(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Growhub is zijn eerste kweek begonnen, en dat gaat lekker. Zijn nieuwste zaailingen laten alleen wat bladproblemen zien, en hij vermoedt dat dat door de voeding komt die hij pas geleden gebruikt heeft. Lieve Muna meent echter heel wat anders te zien, en dan met name op de bladeren van de stekken die naast de jonge plantjes staan. 

Voor een eerste kweek ziet die van Growhub er erg voortvarend uit. Links en rechts staan een paar rijen stekken, maar het zijn de zaailingen waarover hij schrijft. Deze lijken namelijk wat bladproblemen te hebben, en wellicht heeft de pas gebruikte voeding daar wat mee te maken. Lees je mee?

 

Naam
Growhub
Onderwerp
Zaailingen met bladproblemen?
Bericht
Hallo Muna, ik hoop dat je mij kan helpen. Ik ben begonnen aan mijn eerste binnenkweek, en na het zien van Strain Hunters heb ik gekozen voor zaden van greenhouse (Cloud Walker, Chemical Bride en Ztrawberry). Ik had ook nog wat Cheese van Karma Genetics liggen.

Ik heb ze gelijk ontkiemd in de aarde, in 11-literpotten met Plagron light mix. Ik heb de grond een beetje vochtig gehouden en na drie dagen kwamen ze boven. Vervolgens begonnen ze wat te strekken en heb ik er maar een extra LED lampje boven gehangen, aangezien ze in een ruimte staan waar de 400 Watt HPS lampen vrij hoog hangen. Dit heeft goed gewerkt want ze kregen na 2, 3 dagen de eerste vertakkingen. Nu zijn we twee weken verder en heb ik er groeivoeding bij gedaan, en wel de Green House Powder Feeding.

Op de achterkant stond 3 g/l potinhoud maar heb dit op 30 gram per pot afgerond. Alleen nu begin ik na twee dagen toch wat bladproblemen te zien bij de Cheese en de Chemical Bride. De andere twee zien er wel oké uit, al vind ik ze meer op sla dan wiet lijken… Ik hoop dat ik niet te vroeg ben geweest met voeding; er zit namelijk al voor 2 tot 3 weken voeding in de lightmix.

Temp: +/- 24 ℃
Luchtvochtigheid: +/- 65%

Na wat speuren op internet denk ik zelf dat het misschien een calciumtekort is, door een te lage pH-waarde. Ik meet mijn pH momenteel met een pH-testkit; misschien is het wat onnauwkeurig daardoor.

Ik hoop dat je mij kunt helpen aan hand van deze informatie.

Met vriendelijke groet, Growhub

Bijlagen

 

Hoi Growhub,

Bedankt voor je vraag en de uitgebreide beschrijving. Ik moet zeggen dat je wel vooruitstrevend te werk gaat voor een eerste kweek, en behoorlijk wat planten hebt staan. De lightmix in combinatie met de Powder Feeding zorgt ervoor dat je planten voorlopig meer dan voldoende voeding hebben. Ik denk echter niet dat het te veel is, aangezien het vaste voeding betreft die langzaam vrijkomt.

De zaailingen op de foto’s laten in mijn ogen ook geen duidelijke tekens van te veel voeding zien. Ook zie ik geen aanwijzingen voor een calcium tekort. In dat geval zie je bij zaailingen namelijk eerder een bleke groeipunt. Ik denk dan ook niet dat je een probleem hebt met een verkeerde pH-waarde of te veel voeding. Al kan ik je gezien het aantal planten wel aanraden om te investeren in een goede pH- en EC-meter. Tenzij je puur biologisch gaat kweken dan.

Trips?

Ik heb echter wel het vermoeden dat er trips in je kweekruimte gekropen is. Ik dacht eerst namelijk wat kleine zilverkleurige vlekjes op je zaailingen te zien maar de Cheese staat wat te ver op de foto om het goed te kunnen zien. Als ik de onderste bladeren van de grotere planten echter wat beter bekijk, dan zie je dat daar allemaal kleine zilverkleurige plekjes op zitten. Check het zelf even van dichtbij. Als het geen opgedroogde kalkvlekjes van een besproeiing zijn, dan zijn het waarschijnlijk de sporen van trips.

De wittige of zilverkleurige vlekjes dat zijn volgens mij de sporen van trips. In het bijzonder zijn het vreetsporen, oftewel op deze plekken heeft een trips zich tegoed gedaan aan de sappen van je wietplanten. En het lijkt erop dat de sporen ook op de zaailingen zitten.

Het lastige van Trips is dat ze zo klein zijn, dat je de beestjes bijna niet kunt zien. Je moet dus goed op de bladeren letten en de sporen leren te herkennen. Als je er een keer mee te maken gehad hebt dan herken je ze echter wel, want het zijn hele duidelijke sporen die ze achterlaten.

Trips bestrijden

Het goede nieuws is dat Trips wietplanten niet zo snel dood zullen maken. Ze zuigen de sappen uit de bovenste laag van het blad. Als het er echter veel zijn – en het worden er zeker veel als je er niets aan doet – dan zullen ze de bladeren van je planten wel dermate beschadigen dat ze niet goed meer kunnen functioneren. De kwaliteit en de kwantiteit van je oogst gaat dan ernstig achteruit, en bovendien wil je de beestjes niet in je oogst hebben.

Trips kun je het beste biologisch bestrijden, met natuurlijke vijanden. Dat zijn roofmijten en die kun je bestellen bij onder andere Koppert. De Swirski-Mite Plus en de Thripex-Plus zijn geschikt om tegen trips in te zetten, en een combinatie van de twee soorten werkt het beste. De roofmijten komen levend in zakjes aan als je ze bestelt, en je dient de zakjes aan de planten te hangen, op een schaduwplek zonder direct licht. Ze kruipen vanzelf uit de uitloopgaatjes, en gaan dan meteen op zoek naar wat te eten.

Ze eten alle tripsen en sterven vanzelf uit als er niets meer te eten is voor ze. Je kunt ze ook preventief inzetten.

 

Veel succes verder met deze eerste kweek Growhub, ik hoop dat je snel van de trips af bent.

-xxx- Muna

(advertentie)