(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De wietplanten van Thomas hebben een gezonde glans en diep groene kleur. Nóg wel, want ze hebben toch duidelijk ergens last van. De bladeren en zelfs sommige groeipunten buigen namelijk omlaag en dat is geen goed teken. Zelf heeft Thomas echter geen idee waar het aan ligt, en dus schreef hij onze grootste cannabisnerd Lieve Muna om hulp. 

Als gezonde wietplanten problemen laten zien die soms ook weer weg lijken te gaan, kan het lastig zijn om een oorzaak aan te wijzen. Dat ondervond ook Thomas, wiens wietplanten hun bladeren en groeipunten omlaag laten hangen. Omdat hij geen idee heeft wat er aan de hand is en er ook steeds problemen bijkomen, vroeg hij me om hulp.

 

Naam
Thomas
Onderwerp
Mijn planten hebben ergens last van?!
Bericht
Lieve Muna, ik zit met een probleem. Mijn planten hebben al een tijdje problemen die ook soms lijken weg te gaan. Toch komen er telkens wat problemen bij. De bovenste bladeren buigen. Ik heb geen idee waar het aan ligt. Hopelijk kan je mij helpen!

De luchtvochtigheid is redelijk laag. 30 tot 40% in de dag. Licht is misschien te sterk?!

Bijlagen

 

Hoi Thomas, bedankt voor je vraag. Jammer dat je me niet wat meer kweekinformatie hebt gegeven, want dat helpt enorm om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Een allereerste tip die ik je dan ook wil geven is om zoveel mogelijk waardes te meten en bij te houden wat je allemaal doet. Je kunt dan gemakkelijk checken of jouw gemeten waardes zoals temperatuur, EC- en pH-waardes nog acceptabel zijn. Zeker omdat je planten ook weleens lijken op te leven, kun je in zo’n kweeklogboek makkelijk zien wat het verschil is op zulke momenten.

Je geeft wel aan dat de luchtvochtigheid erg laag is, en dit is een belangrijke aanwijzing. Wat mij verder opvalt op de foto’s is ten eerste natuurlijk de omlaag buigende bladeren en groeipunten. Verder is de kleur van de bladeren wel heel donkergroen, en zie ik dat de bladstelen bij alle vier de planten rood/paars is. Als ik de foto’s verder van wat dichterbij bekijk, dan is ook te zien dat de bladranden hier en daar omhoog gevouwen zijn en de vorm van een taco hebben aangenomen.

Stikstof overschot

De donkergroene kleur van je planten geeft aan dat ze meer dan voldoende stikstof hebben. Ik zou in dit geval echter zeggen dat ze een overschot aan stikstof hebben. Zo’n donkere kleur oogt heel gezond maar een overschot aan stikstof zorgt ervoor dat stammen en bladeren zwak worden en het transport van water en voeding vertraagt. Ik vermoedt dat dit bijdraagt aan de hangende bladeren en groeipunten. Ook zorgt een stikstof overschot voor een gras-achtige smaak.

Ik raad je daarom aan om je potten een keer goed te spoelen met water dat een pH-waarde heeft tussen de 5,8 en 6,5. Je planten staan gelukkig in potten van textiel, zodat de aarde weer snel wat droger kan worden na het spoelen. In dit artikel lees je hoe je een noodspoeling verder kunt uitvoeren. Als je niet wil spoelen, dan raad ik je aan om je planten tijdelijk even alleen aangezuurd water zonder voeding te geven.

Calcium en magnesium tekort

Een overschot aan stikstof kan ook de opname van andere mineralen belemmeren. De rode bladstelen duiden dan ook vaak op een tekort aan calcium en magnesium. Calcium maakt celwanden daarnaast ook stevig, waardoor ik vermoed dat deze planten niet genoeg van deze mineralen binnenkrijgen. Als deze planten op kokos groeien dan is de kans daarop zelfs extra groot, aangezien de kokos zelf ook calcium en magnesium verbruikt. Dit kun je het beste proberen te verhelpen met een bladvoeding die je kunt maken met 3 milliliter CalMag per liter water. Ik zou nog niet meteen CalMag via de wortels geven, want de spoelbeurt kan het probleem mogelijk ook oplossen.

Te heet en te droog

Ik denk niet dat je kweeklamp te sterk is maar de opgevouwen taco-bladeren in combinatie met de droge lucht, wijzen wel op hittestress, dus check ook zeker even de temperatuur. Het feit dat de bladeren zo omlaag hangen, wijst er ook op dat ze niet goed transpireren. In plaats daarvan probeert de plant zoveel mogelijk vocht vast te houden, omdat de lucht zo droog is. De spoelbeurt zal bij het drogen helpen om de luchtvochtigheid wat omhoog te brengen. Daarna kun je bijvoorbeeld wat bakjes water neerzetten om de luchtvochtigheid wat hoger te krijgen. Kwekers willen ook nog weleens natte handdoeken ophangen om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen.

-xxx- Muna

(advertentie)