(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ken is aan zijn eerste kweekronde begonnen met twee Skunk en nog eens twee Critical planten. Hij heeft een lekkere ruime kweektent en een LED kweeklamp aangeschaft, en gebruikt kokos en perliet om zijn plantjes in groot te brengen. Het probleem is alleen dat de vier jongedames er een beetje zielig bijstaan. Hopelijk kan Lieve Muna helpen want de plantjes kunnen wel wat hulp gebruiken...

Ik kreeg deze week een mail van Ken. Hij heeft een mooie kweektent, een ‘blurple’ LED kweeklamp en vier jonge zaailingen, die het helaas niet zo lekker doen. Zelf kan hij niet precies achterhalen wat er precies voor zorgt dat zijn zaailingen wat zielig lijken. Kijken of ik wel wat verbeterpunten kan aanwijzen. Lees je mee?

 

Naam
Ken
Onderwerp
M’n zielige zaailingen, heb wat hulp nodig van Muna…
Bericht
Hallo Muna, ik vind dat m’n zaailingen er wat ‘zielig’ bij staan, en ik weet niet goed waarom dit is. Het is de eerste keer dat ik plantjes zet. Bij enkele staan de blaadjes omlaag en bij ene wat omhoog, dit kan zijn van te veel of te weinig water.
Ik heb er veel over opgezocht van wat m’n probleem kan zijn maar ik vind maar geen deftig antwoord. Daarom zal ik proberen zo veel mogelijk info te geven, en hopelijk kan je me wat verder helpen.Ik kweek in een tent van 120 cm op 120 cm op 200 cm. Ik gebruik een Sonlight Led Apollo PLUS Hyperled lamp (voor het moment) maar ik heb al een andere gekocht omdat de LED’s bij die Sonlight blijkbaar nog wat licht geven als m’n schakelklok uit staat.Ik heb m’n afzuiging al een beetje opstaan en ik gebruik geen ventilatoren. Ik heb nu een lichtschema, en van 2u tot 8u is het licht uit. Dus tot ik de andere lamp heb trek ik altijd rond 2u de stekker van m’n lamp eruit, en doe ik die er om 8u terug in. De lamp hangt ongeveer 30 cm van de bovenkant van m’n zaailingen.

Ik heb m’n vier zaadjes op 18-05-23 geplant (2x Critical en 2x Skunk, fotoperiode zaden geen autoflowers). Ze staan in kleine potjes met kokosvezel en perliet, en ik geef ze pas water als de bovenste 2 tot 3 cm van m’n grond droog is. Ik zie dat de pH-waarde tussen de 6 en 6,6 is.

Ik doe ook altijd een heel klein beetje Voodoo Juice (wortelstimulator) bij m’n water en ik geef m’n zaailingen nooit te veel water (enkele ml per keer). Ik heb ook nog Sensi Grow A & B, moet ik misschien hiervan ook wat geven? M’n temperatuur is overdag altijd tussen de 20 en 25°C en ’s nachts wat minder.

M’n luchtvochtigheid is altijd rond de 45% en 60%. Ik heb geprobeerd om wat bakjes water neer te zetten, en een emmer met daarin een handdoek die ik in m’n tent ophang. Ik spuit ook wat water met een waterspuit rond m’n bakjes om de luchtvochtigheid wat hoger te krijgen, maar zonder succes. Hopelijk kun je me wat verder helpen Muna.

Alvast bedankt, en groetjes van Ken

Bijlagen

 

Hoi Ken, leuk dat je me schrijft. Ik ben het wel met je eens dat je plantjes er nog een beetje zielig uitzien. Maar maak je geen zorgen want ze zijn nog klein en er valt genoeg te verbeteren. Zodra ze lekker aanslaan zul je zien dat ze ineens ook een stuk sneller groeien.

Ik denk trouwens niet dat er één ding is waardoor je plantjes er wat pips bijstaan. Het is een combinatie van factoren maar gelukkig heb je me veel informatie gegeven dus ik kan overal op in gaan.

