(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ja, ook anonieme buitenkwekers hebben soms nog advies nodig over potgrond. En aan wie kun je dat beter vragen dan onze eigen Lieve Muna? In dit geval heeft de vragensteller zelf al het een en ander in huis gehaald, en wil hij van Muna weten of dat haar goedkeuring kan wegdragen. Lees dus vooral mee als je binnenkort ook wat aarde nodig hebt.

Deze week geef ik potgrond advies aan een anonieme buitenkweker met zijn eerste wietplanten. Hij heeft twee autoflowers en één gefeminiseerd wietzaadje in de startblokken (Spongepots), die spoedig verpot zullen moeten worden. Maar waarin? Dat is de vraag.

 

Naam
Anoniem
Onderwerp
Potgrond voor mijn buitenkweek
Bericht
Lieve Muna, ik ben recent begonnen met mijn eerste kweek. Ik heb veel onderzoek gedaan. Maar de meeste artikelen zijn vrij oud, dus ik hoop dat je mij kunt helpen.

Ik ga dit seizoen drie plantjes buiten kweken. Ik ben twee weken geleden begonnen met het ontkiemen in Spongepots. Alle drie de zaadjes zijn mooi uitgekomen en worden overgepot. De drie plantjes die ik ga kweken zijn de Amnesia Auto (Sensi Seeds), de Double Kush Cake Auto (Sensi seeds), en de gefeminiseerde Special Queen 1 (Royal Queen Seeds).

Nu worden de plantjes overgepot in grotere potten. Maar ik heb moeite met het vinden van de juiste potgrond of mix voor in mijn potten. De potten die ik ga gebruiken zijn 25 liter geotextiel kweekpotten van Royal queen seeds. Voor de juiste grond wilde ik eerst naar een growshop, maar er zit in mijn omgeving helaas geen growshop.

De mix van de grond die ik vooralsnog in mijn potten gebruik is als volgt:

  • Biologische Moestuingrond van Welkoop (link)
  • Perliet van Pokon (link)
  • Tuincompost (link)

Ik heb gelijke delen gemixt in een grote emmer, het perliet laten weken en de mix nat gemaakt. Daarna heb ik de kleine plantjes overgepot in deze mix en in grote kweekbakken gezet.

Ik vroeg mij af of u mij advies kunt geven over deze mix van grond? Wat heb ik goed & fout gedaan? En welke grond zou ik beter kunnen gebruiken dan deze mix?

Ik heb bij het overpotten ook gebruik gemaakt van een wortelstimulator. Deze was prijzig maar schijnt enorm goed te werken. Het product is: Premium Mycorrhiza van Great White. Ik hoor het graag van je.

Een anonieme buitenkweker

 

Hoi anonieme buitenkweker, bedankt voor je vragen. Ik snap dat je voor je eerste kweek nog een beetje huiverig bent maar je kunt tegenwoordig gerust in het openbaar onder je voornaam over wietplantjes schrijven. Zeker als je buiten aan de slag gaat en maar drie plantjes kweekt, want dat heeft echt geen prioriteit voor de autoriteiten.

Ik wil het maar even gezegd hebben, voordat mensen gaan denken dat wietplanten heel erg illegaal zijn. Het valt anno 2023 reuze mee, en helemaal nu zelfs de Duitsers wiet uit de criminaliteit gaan halen.

Moestuingrond, perliet en compost

De mix die je gemaakt hebt is wat mij betreft een hele goede biologisch aardemengsel. Perliet is altijd een goed idee om door je aarde heen te mengen, want dat maakt de aarde luchtiger. Wietplanten houden van een luchtige grond, want dat geeft de wortels zuurstof.

De link naar de biologische moestuingrond vermeldt helaas geen ingrediënten maar er zal niet veel mis mee zijn. Het is biologisch, dus het zal alvast wat bodembacteriën bevatten en heeft voeding voor vruchten dragende planten voor ongeveer 100 dagen. Compost is wat mij betreft ook een gouden ingrediënt want dat bevat ook veel voeding in een organische vorm, en doorgaans ook al de nodige bodembacteriën. Daarnaast heb je met de wortelstimulator nog wat Mycorrhiza toegevoegd, waardoor je planten vanaf het begin een smenwerking aan kunnen gaan met nuttige bodemschimmels.

Veel stikstof

Het enige wat ik op deze mix aan kan merken is dat het al heel veel voeding bevat en ook veel stikstof naar verhouding. Dit is uitstekend voor de gefeminiseerde plant, want die heeft nog tot aan augustus de tijd om dat op te maken tijdens de groeifase. Je hoeft met dit mengsel dan ook nauwelijks nog voeding toe te voegen. In ieder geval tot de bloeifase begint. Dan raad ik je aan om een biologische bloeivoeding te gebruiken, om de plan ook in haar behoeften tijdens de bloeifase te voorzien.

Voor de twee autoflowers bevat de mix echter misschien wat te veel stikstof. Dit ga je dan na een week of vijf merken, wanneer de bloeifase begonnen is en de behoefte aan stikstof afneemt en de behoefte aan fosfor en kalium toeneemt. Als je dit tegen die tijd merkt, dan kun je de planten een paar keer overmatig water geven op hele zonnige dagen, en zo wat van de stikstof eruit spoelen. Je gebruikt gelukkig potten van textiel, dus heel bang voor overbewateren hoef je niet te zijn.

Light mix voor autoflowers

Voor autoflowers gebruik ik zelf dan ook liever een light mix, of aarde met wat minder voeding erin. De groeifase duurt bij autoflowers namelijk maar kort, waardoor een rijk aardemengsel vaak nog te veel stikstof bevat wanneer de bloeifase begint. Door een light mix te gebruiken (aarde met voor zo’n twee weken voeding) kun je zelf naar behoefte groei- of bloeivoeding geven.

Over je methode van zaaien in Spongepots heb ik weinig aan te merken, al vind ik de potjes zelf wat klein. Je moet ze daardoor vrijwel meteen verpotten na het ontkiemen. Doe je dat niet dan raak je de functie van je penwortel kwijt, aangezien die dan opgerold onder in de Spongepot komt te zitten.

Je kunt jezelf volgende keer wat geld besparen en je zaadjes na het ontkiemen gewoon in kleine potjes (+/- 250 ml) met aarde zetten. Daarin kunnen ze net even wat groter worden voor je ze moet verpotten. Zo hebben ze al wat meer volume en een grotere kluit als ze hun 25-liter geotextiel potten in gaan. Nu zijn ze waarschijnlijk nog erg klein, en dat maakt het water geven vlak na het verpotten wat lastiger.

Succes met je eerste drie wietplanten dit jaar!

-xxx- Muna

(advertentie)