(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Julia heeft een mooi binnenvolkstuintje met daarin drie Dark Phoenix planten en een wat kleinere Amnesia. De drie Dark Phoenix planten hebben echter zichtbare problemen, waardoor de bladeren aan de randen opkrullen zoals een taco. Kijken of Lieve Muna weet wat er aan de hand is, want door de verschillende verklaringen op het internet weet Julia het zelf ook niet meer.

Julia stuurde me vrijdag een mail met daarin foto’s van haar Dark Phoenix probleemplanten. De bladeren aan deze groene dames zien er niet fris en groen uit, en krijgen steeds meer opgekrulde bladeren die de vorm van een taco aannemen. De kleinere Amnesia plant die ook in de kweektent staat lijkt er echter geen last van te hebben, dus wat kan er aan de hand zijn?

 

Naam
Julia
Onderwerp
Gele taco bladeren
Bericht
Hoi Lieve Muna, mijn Dark Phoenixjes hebben een probleem. Er staan echter zoveel mogelijke verklaringen op internet dat ik het nu ook niet meer weet, dus wend ik me tot u! Ze hebben alle drie lichtelijk omgekrulde bladeren, het lijkt een beetje op een taco. Maar de grootste van de drie is er dramatisch aan toe, deze heeft gele en nu ook bruine vlekken op haar blad. De kleine Amnesia lijkt er een stuk minder last van te hebben… Hopelijk kunt u mijn plantjes eerste hulp verlenen met uw kennis!

Groetjes, Julia

Bijlagen

 

Hoi Julia, bedankt voor jouw vraag. Jouw planten hebben inderdaad last van taco bladeren; de bladvingers krullen over de lengte omhoog waardoor ze inderdaad een beetje de vorm van een taco krijgen. Negen van de tien keer is dat het gevolg van temperatuur en/of lichtstress. Helaas weet ik niet wat de omstandigheden in de kweektent zijn maar ik raad je aan om de temperatuur even te meten. Dat kun je het beste doen op dezelfde plek als de probleembladeren maar dan wel in de schaduw.

Temperatuur te hoog?

Als je een te hoge temperatuur meet (27 graden of hoger), dan is dat zo goed als zeker de oorzaak van de problemen. Meet daarna ook even de warmte ter hoogte van de Amnesia. Als de temperatuur daar wat lager ligt (de Amnesia is immers het kleinste van de vier) dan is dat nog een sterke indicatie dat het met de temperatuur te maken heeft. Meet tenslotte ook nog even de luchtvochtigheid, want als die ook nog eens aan de lage kant is (onder de 50%) dan kun je er helemaal zeker van zijn dat warmte het probleem is.

De oplossing is in dat geval eenvoudig, namelijk de temperatuur te verlagen en de luchtvochtigheid wat te verhogen. De hoge temperatuur kan veroorzaakt worden doordat de lichtbron te sterk is of te laag hangt, dus controleer even of de lamp niet wat te laag hangt. Het kan ook zo zijn dat de omgeving waarin je tent staat wat te warm is. Zet in dat geval de verwarming in de ruimte wat lager. Ik raad je ook aan om een raam op een kier te zetten. Dit zorgt enerzijds voor aanvoer van verse lucht en brengt anderzijds de temperatuur omlaag.

Calcium, magnesium en de juiste pH

Het probleem kan, gezien de rode bladstelen hier en daar, ook te maken hebben met een tekort aan magnesium en/of calcium of andere micro-meststoffen. Als je kokos als medium gebruikt dan zou dit bijvoorbeeld het geval kunnen zijn, want door kationen uitwisseling verbruikt kokos namelijk een deel van de calcium en magnesium uit het voedingswater. Bij kokos moet je daarom ook altijd wat meer calcium en magnesium gebruiken, en zeker als het ongebufferde kokos betreft. Als dit het geval is dan kun je de planten snel helpen met een spray van 1 liter water en 3 milliliter CalMag dat je twee keer per dag op je planten sproeit.

Als het niet te warm blijkt te zijn en je ook geen kokos gebruikt in het medium, dan raad ik je aan om even de pH-waarde van de aarde te meten. Hiervoor kun je met een lepel wat aarde uit een van de potten scheppen, en dat toevoegen aan een kopje pH-neutraal (pH = 7,0) water. Voor het beste resultaat neem je aarde uit het midden van de pot, dus niet de bovenste laag. Roer het even en meet na een half uurtje de pH-waarde van het water. Dit geeft je een indicatie van de pH-waarde van de aarde, deze zou tussen de 5,5 en 6,5 moeten zijn.

-xxx- Muna

(advertentie)