Blurple LED

Laat ik beginnen met je lamp en de manier waarop je het 18/6 lichtschema regelt. De LED is een wat ouder type LED die ook wel een ‘blurple’ genoemd wordt, vanwege het blauw/paarse licht. De term ‘blurple’ is dan ook een samenvoegsel van blue en purple. Dit soort lampen hoeven een goede groei niet in de weg te staan maar kunnen je plantjes wel verbranden als je zowel de groei- als de bloeischakelaar in gebruik hebt. In dat geval adviseer ik je om de bloeistand uit te zetten en alleen de groeistand te gebruiken. De bloeistand kun je het beste pas gebruiken als de planten ook echt in bloei staan. Controleer ook even of 30 centimeter de juiste afstand is volgens de fabrikant.

Tijdelijk handmatig in- en uitschakelen moet geen problemen opleveren maar wietplanten houden wel van stabiliteit. Probeer dan ook niet te veel af te wijken van de tijden waarop je de stekker eruit trekt, en weer in het stopcontact steekt.

Een beter klimaat

Qua luchtverversing en luchtcirculatie kan het ook wat beter. Je schrijft dat je de afzuiging al een beetje hebt opstaan, en ik denk dat je bedoelt dat je de afzuiger af en toe aan hebt staan. Verder gebruik je geen ventilator als ik het goed begrijp. Ik raad je aan om dat wel te doen, en om de afzuiger daarnaast gewoon constant aan te zetten. De afzuiger zorgt voor de aanvoer van verse lucht, en een ventilator geeft je planten een licht windje. Dit is belangrijk genoeg voor wietplanten om vanaf het begin meteen goed te regelen. De verse lucht brengt namelijk genoeg CO2 aan voor de fotosynthese, en een beetje wind zorgt ervoor dat de stammetjes van je planten sterker worden. Dat geeft ze meteen een minder zielig uiterlijk.

Kweken op kokos

Je gebruikt een medium dat bestaat uit kokos en perliet, en dat is een uitstekende keuze. Overbewateren is bijna niet mogelijk op kokos dus ik denk niet dat je plantjes te nat staan. Kokos is echter wel een vorm van hydrokweken, wat betekent dat je planten vanaf het begin voeding nodig hebben. Zowel de kokos als de perliet bevat namelijk geen voedingsstoffen. De voeding die je hebt is een minerale voeding dus die kun je prima gebruiken voor een kweek op kokos. Ik raad je aan om de wortelstimulator even te laten voor wat het is en over te stappen op de voeding. Kijk even op de flessen wat de aangeraden hoeveelheid voeding is voor zaailingen, en gebruik dan nét wat minder dan dat voor de zekerheid.

Daarnaast heb je bij kokos ook nog een calcium/magnesium toevoeging nodig. Dat heeft te maken met kationen-uitwisseling die ervoor zorgt dat het medium zelf ook calcium en magnesium ‘verbruikt’. Ik raad je daarom aan om een flesje CalMag in huis te halen en dat met het voedingswater mee te geven. Ieder voedingsmerk heeft wel een gecombineerde CalMag en het maakt niet uit welke je kiest.

De pH-waarde is bij een kweek op kokos ook van belang. Je schrijft dat je een pH-waarde tussen de 6 en 6,6 is. Een pH-waarde van 6 is prima maar 6,6 is iets te hoog. Idealiter wil je op kokos namelijk een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5.

Luchtvochtigheid

Tot slot is de luchtvochtigheid inderdaad wat aan de lage kant. Hiervoor kun je inderdaad bakjes met water neerzetten en natte handdoeken ophangen. Deze zullen de luchtvochtigheid wel wat omhoog helpen. Een lage luchtvochtigheid is echter niet zo’n enorm probleem, en als de plantjes het verder naar hun zin hebben groeien ze daar wel overheen. Vervolgens zal de luchtvochtigheid vanzelf hoger worden als je planten groter worden, en de bladeren hun vocht gaan verdampen.

Veel succes met aanpassen Ken, en alvast heel veel plezier gewenst van je eerste oogst. Hou er rekening mee dat het een zomerkweek is, en je wellicht ook nog met hoge temperaturen te maken gaat krijgen…

-xxx- Muna

(advertentie)