over de pot te spannen, maar laat een gat over waar het plantje doorheen kan steken. Een andere manier is om de toplaag van de aarde te bedekken met een laagje mulch. Dit kan van alles zijn. Hooi, stro of bijvoorbeeld een laagje boomschors uit het tuincentrum. Zo blijft de toplaag nat genoeg, zonder dat je meer water hoeft te geven.

Een andere mogelijkheid is om het plantje heel voorzichtig en met een flinke schep aarde en al, over te potten in een klein voorgroeipotje. Probeer om geen wortels te beschadigen. Deze operatie zal wel even een shock opleveren maar als ze daarvan herstelt wordt het een stuk makkelijker om de waterhuishouding in orde te houden. En misschien ben je de eventuele beestjes dan ook meteen kwijt.

Veel succes met je plantje Freddy, ik hoop dat ze er bovenop komt.

-xxx- Muna

(advertentie)