(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Danny heeft het een beetje gehad met de prijzen van wiet in de coffeeshop, en is daarom buiten zijn eigen wiet aan het kweken. Hij heeft zich goed ingelezen maar had zijn drie autoflower zaadjes daarvoor al laten ontkiemen. Zijn vraag aan Lieve Muna is dan ook of het nog wat kan worden dit jaar?

Het is nu 1 mei maar Danny liet zijn autoflower wietzaadjes al op 21 april ontkiemen. Dat is een beetje aan de vroege kant voor autoflowers, dus nu vraagt hij zich af of het nog wat kan worden met de drie plantjes. Ik denk van wel, en zal vertellen wat hij het beste met zijn jonge plantjes kan doen.

 

Naam
Danny
Onderwerp
Autoflowers te vroeg ontkiemd, ik twijfel of het nog iets kan worden???
Bericht
Hallo Lieve Muna, ik heb een vraagje over mijn drie autoflowers. Ik heb dagenlang of weken zoveel gelezen over hoe en wat… Maar toen had ik deze al ontkiemd, dus wist ik eigenlijk toen ze aan het uitkomen waren al dat ik te vroeg was voor buitenwiet op het balkon.

Het was eventjes zo’n 20 graden maar dat was twee dagen, en ik dacht het wordt nu goed weer. Ik wil eigenlijk vragen of deze drie plantjes nog iets kunnen worden, of dat het kansloos is? Ze staan nu ongeveer zes dagen maar de laatste twee denk ik weinig te zien. Eentje is sowieso een blad kwijt waarvan ik niet weet of dat dan nog iets wordt.

Ook heb ik ze binnen staan om toch nog iets te proberen, omdat buiten nog te koud is. Maar ik weet dus niet of ik dit twee weken kan binnenzetten voor ’t raam. Het zijn wel autoflowers die maar 10 tot 11 weken nodig hebben in totaal.

Ik hoop dat ik hier nog iets mee kan en dat je snapt wat ik bedoel. Ik heb dus ook al verkeerde potgrond denk ik. Heb voedingsspul voor aarde voor groei en bloei maar omdat ik universele potgrond heb met voor twaalf weken voeding, heb ik geen extra dingen toegevoegd. Ik geef dus alleen water; een beetje op gevoel dat het niet nat is maar ook niet te droog.

Ik denk dat ik alleen bloeivoeding ga geven, of is dat niet goed? Las dat als ik nu groeivoeding ook doe dat ze te veel kunnen krijgen. Ik hoop dat ik nog iets heb dit jaar.. was een beetje klaar met de shop prijzen. Heb elke week moeite om rond te komen, en vaak is het bewerkt of te sterk ook nog.

Bedankt voor het lezen, sorry voor het wat lange bericht maar ik dacht, dan staat alles er misschien wat duidelijker in …of dat hoop ik. Ik hoop ook dat je misschien weet wat dit is, en of ik hier nog iets mee moet doen, of dat het eigenlijk niks meer is.

P.S. de foto is even binnen op een tafeltje maar ze staan wel voor het raam in de zon. En als de zon ’s middags aan de andere kant schijnt dan zet ik ze ook ff buiten.

Groetjes, Danny

Bijlagen 

 

Hoi Danny, bedankt voor je vraag. Ik kan me voorstellen dat je de prijzen van wiet in de coffeeshop zat bent; dat zijn we denk ik allemaal wel. Ik hoef je denk ik niet uit te leggen waarom de prijzen in de coffeeshop zo hoog zijn. Dat heeft natuurlijk alles met het verbod op de teelt van wiet te maken, maar als je het met de kosten van thuisteelt vergelijkt schrik je je inderdaad rot! Helemaal als je zoals jij buiten een paar plantjes kweekt, want dat is helemaal voordelig.

Over dan naar je vraag. Ik denk dat het zeker nog wel wat kan worden met deze drie autoflowers. Dat niet alleen maar omdat je wat vroeger met ontkiemen begonnen bent, kun je zelfs overwegen om na de oogst nog eens drie autoflowers te kweken op je balkon.

Wat is vroeg?

