(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onze Lieve Muna kreeg deze week een vraag van Mona, die voor het eerst in haar leven drie wietplantjes heeft staan. Hoewel, het zijn eigenlijk nog geen wietplantjes maar zaailingen, en één van de drie zal misschien nooit een wietplant worden. Het jonge plantje heeft namelijk een zwakke plek heeft in haar stammetje, en nu is Mona bang dat het helemáál afbreekt.

Op het eerste gezicht zien de drie Haze Berry plantjes van Mona er best goed uit. Ze hebben een mooie groene kleur en schijnbaar alleen wat tijd nodig om flink te groeien. Maar schijn bedriegt, want met één van de zaailingen gaat het toch niet zo lekker. Deze heeft een zwakke plek in haar steeltje, en om te voorkomen dat ze helemaal knakt heeft Mona haar wat dieper ingegraven. Lees je weer mee?

 

Naam
Mona
Onderwerp
Stervende zaailing
Bericht
Lieve Muna, ik heb vorige week drie zaadjes (Haze Berry) laten ontkiemen. In het begin verliep alles heel goed, maar nu begin ik te merken dat één van de drie er heel wat slechter aan toe is. Dit is de allereerste keer dat ik wietplantjes laat groeien, dus ik heb helemaal niet veel ervaring.

Eerst merkte ik dat het zwakke zaailingetje minder snel groeide dan de andere twee, en dat die ook donkerder groen was. Maar sinds gisteren begon hij heel slap te hangen. In het midden van het steeltje zit er ook een vernauwing (zwak plekje) waardoor ik bang ben dat hij zo meteen volledig kapot breekt.

Ik heb hem nu zo diep in de grond gestoken (in een ander potje) zodat het zwakke steeltje ondersteund wordt door de aarde, maar ik ben bang dat hij het niet meer redt. Hij staat nu als enige ook even niet in de volle zon.

Ik zou heel graag willen weten, van iemand met wel ervaring, wat ik nu het best doe…

Alvast bedankt,

Met vriendelijke groeten
Mona

Bijlagen

 

Hoi Mona, bedankt voor jouw vraag.

Leuk om eindelijk eens een bijna-naamgenoot in mijn rubriek te kunnen helpen. Ik hoop althans dat ik je kan helpen, want het zou ook al te laat kunnen zijn en soms is er gewoon niets te doen aan zo’n zwakke plek in het steeltje van een zaailing. Als er namelijk helemaal geen sappen meer door het steeltje kunnen dan houdt het op voor het plantje.

Twee oorzaken van zwakke steeltjes

Wanneer cannabis zaailingen een zwakke plek in hun steel of stam hebben, dan kan dat eigenlijk maar twee oorzaken hebben. Het stammetje kan bij het opkomen zijn gaan schimmelen, of het stammetje kan gewurgd worden als het velletje in het zaadje om het stammetje blijft zitten, en daar indroogt. Aangezien de zwakke plek bij jou ongeveer halverwege het steeltje lijkt te zitten vermoed ik dat het steeltje in dit geval last heeft van een schimmel.

Stamrot

Schimmel op het steeltje van een zaailing kan ontstaan als de aarde na het kiemen te nat is, en de luchtvochtigheid hoog, in combinatie met een wat lage temperatuur. Dit wordt ook wel stamrot genoemd, of in het Engels damping off, en komt bij allerlei plantensoorten voor. De schimmels die er verantwoordelijk voor zijn komen uit de aarde en zijn Pythium, Botrytis en Fusarium.

Ik heb een stockfoto gezocht waarop het te zien is maar kon helaas geen foto van een cannabis zaailing vinden met dit probleem. Hieronder zie je daarom een foto van een paprika zaailing, maar het probleem is hetzelfde voor cannabis zaailingen.

Een paprika zaailing met stamrot. Foto: Subarna Kandel, Shutterstock

Wurging

De tweede oorzaak waardoor de stam of steel van een zaailing dichtgeknepen kan worden is wurging. Dit gebeurt wanneer het vliesje dat in het zaadje zit, om het steeltje blijft zitten na het ontkiemen. Als het vliesje dan opdroogt wordt het hard en kan het het steeltje als het ware wurgen. Ik denk niet dat dit het probleem is in dit geval, want doorgaans zit zo’n vliesje veel hoger op het steeltje, vlak bij de lobblaadjes.

Hieronder zie je een foto van Bio Bertje, van een zaailing met het vliesje nog om het steeltje. In dit stadium kun je het vliesje voorzichtig van het stammetje afpulken, en dat is dan ook wat Bio Bertje gedaan heeft. Hij heeft er ook deze video van gemaakt waarop je kunt zien hoe hij het velletje van het stammetje verwijdert.

Zaailing met het zaadvliesje nog om de stam.

Is Haze Berry nog te redden?

De belangrijkste vraag voor jou is natuurlijk, hoe red ik mijn Haze berry? Zoals ik al zei vermoed ik dat jouw plantje last van stamrot heeft. In dat geval kun je eigenlijk alleen maar afwachten om te zien of het plantje zich nog herstelt nu je haar dieper hebt ingegraven. De kans is klein maar soms groeit er nog een nieuw worteltje uit het deel van het stammetje boven de zwakke plek als dat onder de grond zit.

In het geval dat je zaailing door het vliesje gewurgd wordt, zou je het vliesje net zoals Bio Bertje moeten verwijderen. In dat geval zou je het weer moeten uitgraven wat natuurlijk ook een groot risico is. Als je zeker weet dat er een vliesje om het steeltje zit kun je het proberen maar misschien is het beter om het plantje even te laten gaan. Ook met een vliesje om het steeltje kun je namelijk het geluk hebben dat je plantje nog een nieuw worteltje gaat aanmaken.

-xxx- Muna

(advertentie)