Traditioneel wordt het aangeraden om wietzaadjes pas na IJsheiligen buiten te zetten. IJsheiligen is van 11 tot en met 14 mei, en omdat er daarna vrijwel geen kans meer op nachtvorst is kunnen wietplantjes dan naar buiten. Wie zijn wietplanten echter heel groot wil laten worden die kan zijn fotoperiode-gevoelige wietzaadjes (gefeminiseerde wietzaadjes) echter al een paar weken eerder laten ontkiemen en binnen laten groeien tot na IJsheiligen.

Autoflowers kun je echter beter pas rond IJsheiligen zelf laten ontkiemen. Dat komt inderdaad omdat autoflowers een vaste cyclus van ongeveer drie maanden hebben. Door ze pas rond 14 mei te laten ontkiemen, leven ze dan namelijk tijdens de mooiste zomermaanden (halverwege mei t/m tweede week augustus).

Dit is echter maar een advies en daar hoef je je echt niet exact aan te houden. Er zijn kwekers die al zo vroeg als februari met autoflowers beginnen, en zo twee keer in één zomer kunnen oogsten. In dat geval gebruiken ze voor de eerste tijd meestal wel een kweeklamp, omdat het weer in februari nog niet goed genoeg is. Het is dan te koud (onder de 15 graden) en het zonlicht is nog niet sterk genoeg.

Niets aan de hand

In jouw geval heb je als ik het even snel uitreken, dus rond 21 april je autoflower wietzaden laten ontkiemen. Vandaag een dikke week geleden dus, en je wietzaadjes zijn nu nog kleine zaailingen. Over twee weken is het IJsheiligen en dan kunnen ze naar buiten. Je zet ze op zonnige momenten echter nu al buiten en dat is prima. Over twee weken zullen ze een mooi formaat hebben als ze naar buiten gaan, en met een beetje geluk krijgen we een mooi begin van de zomer. Er is dus eigenlijk nog niets aan de hand wat mij betreft.

Ook moet je weten dat autoflowers technisch gesproken niet eens op een vast moment in bloei gaan maar zodra ze volwassen zijn. Het is dus niet heel erg als ze in het begin wat langzamer groeien, want dan zal het meestal ook wat langer duren voor de bloeifase begint.

Voeding en water

Geen reden tot paniek dus Danny, en ik zou deze plantjes zeker nog niet opgeven! Misschien had je beter twee weken later kunnen zaaien maar het is ook weer geen exacte wetenschap. Voor wat betreft de voeding en de aarde die je gekozen hebt, zie ik ook geen echte problemen. In de kleine potjes waarin ze nu staan, hebben ze voorlopig genoeg voeding tot het tijd wordt (over zo’n twee weken) om ze in grotere potten te verpotten.

Door het verpotten geef je ze ook weer nieuwe aarde met voeding, dus ook na het verpotten kunnen ze nog wel even zonder toegevoegde groeivoeding. Ik raad je trouwens aan om deze plantjes rond IJsheiligen te verpotten, dan hebben ze meteen een goede start als je ze naar buiten zet.

Na het verpotten zul je merken dat de plantjes ineens een stuk sneller gaan groeien. Dit komt door de nieuwe extra ruimte, en omdat de plant meer bladeren heeft voor de fotosynthese. Hou de planten dan gewoon goed in de gaten, en let op de kleur en stand van de bladeren. Zolang de bladeren stevig zijn en een beetje schuin naar boven wijzen, dan gaat het prima met de waterhuishouding. Let wel op als ze omlaag gaan hangen, want dat kan betekenen dat je ze te veel of juist te weinig water geeft.

De kleur van de bladeren vertelt je hoe het met de voedingsbehoefte gesteld is. Als de bladeren een mooie groene kleur houden, dan hoef je geen groeivoeding bij te geven. Merk je na een paar weken groeien echter dat de bladeren wat fletser worden, dan kun je dat met een beetje groeivoeding oplossen.

Zodra je de eerste bloeihaartjes ziet raad ik je aan om met de bloeivoeding te beginnen. Begin dan met een halve dosis ten opzichte van wat er op de fles staat. Als het heel mooi weer is en je planten veel water opnemen, kun je de dosis wat verhogen. Te veel plantenvoeding herken je aan de bladpuntjes, omdat die dan als eerste gaan verdorren. Onthoud dat je de mooiste en grootste toppen kweekt met precies genoeg voeding, en veel licht. Meer voeding dan precies genoeg zal je plantjes alleen maar schade toebrengen.

Veel succes dit jaar Danny!

-xxx- Muna

(advertentie)